Musorujsag
Élő Eredmények

Kubica még nem tudja, mihez kezd 2019 után

Kubica még nem tudja, mihez kezd 2019 után

Motorsport-Total, Motorsport Week
Legkorábban a nyári szünetben fog elgondolkodni Robert Kubica, mi legyen 2020-ban. Elismerte, nem csak rajta múlik, lehet-e folytatás az F1-ben.

Miközben csapatfőnöke, Claire Williams Silverstone-ban megerősítette Robert Kubica 2019-es maradását, az továbbra is kérdéses, lesz-e F1-es folytatás a 8 év kihagyás után visszatérő lengyel számára a következő szezonban, s ha igen, hol és milyen formában. Az egyszeres futamgyőztes visszatérése előtt mindig hangsúlyozta, nem akar csak azért a mezőny tagja lenni, hogy gyarapítsa a létszámot, olyan lehetőséget szeretne, ahol kibontakozhat, ahol bizonyíthat. A sereghajtó Williamsnél ezt nem kapta meg, ám George Russellhez képesti produkciója láttán erősen kérdéses, nyílnak-e meg előtte más ajtók is.

Saját bevallása szerint még nem gondolkodik azon, mihez kezd 2020-ban. „Sok függ attól, mik lesznek a lehetőségek, valamint hogy mit csinálnék szívesen. Egyelőre túl sok a teendőm. Augusztusban lesz időm elgondolkodni, mivel akkor a szünet miatt nem kell egy darabig a paddockba jönni” – nyilatkozta a Williams versenyzője.

Hozzátette, aligha csak az ő döntése lesz, hogy alakul a folytatás. „Meglátjuk, hogy mire lesz lehetőség. Én mindig nagyon őszinte voltam magammal. Természetesen kívánni sok mindent lehet, de amikor nem adódik lehetőséged, az úgysem valósulhat meg.”

Miközben a Williamsnek arról kell döntenie, igényt tart-e Kubica szolgálataira a folytatásban, Kubicának azt is fontolóra kell vennie, akar-e a két éve csak a mezőny végén szenvedő csapat tagja maradni. Nyilván könnyebb lenne válaszolni erre, ha látna reményt az előrelépésre. „Egyelőre bármit lehet mondani a jövő évi autóról. Már mindenfélét átéltem korábban. Mindig azt mondom: az új autók a szélcsatornában mindig nagyon jónak tűnnek. És ez most nem a Williamsről szól. Sosem tudhatod, mit csinál a többi csapat, de arra azért lehet számítani, hogy a legtöbb csapat jó munkát fog végezni, mert gyenge csapatok manapság már nem léteznek. Semmi értelme most annak részleteibe belemenni, hogy milyen lesz a jövő évi Williams. Persze világos, hogy aki ennyire le van maradva, attól nem várhatjuk, hogy a következő évben a bajnokságért csatázzon. De sosem tudhatjuk.”

Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)

Kubica látott már nagy fordulatokat pályafutása során, ezért nem zárna ki semmit a jelenlegi csapata jövője kapcsán sem. „2008-ban a BMW-vel az első téli teszten mi voltunk a leglassabbak. Aztán az első nagydíjnak az első sorból vágtunk neki. 2009-ben meg azt mondták, a bajnokságért fogunk küzdeni, de az egyik leggyengébb csapat voltunk egész évben. A Forma–1-ben az a szép, hogy kiszámíthatatlan” – figyelmeztetett.

A Williamsnél bizonyos jövőbe mutató változásokat azért tapasztal, és ezek akár fontosabbak is lehetnek a jövő évi autóterveknél. „Nem mennék túl mélyen a részlegekbe, de nyilvánvaló, hogy zajlanak az átszervezések, az emberek pozíciókat cserélnek. Az ilyesmihez idő kell. Amikor valaki távozik, az űr betöltéséhez átszervezés kell. Meglátjuk, de egyértelműen sok minden történik a háttérben, ami az F1-ben megszokott is. A tőlünk telhető legjobbra törekszünk, de mint mondta, csodákra ne számítsanak tőlünk.”

Végül kiemelte, nincs még itt az ideje a jövőn rágódni – a jelen annál fontosabb. „Az idei szezon még hosszú. És amikor az ember számára megszokottá válik, hogy folyton már a következő évről beszél, az azt jelenti, hogy nincs értelme az aktuális évről beszélnie. Mi hamarosan új fejlesztéseket kapunk, melyektől sokat várunk. Ha a valóságban is működni fognak, még közelebb kerülhetünk a többiekhez. De arra nem számítok, hogy hirtelen egyből harcolni fogunk velük” – mondta idei kilátásaikról.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak