Zandvoort nem kap aszfaltozott bukótereket

Valószínűleg nem cserélik aszfaltozott bukóterekre a kavicságyakat Zandvoortban, hiszen szeretnék megőrizni a pálya eredeti formáját, a kavicságyak pedig hozzátartoznak ahhoz – árulta el a felújítást végző cég vezetője.

Fotó: Red Bull

Hosszas találgatások után, idén májusban hivatalossá vált, 2020-ban ismét megrendezik a Forma–1-es Holland Nagydíjat, annak helyszínéül pedig egy klasszikus versenypálya, a zandvoorti szolgál majd. Itt legutóbb 1985-ben járt a mezőny, és bár azóta több alkalommal végeztek kisebb-nagyobb ráncfelvarrást, az F1 visszatérése előtt szükség lesz némi modernizációra.


Az F1 szabványainak való megfeleléshez igazítást végző Dromo vezetője, Jarno Zaffelli nemrég hosszabban beszélt a zandvoorti munkálatokról, nyilatkozata során pedig elhintette, nincs tervben a kavicságyak aszfaltozott bukótérre cserélése.
James Hunt 1976-os sikere Zandvoortban (Fotó: McLaren) James Hunt 1976-os sikere Zandvoortban (Fotó: McLaren)


A szakember kiemelte, a pálya tulajdonosai és a FOM is külön erre kérte őket, hiszen szeretnék megtartani a pálya fazonját, annak örökségét. „Az emelkedők és a kavicságyak itt egyediek” – kezdte Zaffelli. „Éppen ezért a pálya egyedi kihívást jelent majd a versenyzők számára” – tette hozzá a tapasztalt szakember, akinek az utóbbi időben több F1-es felújítással is volt már dolga.


A versenyzők feltehetően örömmel fogadják ezt a hírt, az utóbbi időben ugyanis többször hangot adtak azon véleményüknek, miszerint jobb lenne, ha a pályák „keményebben büntetnék a hibáikat”, és kevesebb aszfaltozott bukóteret alakítanának ki rajtuk. Ami Zandvoortot illeti, a pályán legutóbb 2016-ban versenyző George Russell nemrég külön kiemelte, nagyon reméli, hogy a 2020-as verseny előtt nem fogják eltávolítani az eredeti kavicsos bukótereket.


Zaffelli végül kiemelte, a ráncfelvarrással időben készen lesznek a 2020-as futam előtt (erre az első hírek szerint tavasszal kerül majd sor). „Novemberben kezdjük majd a munkálatokat és a tervek szerint márciusra készen is leszünk. Szóval, rengeteg időnk van arra, hogy mindent elvégezzünk, amire szükség van a modernizáláshoz. Nem aggódunk az időpont miatt, inkább csak az időjárás miatt” – fogalmazott.
Holland szurkolók Spában (Fotó:XBP) Holland szurkolók Spában (Fotó:XBP)