Räikkönen a top csapatok sarkában

Kis híján mindkét olasz versenyautó a Q3-ba került, de Antonio Giovinazzi egy hajszállal lemaradt a végjátékról. Márkatársa azonban mindenért kárpótolta a csapatot: fantasztikus formában terelve az Alfát, Kimi Räikkönen végül az ötödik helyet szerezte meg, szokatlan közelségben az élmezőnyhöz.

Nem volt egyértelmű, hogy az olasz gárda ennyire eredményesen szerepelhet a Német Nagydíj időmérő edzésén, hiszen pénteken még mindkét pilóta a középmezőnyben bujkált, és ez a harmadik szabadedzésen sem igazán változott.

Ám az időmérő edzés első szakaszára szintet léptek az olaszok, és meggyőző magabiztossággal jutottak tovább a Q2-be. Giovinazzi számára ugyan ez volt a végállomás, de így is az első lett a kiesők között, a 11. helyen zárt.

Kimi Räikkönen ezzel szemben folyamatosan a három topcsapat sarkában loholt, várva a lehetőségre, hogy beférkőzzön közéjük. Ez a két Ferrari kiesésével még könnyebbé vált, és bár bő három tizedmásodperccel a teljes középmezőnyt maga mögé utasította, Gaslyt 16 ezred híján végül nem tudta megelőzni – az ötödik rajtkocka lesz holnap a finn kiválóságé.

Nemet GP futam 14_30 DUNA

„Gyorsabbak voltunk ma, mint ha csak a tizedik helyen lennénk, a helyezésünk valószínűleg jól mutatja a fejlődésünket”– kezdte a Sky Sportsnak adott interjúját Räikkönen. „Meglátjuk, hogy milyen lesz az időjárás holnap, de nyilván megpróbáljuk újra a legjobb formánkat hozni, és majd kiderül, hogy ez mire lesz elég.”

Mivel a finn elől rajtoló pilóták nagy része a közepes keverékű abroncson indul, hamar kérdésként merült fel, hogy milyen körülmények segíthetnék 2007 világbajnokát abban, hogy megfelelő versenytempóval akár az ötödik helytől is előrébb végezhessen.

Motor Racing - Formula One World Championship - German Grand Prix - Qualifying Day - Hockenheim, Germany

„Bevallom őszintén, bár tudok a saját köridőimről és a gumikról, de a többiekével nem vagyok tisztában. Fontosabb volt a sajátjaimat megérteni, mint a többiekével foglalkozni.  Meglátjuk. Nem hiszem, hogy a holnapi versenykörülményekkel kapcsolatban ma bármilyen tennivalónk lenne. Ha esni fog, úgyis mindenki tiszta lappal indul.”

A vasárnapi futamot ezúttal a Dunán közvetítjük 14:30-as felvezető műsorkezdéssel.