Szenved a Ferrari a gumik miatt

Hiába van viszonylag közel a Ferrari egy körön a Mercedeshez Silverstone-ban, a versenytempójuk és gumiproblémájuk okkal aggasztja őket. De nincs még minden veszve?

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A két Mercedes mögött, 0,197 másodperces hátránnyal zárta a pénteki napot Charles Leclerc. Nem tűnik akkora különbségnek, hogy aggódnia kelljen miatta a Ferrarinak, mégis törhetik a fejüket. A problémájuk nem került kirakatba, de ettől még létezik: a versenytempó. A délutáni gyakorlás hosszú etapjai gyatrán sikerültek a vörös csapatnak, köridőik gyengék voltak a Mercedeséhez viszonyítva, és a gumikat is gyorsan fölfalták. Mindkét autójuk bal elsőjén látványos csíkok jelentek meg a versenyszimulációk során.


Tekintve, hogy már Ausztriában is a rosszabb gumikezelésük miatt veszítették el a futamgyőzelmet a Red Bull-lal szemben, a mostani helyzetet érdemes komolyan venniük.


Leclerc szerint másképpen nem sok jóra számíthatnak. „Elég sokat szenvedtünk a versenyszimuláción. Elég sok munkánk van még. Arra számítottam, hogy a Mercedes lesz a favorit, és ma megerősítették ezt. Nagyon jó volt a versenytempójuk. Nekünk ezen még dolgoznunk kell, mert sokat szenvedtünk. Az időmérős meneteknél nem annyit, de még gyorsulhatnánk is. Abban biztos vagyok, hogy bennük még maradt tartalék. Mi küszködtünk, lehet, hogy ők is. De a versenykörülmények között biztosan nem szenvedtek” – értékelte a helyzetüket a monacói.
Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)


A délutánt 0,448 másodperces hátránnyal 4.-ként záró Sebastian Vettel nem volt elégedett autójukkal. Mint elárulta, több megoldást is teszteltek, ám ezúttal sem vált be mindegyik. „Nem vagyok teljesen elégedett. Elég trükkös délután volt. Kipróbáltunk pár dolgot, és talán párral vissza fogunk lépni. Most lesz egy kis időnk elgondolkodni. Eléggé hullámzó volt a délután, több okból is. Bizonyos dolgokat teszteltünk, szóval egy-két köridő annyira nem aggaszt. Az összkép rendben volt, de túl hullámzó volt a teljesítményünk. Még mindig a Mercedes tűnik a legyőzendő csapatnak. Többféle beállítást is próbára tettünk, és az autó elég ideges volt. Ennek tetejébe még erős szél is fújt.”


A négyszeres világbajnok szerint a megszokottnál nagyobb előrelépésre lesz szükségük. „Meg kell vizsgálnunk, hogy a kipróbált dolgok közül mit tartsunk meg, és mit ejtsünk. Remélhetőleg szombatra jelentős lépést teszünk.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


A csapatfőnök Mattia Binotto szerint erre lehet is esélyük. Bár elismerte, a gumiproblémájuk komoly, szerinte ha javítanak a helyzeten, az automatikusan nagy javulást hoz egy körön és hosszabb távon is. „Nagyon elhasználódtak az első gumik, főleg a bal első, és ez már az egy gyorskörön is hatással volt a teljesítményünkre. Az első és a második szektorban egészen erősek voltunk, de valamiért az utolsó volt a gyenge pontunk. Ott rendkívül alulkormányzottá vált az autó” – utalt arra, hogy miközben Leclerc az első pályaszakaszon gyorsabb volt Valtteri Bottasnak, a másodikon meg nagyjából azonosan gyors, a harmadikon fél másodpercet bukott a finnel szemben.


„Az este folyamán erre helyezzük majd a hangsúlyt, próbálunk megoldást találni az első gumikopásra. Ha az autó egyensúlyra helyreáll, szerintem sokkal jobb képet fogunk kapni a valós silverstone-i teljesítményünkről” – bizakodott Binotto.


Brit Nagydíj idotabla Boxutca magazin