Hamilton: A nagy sportolók visszavágnak – és Vettel nagy sportoló

Miközben mélypontra jutott Sebastian Vettel F1-es karrierje, Lewis Hamilton védelmébe vette riválisát, és biztosra veszi, hogy talpra fog állni.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Bahreini megforgása és kanadai kicsúszása után Sebastian Vettel Silverstone-ban elkövette idei harmadik nagy, eddigi leglátványosabb hibáját: ellentámadás közben hátulról megtorpedózta Max Verstappen autóját. Miközben ellenfele félig széteső Red Bulljával még így is meg tudta menteni az 5. helyet, a német pont nélkül, egy tíz másodperces büntetéssel és a 16. hellyel zárta hétvégéjét.


Az olasz sajtó nem kíméli a négyszeres világbajnokot, „katasztrófát”, „végeláthatatlan krízist” emlegetnek vele kapcsolatban, kritizálják „gyerekes” reakcióját, és megállapították, hogy már nem az a versenyző, aki egykor volt. Mindeközben nem fukarkodtak a dicsérő szavakkal az „új vezérként” és „ifjú hercegként” emlegetett Charles Leclerc esetében, aki szerintük már egyértelműen túltesz a rutinos csapattársán.


A mögötte hagyott nagyjából egy évet tekintve nem túlzás azt állítani, hogy Vettel 2007 óta íródó F1-es pályafutása abszolút mélypontjára jutott. De ellentétbe nem csak Leclerc-rel állították őt. A brit Sky Sports szakkommentátora, Martin Brundle rámutatott, a korosztályuk két legjobbjának tartott Vettel és Lewis Hamilton között az utóbbi időszakban teljesen szétnyílt az olló, és a brit továbbra is a csúcsok csúcsán van. „Lewis nem követ el efféle hibákat. És ő két és fél évvel idősebb Sebnél” – szúrt oda a németnek, aki szerinte az idősödő versenyzők csapdájába esett, és már nem reagál és mérlegel jól a kerék a kerék elleni csatákban.


Van viszont pártfogója is a ferrarisnak, mégpedig az túloldalról: Lewis Hamilton. Neki meggyőződése, hibázik, aki leírja Vettelt. „Maximálisan hiszek benne, hogy vissza fog térni” – jelentette ki silverstone-i futamgyőzelme után.
Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


A futamukat követően még zajló wimbledoni férfi egyes teniszdöntőre, Novak Djokovics és Roger Federer (az F1-es paddockban is sokak által nézett) meccsére utalva a címvédő hozzátette: „Most ezeket a nagyságokat nézitek a teniszmeccsen, de Sebastian is egy ilyen nagyság. Ma nehéz versenye volt, de ettől még egy négyszeres világbajnok, aki össze fogja szedni magát. Rendezni fogja ezt magában, ha úgy gondolja, szükséges, és a következő versenyen erősebben fog visszatérni. A nagy sportolók ezt teszik.”


Hamilton nem először állt ki Vettel mellett az őt támadó sajtó előtt, és ennek kapcsán meg is kérdezték tőle, nem azért teszi-e ezt, mert hiányzik neki a korábbi komoly ellenfél, valamint a múlt év első felében vívott szoros csatájuk az élen. „Nem sok dolog van, ami nekem hiányzik” – felelte. „A kutyáim hiányoznak, a családom is hiányzik, de konkrét akciók nem. Természetesen szeretem a versenyzést, és a legjobban ez a része tetszik. Szerettem tavaly a Ferrarival küzdeni. Azt kívánom, bárcsak több lenne, és a mostanihoz hasonló csatákat (ti. a verseny elején Valtteri Bottasszal előzgették egymást – a szerk.) bárcsak a Ferrarival vívhatnám! Mindig is ezt mondogattam: sokkal többre értékelem, amikor egy Red Bull és egy Ferrari ellen harcolhatunk. De jelenleg nem így van” – sajnálkozott a hatodik bajnoki címe felé száguldó mercedeses.