Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher volt mérnöke vízhordóvá tenné a „túlértékelt” Vettelt

Schumacher volt mérnöke vízhordóvá tenné a „túlértékelt” Vettelt

Auto Bild, Pit Talk, F1i.com
Michael Schumacher korábbi ferraris versenymérnöke szerint túlértékelik Sebastian Vettelt, és ha így folytatja, Charles Leclerc segítőjévé degradálódhat. Helmut Marko eközben a Ferrari elhagyását javasolta a németnek.

A történet a régi, a helyzet most mégis más. Sebastian Vettelt már korábban is gyakran kritizálták egy-egy olyan hiba után, mint amit a múlt hétvégén Max Verstappen megtorpedózásakor Silverstone-ban vétett, ám miközben korábban csak a megingásait rótták föl neki, ezúttal azzal is folyamatosan szembesítik, hogy ifjú csapattársa, Charles Leclerc jobb munkát végez nála mostanság. A két versenyző között megfigyelhető kontraszt valóban nem mutat kedvező képet a négyszeres világbajnokról, akinek Ferrarin belüli helyzetének elvesztéséről, de még az esetleges visszavonulásáról is találgatnak.

A Ferrarinál 2000 és 2004 között Michael Schumacher versenymérnökeként bajnoki címeket halmozó, később a csapat vezető mérnökének, majd elmozdítása után a Ferrari Akadémia vezetőjének kinevezett Luca Baldisserri szerint az utóbbi hónapok egyértelmű képet rajzoltak Vettelről: megmutatták, talán nem akkora klasszis, mint a korábbi sikerei mutatják. „Úgy vélem, Vettel egy túlértékelt versenyző. Nem nevezhető Michael utódjának. Ennek ellenére még így is egy négyszeres világbajnok, de annyi hibát követett már el, hogy most újra meg kell találnia az útját” – jelentette ki az olasz a Pit Talknak.

A java viszont csak ezután jött. Baldisserri a kegyelemdöfést azzal adta meg, hogy kijelentette, a Ferrarinak így is szüksége lesz Vettelre, igaz, már nem vezérként… „Ha Leclerc még érettebbé válik, igazi élversenyzővé válhat. De így is kell majd neki egy csapattárs, aki támogatja, segíti őt. Úgy vélem, ilyen szempontból Vettel tökéletes lesz, mivel rendelkezik a szükséges tapasztalattal ahhoz, hogy magas szintet képviselő csapattárs legyen” – állapította meg, kvázi arra utalva, hogy Vettelből jó vízhordó lenne…

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Azért ennyire szélsőségesen nem mindenki látja Vettel jelenlegi helyzetét. Korábbi Red Bull-os munkatársai már hangoztatják egy ideje, ők rá sem ismernek a németre, aki náluk még stabil versenyzőnek számított, aki keveset hibázik, és nem remeg meg nyomás alatt. Szerintük a Ferrari-közeg hozza ki belőle a rosszat, és az is szerepet játszik gyengélkedésében, hogy nem kapja meg a megfelelő támogatást a csapattól.

Jonathan Wheatley, aki már Vettel időszakában is a Red Bull csapatmenedzsere volt, úgy véli, a Ferrari nem teljesen érti, hogyan működik a négyszeres világbajnok. Kiemelte, Maranello talán hozzá van szokva a Michael Schumacherhez és Fernando Alonsóhoz hasonló erős karakterekhez, ám Vettel más. „Sebastian egy nagyon intelligens, érzékeny és melegszívű ember. Ez abból is látható, hogy mennyire szereti a feleségét és a gyerekeiket. Vagy abból a fantasztikus beszédből, amit az elhunyt Charlie Whiting tiszteletére mondott el” – utalt a silverstone-i megemlékezésen tartott beszédére, amit Vettel egymaga írt. „Sebastian nem olyan kemény figura, mint Michael Schumacher vagy Fernando Alonso, akik mindig képesek voltak csúcsteljesítményt nyújtani. Sebastian olyan versenyző, akinek feltétlen támogatásra van szüksége. A Red Bullnál megkapta ezt, a Ferrarinál viszont nem.”

Ez tűnhet ellentmondásnak is, hiszen a Ferrari év eleje óta hangoztatja, két versenyzője közül a rutinosabb Vettelé az elsőbbség a kétes helyzetekben, emellett Mattia Binotto csapatfőnök rendre kiáll mellette a hibák után is. Ám még ha így is van, Leclerc jelenléte már önmagában bizonytalanságot jelenthet a német számára, és bármennyire is próbál a csapat mellé állni, a monacóit visszafogni nem lehet, állandó és egyre erősebb fenyegetésként van jelen a garázs másik oldalán.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Vettel korábbi mentora, Helmut Marko úgy véli, nincs kilátásban végső megoldás, ezért korábbi versenyzőjének talán el kéne hagynia álmai csapatát. „Sebastiannak más közegre lenne szüksége, konkrétan csapatot kéne váltania. De 2020-ban erre nem látok esélyt. Hibázni csak akkor szokás, amikor nem vagy biztos a dolgodban. Az ilyesmi tudat alatt történik” – állapította meg az osztrák.

Daniel Ricciardo számára ismerős a helyzet: ő tavaly hasonlón ment keresztül Max Verstappen csapattársaként a Red Bullnál. Idei csapatváltását ő részben azzal indokolta, hogy úgy érezte, meggyengült a bizalom közte és a Red Bull között, és Verstappen vált az istálló kedvencévé. „Talán most valami hasonlót él át, mint én egy évvel ezelőtt” – mondta az ausztrál Vettel helyzetéről Leclerc mellett. „Frusztrált és sebezhető. Bizonyos helyzetekben elveszítette a motivációját, mert látta, hogy nem tud érvényesülni. De még mindig egy gyors versenyző, aki még mindig képes lehet bajnokságot nyerni. Az egyetlen kérdőjel, hogy képes-e még egy teljes szezonon át csúcsformát hozni.”

A pillanatnyilag ennél is fontosabb kérdés pedig az, képes-e egyáltalán újra csúcsformába lendülni. Az első lépést a talpra állás felé egy erős hétvége és egy jó eredmény jelenthetné, mondjuk a rossz emlékű Hockenheimben. Ám tekintve, hogy az utóbbi hetekben egyre kevésbé tűnt elégedettnek az autójával, mely a fejlesztésekkel egyértelműen eltávolodott attól, ami a stílusának kedvezne, s inkább Leclerc stílusához került közelebb, kicsit olyan érzése van az embernek, hogy Vettel egy ördögi kör csapdájába került, és talán még ő maga sem látja belőle a kiutat.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak