Musorujsag
Élő Eredmények

Megdöbbent szponzoruk lépésén Steiner, de humoránál maradt

Megdöbbent szponzoruk lépésén Steiner, de humoránál maradt

Racefans, Motorsport Week
A Brit Nagydíjon is eddigi főszponzora logóival versenyez a Haas F1-es csapata, ám Günther Steiner elismerte, őket is derült égből villámcsapásként érte a szakításról szóló szerdai „bejelentés”.

Népszerű helyszíne volt a csütörtöki sajtónapnak a Haas motorhome-ja Silverstone-ban. Azok után, hogy egy nappal korábban a főszponzor Rich Energy a közösségi oldalán közölte, hogy a gyenge eredmények miatt megszakítja együttműködését a csapattal, az amerikaiak sajtótájékoztatóján sok kíváncsiskodó újságíró jelent meg, hátha válaszokat kap az egyelőre kissé zavaros ügy kapcsán felmerülő kérdésekre.

„Nos, legalább most nem a gumikról fogtok kérdezgetni” – mondta a jó poénok elsütésére még a legkellemetlenebb helyzetekben is képes Günther Steiner, amikor bevonult.  Csapata eddig egész évben a Pirelli új gumijaival hadakozott, és máig rejtélynek találja, miért ennyire hullámzó miattuk a Rich által is kritizált teljesítménye – most legalább a nem várt ügy egy kicsit eltereli a figyelmet az egyre aggasztóbb helyzetről…

Steiner már a délelőtt folyamán jelezte egy rövid közleményben, hogy a szerdai bejelentés ellenére a Rich Energy a Haas főszponzora maradt. Mint most elmondta, a közzétett Twitter-bejegyzés őket is teljesen váratlanul érte, ami csak erősíteni látszik a feltételezést, miszerint az az italgyártó ügyvezető igazgatójának, William Storeynak a magánakciója lehetett.

„Szeretnék többet mondani erről, de nem tehetem. Remélem, ezt mindenki tiszteletben tartja. Nem szeretnék senkit se nehéz helyzetbe hozni, de nem mondhatok erről semmit” – mondta Steiner az ügy kapcsán, annyit azért megerősítve, hogy a Rich-logók nem kerülnek le a csapat felszereléséről. „Ezen a hétvégén a nevük az autóinkon lesz, aztán rendeznünk kell a dolgot, és meghatározni, hogy mi legyen a folytatásban. A gazdasági megállapodásunk nem teszi lehetővé, hogy többet mondjak erről, és nem is szeretnék.”

Bármi is állhatott az ügy hátterében, a csapatát ettől még támadás érte. A szerdai rövid közleményben a Rich Energy tudniillik kiábrándítónak ítélte a Haas idei teljesítményét, valamint azt, hogy a legutóbbi versenyen Kevin Magnussen az utolsó előtti helyen, a williamses George Russell mögött ért célba. Steiner nem vette szívére a teljesítményüket nyilvánvalóan túlzóan gyengének ítélő szavakat. „Számomra ez egészen egyszerű. Már mondtam korábban, én profin kezelem ezt. Szerintem profiként is ismernek. Beszélek, amikor lehet, és nem beszélek, amikor nem lehet. Nincs értelme szócsatába kezdeni bármiről is. Ez nem bosszantott fel, egyszerűen rendezni kell a dolgokat a következő héten. És fogom is.”

Kevin Magnussen (Fotó: XPB) Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

„Ez része a munkának. Lehetne csinálni ilyesmik nélkül is, de szó nincs arról, hogy most éjszaka emiatt fogok fennmaradni, és ezen fogok agyalni. Végezzük a munkánkat. Számomra sokkal fontosabb ennél, hogy visszatérjünk a minket megillető helyre. Ez áll most a figyelmünk középpontjában” – tette egyértelművé.

Ez pedig mégiscsak visszavezeti őket ahhoz a fránya gumikérdéshez, aminek megoldása nélkül az autójuk teljesítménye nem állhat helyre.

A Haas tehát a Brit Nagydíjon biztosan nem változtatja meg sem reklámfeliratait, sem autója Rich Energy által ihletett arany-fekete festését. És még arra is van esély, hogy az eredeti tervek szerint folytatják tovább kapcsolatukat a főtámogatóval. Források szerint a szakítás hírét szerdán maga Storey tette közzé a Twitteren, mégpedig a részvényestársak beleegyezése és tudta nélkül, és a cég most próbálja helyrehozni, amit nagy szakállú renitens tagja okozott. Nem zárható ki, hogy a háttérben nem annyira a támogató és a csapat közötti ellentét húzódik, mint inkább egy Storey és a befektetőtársak közötti ellentét.

Az ügyvezetőnek egyelőre nincs híre Silverstone-ban, ám bármi is lesz a sorsa, arról alighanem az ügy rendezése során még fogunk hallani. Ha más nem, egy újabb Twitter-posztból biztosan…

190627 OsztrGP időtábla4

Borítókép: Günther Steiner (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Főszponzora elhagyja a Haast
A Haas névadó szponzora, a Rich Energy a Brit Nagydíj előtt közölte, felbontotta szerződését az amerikai alakulattal, miután az a vártnál gyengébb teljesítményt nyújt. Ezen felül magával a Forma–1-gyel sincsenek megelégedve…
Brit Nagydíj