100 ezer eurót fociztak össze Schumacher tiszteletére (képgalériával)

Sporthírességek sora, sok nevetés, némi meghatódás és jótékonykodás – vasárnap Leverkusen adott otthont a Michael Schumacher tiszteletére rendezett focimeccsnek, melyen Mick Schumacher és Dirk Nowitzki csapata küzdött meg egymással.

A leverkuseni Champions for Charity focimeccs résztvevői is üzentek Michael Schumachernek (Fotó: MTI/EPA)

Vasárnap délután 18 órakor a leverkuseni BayArenában 11 ezres közönség előtt rendezték meg a Mick Schumacher és Dirk Nowitzki közreműködésével a Champions for Charity (Jótékonykodó bajnokok) elnevezésű futballmeccset, mely a hétszeres Forma–1-es világbajnok, a korábban szintén hasonló jótékonysági meccseket összehozó Michael Schumacher szellemiségében már szinte hagyományként vezeti föl a Forma–1-es Német Nagydíjat.


Az eseményen Schumacher és Nowitzki sztárválogatottja csapott össze egymással. Pályára lépett számos korábbi futballista, így többek között Jens Lehmann, Fredi Bobic, Ulf Kirsten, Arne Friedrich, Simon Rolfes, Stefan Kießling vagy Jens Nowotny, de más sportágak képviselői is stoplist húztak, így a közönség láthatta például Fabian Hambüchen tornászt, Sven Hannawald síugrót, Maxi Kleber kosárlabdázót, Stefan Kretzschmar és Christian Schwarzer kézilabdázókat, valamint Leon Draisaitl és Christian Ehrhoff jégkorongozókat is.


A meccs bővelkedett az ilyen eseményeken megszokott furcsa jelenetekben. Az egyik ilyen volt, hogy Nowitzki a kapuban kezdett, mivel csapata kapuvédője, Jens Lehman késett, köszönhetően annak, hogy helyszínre tartva dugóba került… 14 percig tartott a helyettesítés, ám ennyi idő elegendő volt ahhoz, hogy kapjon két gólt, a másodikat éppen az ellenfél csapatkapitányától, Mick Schumachertől. Az NBA sztárnak ugyanakkor volt egy nagy védése is, amit hason fekve ünnepelt. A félidőben 4-3-as Schumacher-vezetéssel cseréltek térfelet a csapatok, aztán láthatott a közönség még egy Nowitzki által a felső lécre bombázott tizenegyest, sok humoros jelenetet, és további gólokat. A vége 7-5 lett az F2-es versenyző csapata javára, így a díjátadónál Mick Schumacher emelhette magasba a trófeát.
Dirk Nowitzki (Fotó: MTI/EPA) Dirk Nowitzki (Fotó: MTI/EPA)


Ennél is fontosabb volt azonban, hogy a támogatóknak és a stadionba kilátogató 11 ezer szurkolónak köszönhetően összesen 100 ezer eurós (31 millió forint) összeg gyűlt össze, amit Nowitzki alapítványa, valamint a Michael Schumacher családja által létrehozott Keep Fighting Alapítvány jótékony célokra fog fordítani. „Mindannyiunk számára nagyon sokat jelent, hogy ennyi nagyszerű sportoló eljött. Nekik és a szurkolóknak is köszönettel tartozunk!” – fogalmazott Mick Schumacher a találkozó után. „Nagyon élveztem, szerencsére senkinek sem fájt, és csak mosolygós arcokat láttam, szóval a célt sikerült elérnünk.”


Így érezte ezt a nála jó két fejjel magasabb Nowitzki is. „A legfontosabb az volt, hogy sok pénzt gyűjtöttünk össze a két alapítvány számára, valamint hogy mindenki jól érezze magát. Remélem, ez így volt.”
Mick Schumacher és Dirk Nowitzki (Fotó: MTI/EPA) Mick Schumacher és Dirk Nowitzki (Fotó: MTI/EPA)


A focimeccs elején a résztvevő játékosok egy Michael Schumacher fotójával és a „Küzdj tovább, Michael” felirattal ellátott transzparenst is kifeszítettek a pályán. Pár nappal az esemény előtt a kerpeni Michael Schumacher Rajongói Klub egy hasonló transzparenst nyújtott át Schumacher családjának. „Jobbulást! Meg fogod csinálni, Michael” – olvasható a felirat azon a transzparensen, amit még a rekordbajnok 2013-as síbalesetét követően, 2014 januárjában feszítettek ki az 1. FC Köln egyik találkozója előtt. Ezt aztán a klub a szurkolók rendelkezésére bocsátotta, akik üzenetekkel írhatták tele, és most ebben a formájában nyújtották át Corinna Schumacheréknek. „Szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani a Michaelnek címzett jókívánságokért és a pozitív energiákért” – mondott köszönetet a gesztusért a korábbi versenyző neje.


A balesete óta a nyilvánosság kizárásával kezelt Schumachernek a meccsen résztvevők is üzenetek. „Egyfelől nagyon élvezetes itt focizni a fiúkkal, másfelől fáj a szívem, ha arra gondolok, hogy Michael valószínűleg most sincs annyira jól. Mindannyian sok erőt kívánunk a családnak, és jobbulást neki” – fogalmazott Fabian Hambüchen tornász.
Mick Schumacher (Fotó: MTI/EPA) Mick Schumacher (Fotó: MTI/EPA)


A korábbi válogatott futballista, Gerald Asamoah hozzátette: „Ahogy látjuk, mi zajlik most itt, ez fájó. Reméljük, hogy újra egészségesen láthatjuk őt. Természetesen jól szórakoztunk most itt, de közben azért gondoltunk rá is.”


A kézilabdás Stefan Kretzschmar elmondta: „Egy kicsi fájdalom azért mindig jelen van ilyenkor. Természetesen sok szerencsét kívánunk Michaelnek, és reméljük, hogy felépül!”


Nowitzki ígéretet tett arra, hogy a jövőben is összefognak Schumacherék alapítványával a hasonló ügyekért. „Szeretnénk Michael nyomdokain haladva ápolni ezt a hagyományt, és fontos projekteket támogatni. Különösen örülök annak, hogy Mick is itt van, amikor az apja előtt tisztelegve focizunk. Ő egy nagyszerű srác” – fogalmazott a nemrég visszavonult óriás.


Most következhet az F1-es Német Nagydíj, ahol bár a Forma–2 mezőnye nem versenyez, Mick Schumacher így is jelen lesz a pályán: szombaton az időmérő edzés után és vasárnap a versenyt megelőzően édesapja 2004-es Ferrariját fogja pályára vinni.


Képgaléria a Michael Schumacher tiszteletére rendezett meccsről:


A leverkuseni Champions for Charity focimeccs résztvevői is üzentek Michael Schumachernek (Fotó: MTI/EPA)