Jobb, de továbbra is huplis a silverstone-i aszfalt

Továbbra sincsenek teljesen megelégedve a silverstone-i aszfalttal a Forma–1-es versenyzők. Érzésük szerint az új burkolat gyorsabb lesz, mint az előző évben használt volt, a huplikkal viszont továbbra is meggyűlhet majd a bajuk.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Két éven belül másodszor aszfaltozták újra a silverstone-i pályát, miután a törölt 2018-as MotoGP futamot követően a szervezők a burkolat kicseréléséhez (az is hozzájárult ahhoz, hogy végül elmaradt a tavalyi verseny) kötötték a szerződéshosszabbítást. A munkálatokat az idei F1-es hétvége előtt időben végre is hajtották, az FIA ellenőrei szerint „kiváló minőségben”.


A pilóták ma vették először birtokba az új aszfaltot, az edzések után pedig nem tűntek túlságosan elégedettnek azzal, Daniel Ricciardo pedig egy borús jóslattal is előállt: szerinte a MotoGP mezőnye ismét dühös lesz, amikor pályára hajt Silverstone-ban.
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)„Az új aszfalt eléggé jó” – kezdte az ausztrál. „Néhány ponton még mindig huplis, de rendben van. Nekünk jó” – tette hozzá. „A MotoGP-s srácok viszont szerintem eléggé morcosak lesznek majd a hatos kanyarban. Az nagyon rossz.  A többi viszont rendben van, elég jó tapadást biztosít. Már reggel sima volt, megszabadultunk az olajos felső rétegtől. Eléggé jó volt” – magyarázta.


A korábbi csapattárs, Max Verstappen egyetért vele. A Brooklands-ben szerinte is rossz a helyzet, sőt a holland megkockáztatta, hogy rosszabb, mint a tavalyi szezonban volt, amikor az aszfalt elég sok kritikát kapott a versenyzőktől.


„A Copes bejárata, és a kilences kanyar is elég rossz. Eléggé trükkösek. Az aszfalt összességében elég jó, több tapadást biztosít. Néhány ponton viszont még mindig eléggé huplis” – mondta.


Ami az aszfalt csúszósságát illeti, Pierre Gasly szerint a helyzet a hétvége során folyamatosan javulni fog, sőt már a második edzésen is jobb volt, mint a nap elején. „Gondoltuk, hogy eléggé csúszós lesz, de az első szabadedzés végén már gyorsabbak voltunk. Szóval eléggé érdekes a helyzet. Nem vagyok biztos benne, hogy holnap mennyit javul majd a pálya, de valószínűsíthető, hogy gyorsabbak leszünk majd mint tavaly voltunk” – mondta a francia.
Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)