Musorujsag
Élő Eredmények

Új személy vette át Lauda korábbi szerepét a Mercedesnél

Új személy vette át Lauda korábbi szerepét a Mercedesnél

Mercedes
Kinevezte a májusban elhunyt Niki Lauda utódját a Mercedes Forma–1-es csapata. Az igazgatótanácsukban több változás is történt.

Bár a gyakorlatban Niki Lauda amolyan tanácsadóként segítette a Mercedes gárdát, hivatalosan a csapatot irányító Mercedes-Benz Grand Prix Ltd. igazgatótanácsának ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke volt. A háromszoros világbajnok  múlt nyári megbetegedése óta nem tudta ellátni napi teendőit, idén május 20-án pedig elhunyt. Az azóta eltelt két hónapban a Mercedes nem nyilatkozott sem arról, hogy mi lesz az általa a csapatban vásárolt kisebbségi részvényeivel, sem arról, hosszabb távon hogyan osztják le a szerepeket.

A múlt héten elnökségük Stuttgartban ülésezett, és most kedden megerősítették, két új tagot is fölvettek az igazgatótanácsba. Lauda korábbi elnöki pozícióját Markus Schäfer kapta, jóllehet, a Mercedes közleményében nem az osztrák utódjaként említi őt. A szakember eddig is igazgatósági tag volt, emellett a Mercedes-Benz kutatás-fejlesztési osztályának irányításáért felelt. Schäfer gyakorlatilag előre lépett egyet a ranglétrán, hiszen 2019 márciusa óta ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatóként tevékenykedett.

Az elnökségbe került Frank Markus Weber is, a Daimler AG vállalatfejlesztési alelnöke – ő igazgatónak érkezett. A mostani változtatásokra azért is volt szükség, mert az elnökségből nemrég hivatalosan távozott a Daimler-konszern elnökévé előlépő Ola Källenius, valamint Bodo Uebber.

Toto Wolff csapatfőnök és ügyvezető igazgató elmondta: „A partnervállalatunk elhivatottsága alapvető fontosságú a csapatunk sikere szempontjából, és ez az elkövetkező években is így lesz. A Forma–1-es szerepvállalás támogatása mindig azt sugallta, hogy a Daimler vezetősége erős hatással van ránk, és ez Markus és Frank Markus kinevezésével így marad a következő években is. A Forma–1 a Mercedes számára egy erőteljes és globális technológiai és marketingplatform, értékes kirakata a cég értékeinek és versenyszellemének.”

Markus Schäfer kiemelte, a Mercedes számára fontos a modern kori autógyártás károsanyag-kibocsátás ellen indított küzdelme, és ebben az F1-es technológia meghatározó szerepet játszik. „A Forma–1 izgalmas világában tanultak értékesek és inspiráló együttműködésre sarkallnak. Már alig várom, hogy ez a szoros együttműködés tovább folytatódjon” – fogalmazott.

Borítókép: Fotó: Daimler Media

További tartalmak