Musorujsag
Élő Eredmények

Akik tankolnának...

Akik tankolnának...

RaceFans
Nagy az egyetértés a Haasnál! De Toto Wolff sem zárkózna el...

10 éve, hogy nem látunk tankolóberendezéseket a versenypályákon. Túlzottan veszélyesnek titulálták, és persze a stratégiai lehetőségei miatt is támadták. Mondván, ne a bokszban dőljön el a verseny, ne arra játszanak a pilóták, hogy a különböző benzinszinteknek köszönhetően előnyre tehetnek szert a kiállások során.

Most viszont Jean Todt, az FIA első embere belógatta a tankolás visszatérésének lehetőségét, amit persze sokan sokféleképpen fogadnak. Leginkább a fentieket emlegetve, hiszen a stratégia efféle dominanciája ellenében, a pályán történő akció megsokszorozása volt a törekvés.

A visszatérés persze nincs mindenkinek ellenére. „A tankolás minden bizonnyal hozna egy kis változatosságot, egy újabb kiszámíthatatlansági faktor. A versenyek elején sokkal könnyebbek lennének az autók, így a pilóták jobban nyomhatnák a gázt” – mondta például a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff, aki azonban figyelmeztet, hogy miközben épp a költségcsökkentésen dolgoznak, ez az „újítás” pénzbe kerülne.

Formula 1 Grand Prix, Australia, Sunday Race

A Haas csapatfőnöke, Günter Steiner nem igazán ért egyet mercedeses kollégájával, és kicsit innovatívabb megoldással venné elejét a költségek emelkedésének.

„Jó kezdeményezésnek ígérkezik a tankolás visszatérése, jobbá teheti a show-t, de okosan kell megterveznünk, úgy, hogy ne kelljen plusz személyzet a tankoláshoz. Talán eleve csökkentenünk kellene az autók körül dolgozók létszámát…”

A Haas-on belül egyébként nagy az egyetértés, hiszen ezúttal a versenyzők is egyöntetűen támogatják a kezdeményezést.

Romain Grosjean szerint „nehéz autót nem túlzottan érdekes vezetni”, míg márkatársa, Kevin Magnussen hozzáteszi: „Úgy vélem, a tankolás nagyon jót tenne, pozitív hatással lenne az abroncsokra is… Szorosabb lenne a verseny, még nagyobb kihívás lenne, mert a könnyebb autók miatt gyorsabbak is lehetnénk.”

2021 még messze van, addig is bizonyosan rengeteg véleményt olvashatunk vice versa a nagy tankolás-kérdésben…

További tartalmak