Hivatalosan is fellebbezett az Alfa Romeo

Az Alfa Romeo hivatalosan is benyújtotta óvását a Német Nagydíj után kapott büntetések ügyében. Továbbra is úgy érzik, vannak bizonyítékaik, melyeknek hála eséllyel szállhatnak „harcba” az elveszített pontokért.

Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

Németországban Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi is pontszerzőként ért célba (a finn hetedik, az olasz nyolcadik lett), az Alfa Romeo öröme azonban nem tartott sokáig, a leintés után ugyanis az FIA jelezte, versenyzőik vizsgálat alatt állnak, majd a nap végén közölte, mindkét pilóta 30-30 másodperces büntetést kap. Ezzel mindketten elveszítettek top10-es helyezésüket.


Büntetésüket azért kapták, mert az esős rajtot megelőzően úgy kalibrálták autóik kuplungját, hogy azok lehetővé tették a kerekek minimális kipörgésével járó indulást, és így az előírások alapján tiltott előnyszerzésre biztosított lehetőséget Räikkönenéknek.
Fotó: XPB Fotó: XPB


A csapatfőnök, Frédéric Vasseur már az ítélet kihirdetése után jelezte, az Alfa Romeo fellebbez a döntés ellen, mivel bizonyítékaik vannak rá, önhibájukon kívül vétettek a szabályok ellen. „Az FIA eljárását tiszteletben tartjuk, valamint a bíróság munkáját is, de fellebbezni fogunk a döntés ellen, mivel hisszük, hogy megvan az alapunk és a bizonyítékunk a döntés megmásításához. Ez ügyben hamarosan fel is vesszük a kapcsolatot az FIA-val” – mondta akkor.


Noha jelezték, nem engedik el a pontszerző helyeket, többször láttunk már olyat, hogy egy hasonló nyilatkozat után végül nem került sor a hivatalos fellebbezésre. Az Alfa Romeo viszont továbbra is komolyan gondolja az ügyet! A Magyar Nagydíj előtt jelezték, már eljuttatták az ügy folytatásához szükséges hivatalos dokumentumokat az FIA-hoz.


Arról egyelőre nem érkezett hír, mikor tárgyalják majd újra a szóban forgó esetet, ám mivel a magyar hétvége után hosszabb szünet jön, várhatóan erre még a Belga Nagydíj előtt sor kerül, és az is kiderül, visszakapja-e az elveszített pontokat az istálló. Tény, ezekre nagy szükségük lenne (ezért is kapaszkodnak feltehetően az utolsó szalmaszálba is), hiszen a középmezőnyben roppant szoros a verseny, ők pedig tizenegy forduló után csak a kilencedik helyen állnak.