Musorujsag
Élő Eredmények

Íme, minden idők leggyorsabb kerékcseréje (videóval)

Íme, minden idők leggyorsabb kerékcseréje (videóval)

Formula1.com
A pályán zajló izgalmas események miatt a futam közben nehezen volt észrevehető, de a Brit Nagydíjon megdőlt a leggyorsabb Forma–1-es kerékcsere rekordja. A csúcsot eddig a Williams csapata tartotta, mostantól viszont a Red Bullé a dicsőség.

A királykategória történetének leggyorsabb kerékcseréjére a silverstone-i futam tizenharmadik körében került sor, amikor a bikások új abroncsokkal látták el francia versenyzőjüket, Pierre Gaslyt. A fiatal pilóta csapata mindössze 1,91 másodperc alatt cserélte le a négy kereket az RB15-ösről, egy ezredmásodperccel megdöntve az eddig fennálló rekordot.

A csúcsot eddig a kiállásokkor azóta is szinte folyamatosan a leggyorsabbak között lévő Williams tartotta: a britek a 2016-os Európa Nagydíjon (ezt a bakui pályán tartották) cserélték le 1,92 másodperc alatt Felipe Massa kerekeit.

Fotó: XPB Fotó: XPB

A rekord a pontosság valamint a kiváló csapatmunka csúcsra járatása, valamint újabb bizonyíték arra, hogy a Forma–1-ben minden korábbi rekord túlszárnyalható, még akkor is, ha sokan úgy érzik, a régebbi eredmények már megdönthetetlenek. A kerékcserék esetében például a szélesebb kerekek bevezetésekor hangoztatták ezt, mondván ezekkel az abroncsokkal hosszabb lesz a kiállás.

Ehhez képest a csapatok szinte azonnal fölvették a régi ritmust, és majd ugyanolyan szintidővel cserétek, mint az előző években, a 2019-es Brit Nagydíjon pedig eljutottunk oda, hogy az új rendszerben is megdőlt a korábbi csúcs.

A sokat emlegetett – és jelenleg a világ leggyorsabb Forma–1-es kiállásának számító – kerékcsere több kamerallásból is megtekinthető a királykategória hivatalos oldalán megjelenő videóban (láthatjuk a megszokott képen, de megcsocsálhatjuk Gasly belső kamerájából, valamint az egyik csapattag fejkamerájának képéből is).

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak