Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Räikkönen többre vihette volna, ha keményebben dolgozik

Rosberg: Räikkönen többre vihette volna, ha keményebben dolgozik

Ilsta Sanomat
Tehetsége alapján többre volt hivatott Kimi Räikkönen egy világbajnoki címnél Nico Rosberg szerint, aki azonban nem róná fel ezt a finnek.

Második ferraris korszakát lezárva Kimi Räikkönen úgy döntött, 39 esztendősen a visszavonulás helyett egy új kalandba kezd az Alfa Romeónál. Bár nem mindenki értette, mi motiválta őt arra, hogy az élmezőnyből visszalépjen a középmezőnybe, a „Jégember” kezdettől hangsúlyozza, őt nem az eredmények érdeklik, hanem a versenyzés élménye és az általa jelentett kihívás, amit az autó versenyképességétől függetlenül más csapatoknál is meg lehet találni. Emellett kimondottan élvezi, hogy az Alfánál egy lazább és kötetlenebb közegben felépíthetnek valamit együtt.

Ez a szemléletmód mindig is jellemző volt Räikkönenre. Amikor például 2007-ben megszerezte világbajnoki címét, kijelentette, ezek után már nem feltétlenül célja, hogy újra a csúcsra jusson. Ezzel a hozzáállással ugyanakkor nem mindenki tud azonosulni, és Räikkönent gyakran kritizálták is, mondván, nem elég elhivatott, túlságosan lusta, nem tesz eleget a sikereiért.

Az egyetlen bajnoki címéért 2016-ban hatalmas áldozatokat vállaló és vért izzadó Nico Rosbergtől is távol áll ez a szemléletmód, és meggyőződése, hogy a mezőny korelnöke sokkal sikeresebb is lehetett volna, ha másképp viszonyul a munkához és szorgalmasabb. „Be kell látni, hogy többet is elérhetett volna ennél, ha keményebben dolgozott volna” – nyilatkozta a már visszavonult versenyző az Ilta Sanomatnak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem feltétlenül kritika, mivel az eredményeknél fontosabb szempontjai is lehetnek egy sportoló megítélésének. „Másfelől ő végig hű maradt önmagához. Itt nincs helyes és helytelen út. Nem lehet azt mondani, hogy muszáj mindenkinek dolgoznia, mint egy őrült. Ő csak azt tette, amit akart, és ez volt a jó neki” – vette védelmébe Räikkönen hozzáállását, ami egyébként az egyik legfőbb oka annak, hogy olyan nagy a szurkolótábora.

Nico Rosberg és Kimi Räikkönen (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Rosberg mindemellett megjegyezte, ő nem tudott volna úgy dolgozni az F1-ben, mint Räikkönen. „Tiszteletben kell tartanunk a módszerét. Én viszont nem ilyen módon viszonyultam a versenyzéshez. Számomra mindig fontos volt, hogy keményen dolgozzak.”

Ellentétesebb módon nem is juthattak volna a csúcsra ők ketten, ám eredményesség szempontjából nincs nagy különbség kettejük között: mindketten egyszeres bajnokok, Rosberg 23, Räikkönen 21 futamgyőzelemmel, és bajnoki sikerük előtt mindketten kétszer voltak másodikak az összetettben. A legnagyobb különbség a futamrészvételek számában van: Räikkönen még mindig aktív, és már 300 nagydíj fölött jár, míg Rosberg már 31 évesen visszavonult, s megállt 206 versenynél. Éppen azért, mert belefáradt a kemény munkába.

A német szerint volt ellenfele egyébként kimondottan jól szerepel új csapatánál, amellyel már 25 pontot gyűjtött, és a középmezőny egyik legstabilabb tagjaként 8. a bajnoki tabellán. „Kimi egészen jól teljesített eddig. Az autója nem olyan versenyképes, de jól boldogult vele. Ausztriában még negyedik is volt a rajtot követően, és ez mindent elmond. Olyan, mint mindig: jól vezet” – dicsérte meg a finnt.

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak