Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel és a jövő: Még mindig motivál a Ferraris küldetés

Vettel és a jövő: Még mindig motivál a Ferraris küldetés

Sky Sports
Sebastian Vettelnek fogalma sincs arról, mennyi ideje van még a Forma–1-ben, ám újra egyértelművé tette, hogy a ferraris küldetését végig akarja csinálni.

Ezen a hétvégén Sebastian Vettel visszatér a helyszínre, ahol megindult a már egy éve tartó lejtmenete. A múlt évben Hockenheimben egy győzelmet dobott el a Sachs-kanyarban elkövetett hibájával, amit az az azóta eltelt hónapokban újabb és újabb vezetői bakik követtek. A legutóbbit két hete láthattuk tőle Silverstone-ban, a hol Max Verstappen autóját torpedózta meg.

Formáját és a lassan teljesen a fejére növő Charles Leclerc fejlődését látva állandó találgatások folynak a négyszeres világbajnok jövőjéről. Ki az év végi visszavonulását vizionálja, ki a csapatváltását. A Német Nagydíj csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatóján az újságírók próbálkoztak is azzal, hogy kipréseljenek valamit a jövője kapcsán folyton a 2020 végéig érvényes szerződésére hivatkozva cáfoló Vettelből a folytatást illetően.

Az egyik finn zsurnaliszta például Kimi Räikkönen felől közelített, aki lassan betölti a 40-et: megkérdezte Vettelt, ő el tudja-e képzelni, hogy ennyi idősen is az F1-ben versenyezzen. „Fogalmam sincs. Nem vagyok annyira jóvágású, mint Kimi most. És akkor sem fogom utolérni, ha már negyven lesz” – tréfálkozott Vettel. „Fogalmam sincs. Nincs értelme ezen agyalnom, mert el lehet képzelni, hogy Kimi sem tudott volna mit mondani, ha harminckét évesen megkérdezik, el tudja-e képzelni, hogy negyven évesen is itt versenyez. Ez attól is függ, milyen irányt vesz a sportág a nagy szabályváltozásokkal 2021-ben. Én 2027-ben leszek negyven, szóval nincs válaszom, sajnálom.”

Egy brit tudósító eközben arról érdeklődött, a Ferraritól fog-e visszavonulni. „Ahogy korábban is mondtam, nem tudom, meddig leszek itt. Szeretem a versenyezést, ezek a leggyorsabb autók. Élvezem a vezetést, ez semmit sem változott. És továbbra is nagyon motivál, hogy elvégezzem a feladatot a Ferrarival. Ez a két dolog határozza meg együttesen, hogy itt leszek-e még sokáig, vagy sem” – tette egyértelművé a ferraris.

Vettel helyzete nem egyszerű. A hibái miatt, Charles Leclerc oldaláról, de az eredménykényszer miatt is hatalmas nyomás nehezedik rá. Többek szerint e tényezők hajszolják újra és újra hibába, teszik kényelmetlenné az ülését. Vettel elismerte, valóban voltak nehéz pillanatai az elmúlt tizenkét hónapjának, ám úgy véli, ellenálló a külső tényezőkkel szemben. „Én mindig magamat helyezem nyomás alá. Nem lehetek elégedett, amikor valami rosszul sül el. Bizonyos dolgok komolyabbak voltak, mint mások. A lényeg, hogy folyamatosan fejlődjünk. Ha hibázom, nem lehetek elégedett, de az a nyomást, ami alá magamat helyezem, sokkal nagyobb, mint más külső tényezők.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Hozzátette, a talpra álláshoz sincs szüksége külső segítségre, képes kezelni a kudarcokat. „Ez mit sem változott az idők során. A legegyszerűbb módja ennek, ha magam kezelem ezt, mert én vagyok az, aki tudja, mit csináltam jól vagy rosszul. Bármit is teszel, mindig te mérheted föl azt a legjobban. Én e szabályok szerint játszom.”

A Ferrarival ugyanakkor nem került közelebb a csúcshoz és a végső célhoz az elmúlt egy esztendőben, sőt. Csapata már 12. éve vár az újabb egyéni bajnoki címre, ám Vettel nem érzi ezt sem extra tehernek a vállán. „Nem tekintem ezt nyomásnak, számomra kiváltság a Ferrarinál versenyezni. Továbbra is úgy érzem, hogy egyre jobbak leszünk, még akkor is, ha most nehézségeink vannak. Az F1 rövid memóriával rendelkezik, ami talán érthető is. De még ha van is javulás, mindig az utolsó lépés hiányzott, és ez a legfontosabb lépés, amit meg kell tennünk” – állapította meg.

A német elmúlt másfél hete elmondása szerint nyugodtan telt, a silverstone-i történések és a hazai futam várható felhajtása ellenére is. „Teljes nyugalomban és simán telt a felkészülés. Nagyon szeretem ezt a helyet, nagyon közel van a szülővárosomhoz. Tegnap este volt egy remek vacsoránk a csapattal, amit nagyon élveztünk. Emellett minden nagyon nyugodtan telt. A múlt év hangulatáról nagyon szép emlékeket őrzök. A végeredmény nyilván nem volt nagyszerű, de a hétvége összességében fantasztikus volt a sok szurkolóval, a sok német zászlóval a pálya körül, a lelkesedéssel. Remélem, idén is valami hasonló vár ránk” – tekintett előre.

190725 NemetGP idotabla3duna

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak