Musorujsag
Élő Eredmények

Elgondolkodik az F1-es pályája módosításán Melbourne

Elgondolkodik az F1-es pályája módosításán Melbourne

Motorsport
Hosszú távú jövőjének biztosítása után az Ausztrál Nagydíj szervezői fontolóra veszik pályájuk átalakítását a jobb versenyek érdekében.

A Forma–1 a múlt héten jelentette be, hogy eredeti szerződéséhez képest további két évvel, egészen 2025 végéig meghosszabbította megállapodását a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal. Az Albert Park-i pálya ezzel az egyik legstabilabb helyzetű helyszín a naptárban. És azok után, hogy a jövőjüket ilyen hosszú távra biztosították, jöhet az újabb egy újabb távlati intézkedés: a szervezők fontolóra veszik a pályájuk átalakítását, továbbfejlesztését.

Melbourne az utóbbi évek egyik legkevesebb előzést hozó helyszíne, amit a versenyzők elsősorban a pálya vonalvezetésének tudnak be. A támadási lehetőséget kínáló egyenesek és DRS-zónák több esetben nem elég hosszúak, ráadásul olyan kanyarokba torkollnak, amelyeknél az egyetlen ideális ív és a rövid féktáv miatt esély sincs a másik kifékezésére. Azzal, hogy 2017-ben nagyot gyorsultak az autók az új aerodinamikai szabályoknak köszönhetően, e lehetőségek száma csak tovább csökkent.

Már korábban volt szó arról, hogy az előzés elősegítése érdekében pár kanyaron változtathatnának, mindenekelőtt a 11-12-es tempós kanyarkombináció lassabbra cserélését emlegették.

Fotó: XPB Fotó: XPB

Andrew Westacott, a futamot szervező Australian Grand Prix Corporation ügyvezető igazgatója szerint most az eddiginél komolyabb esély van a változtatásra. „Minden befektetés esetében fontos a megtérülés, és azzal, hogy kaptunk további két évet, nagyobb biztonsággal foghatunk neki bárminek. Az egyik a pálya újraaszfaltozása lehet. A versenyzők egyelőre nem jelezték, hogy szükség van erre. Eléggé ingadoznak, van, hogy elkerülhetetlennek tartják, van, hogy azt mondják, szeretik a pálya utcai jellegét. Emellett azt is megvizsgálhatjuk, milyen módosításokat lehetne végrehajtani a pályán a fizikai korlátok, a mellette fekvő tó, valamint a sportstadionok és a boxépületek között. Meg fogjuk vizsgálni a pálya dizájnját és kialakítását, hogy lehetséges-e adott pontokon igazítani” – vetítette előre.

A szerződéshosszabbítás mellett már az is eldőlt, hogy az Ausztrál Nagydíj jövőre is az idénynyitó verseny lesz. Az új szezon március 15-én rajtol. Westacott azt is megerősítette, naptárbeli helyzetük a jövőben sem fog változni, vagyis a szerződésük időtartamára garantálták nekik a szezonnyitó versenyt. „Ez meghatározó része volt a megállapodásnak. Nem fogom szó szerint idézni a szerződést, mert nem beszélhetek a részleteiről, de úgy hallottam, Chase Carey elmondta, alapvetőnek tartja, hogy a szezonok Melbourne-ben induljanak, Abu-Dzabiban érjenek véget, és valahol középen legyen helye Monacónak. Most, hogy Silverstone is marad, minden lényeges összetevő adott a Forma–1-es szezonhoz, függetlenül attól, húsz, huszonegy vagy huszonkét versenyünk lesz-e. És mindet az adott kezdési és befejezési ponthoz tudnak igazítani.”

Borítókép: A 2019-es Ausztrál Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak