Musorujsag
Élő Eredmények

„Az F2 fizikailag sokkal keményebb a Forma—1-nél”

„Az F2 fizikailag sokkal keményebb a Forma—1-nél”

Autosport
Lando Norris kényelmesebben érzi magát a McLaren Forma—1-es autójában, mint amikor a Forma—2-ben versenyzett, amely saját elmondása szerint „fizikailag sokkal keményebb”.

Az F1 újonca 2019 egyik új csillagának számít, mióta a top10-be kvalifikálta magát debütáló hétvégéjén Ausztráliában. Norris eddig nyolcszor rajtolhatott az első tíz hely valamelyikéről a már lezajlott tíz futam során, és hatszor verte meg a nála tapasztaltabb csapattársát, Carlos Sainzot a kilenc összehasonlítható időmérőjükből.

Az Autosport kérdésére válaszolva, hogy honnan a rendkívül erős Forma—1-es időmérős formája a korábbi Forma—2-eshez képest, így felelt: „A Forma—1-es autóban jobban érzem magam. Nem csak azért, mert formában vagyok, már a kezdetektől így van.”

Motor Racing - Formula One World Championship - Monaco Grand Prix - Saturday - Monte Carlo, Monaco

Nagyon nehéz összehozni egy jó kört, de még mindig jobban érzem magam ebben az autóban, mint tavaly az F2-ben. Nem azért, mert ez könnyű vagy ilyesmi, de egyszerűen jobb érzés. Magabiztosabb vagyok az autóban, jobban kihasználom a határokat, és ott is tudok maradni. A másik része pedig a csapattal való munka és a rengeteg felkészülés a szezon során. Ismerve magamat, nem végeztem a legjobb munkát e téren tavaly, de dolgozom rajta, hogy javuljak.

Nyilván, mint mindenki, és sem vagyok a legboldogabb, ha nem végzek jó munkát egy időmérő vagy egy verseny, vagy bármi más során, de önmagam legyőzése néha még keményebb munkára sarkall.

Norris számos pénteki szabadedzésen részt vett a McLaren színeiben a tavalyi szezonban. Az első alkalommal úgy érezte, több erőt kell gyűjtenie, amikor visszaült az F2-es időmérőn a saját autójába.

Noha nem hiszi, hogy egy F1-es autót könnyebb vezetni, Norris úgy látja, a Forma –2 keményebb fizikai kihívás.
A
Carlin csapat tagjaként tavaly, egyetlen Forma–2-es évében második helyen végzett a Williams egyik jelenlegi pilótája, George Russell mögött, 2017-ben pedig ugyanezzel a csapattal nyerte meg a Forma—3-as Európa-bajnokságot.

Motor Racing - FIA Formula 2 Championship - Saturday - Barcelona, Spain

A Brit Nagydíj előtt, amikor arról volt szó, hogy az F1 milyen területeken nehezítheti meg a versenyzők dolgát, a 19 éves tehetség azt mondta, leginkább az életkora és a mérete hátráltatta az együléses versenyszériákban való előrehaladását.

A gokartozás időszaka alatt sokat szenvedtem a termetem miatt, nem igazán tudtam, mitévő legyek, amikor elkezdtem gokartozni” – tette hozzá Norris.

Szóval minden kategóriában kínlódtam: F4, F3, F2. A Forma—2-ben már nem annyit, de néha ott is küzdeni kellett, hogy elkapjam a fonalat; a Forma—1 pedig kellemesebb néhány ponton a szervokormány miatt. Az F2 fizikailag sokkal keményebb a karok és az egész test számára, mint az F1. Ez persze változhat, de ezzel annyira nem foglalkozom.”

További tartalmak