Kitűzte az Alfa Romeo fellebbezésének újratárgyalását az FIA

Csak szeptemberben dől el, visszakapja-e az Alfa Romeo két versenyzője a Német Nagydíjon kuplungjuk szabálytalansága miatt elvett pontjait. A kilátásaik nem a legjobbak.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi a 7-8. helyen ért célba a múlt hétvégi hockenheimi versenyen, ám annak leintése után pár órával az FIA 30 másodperces büntetéssel sújtotta mindkettejüket, mivel a kuplungjuknál a szabályok által előírttól eltérő forgatónyomaték-értékeket mértek működés közben. A csapat e hét keddjén hivatalosan is benyújtotta fellebbezését az ítélet ellen, ám arra, megmásítja-e a szövetség a döntését, és megtarthatja-e pontjait a büntetés révén top tízbe került Lewis Hamilton és Robert Kubica, csak a következő hónapban születik határozat.


Beat Zehnder, az Alfa Romeo csapatmenedzsere elárulta, az FIA szeptember 24-ére tűzte ki a tárgyalásukat. „A verseny után büntettek meg minket, és mi fellebbeztünk. Ilyenkor ez a megszokott ügymenet. Elhiszed, hogy megfelelő érveid vannak, máskülönben nem adtuk volna be a fellebbezést. Ez egy zajló folyamat, szóval részleteket nem árulhatok el. Szeptember huszonnegyedikén fog lezárulni az ügy, akkor lesz a meghallgatás Párizsban” – nyilatkozta a csapatot 25 éve erősítő szakember.


A brit Sky Sports kérdésére, miért kell ennyi idő az újratárgyaláshoz, Zehnder elmondta: „Azért, mert itt nincs precedens. Vannak jogi és fellebbezési szabályok is. Amikor egy csapat benyújt egy fellebbezést, tizenöt napja van összeállítani a dokumentumokat, és benyújtani azokat. Aztán a harmadik félnek az FIA-nál ugyancsak tizenöt nap áll rendelkezésére az érvek felvonultatására, és mindez általában tíz-tizenöt nappal a meghallgatás előtt jár le.”


Räikkönen és Giovinazzi azt nyilatkozták, hiába a kuplung potenciális előnyt jelentő beállításai, a gyakorlatban nem származott előnyük belőle. Pontosabban nem ebből származott előnyük, hanem abból, hogy a körülöttük rajtolók közül többen, így a két Red Bull, de még a Mercedesek is rosszul rajtoltak. Zehnder velük ellentétben semmilyen részletről nem volt hajlandó nyilatkozni a fellebbezésre hivatkozva. Mint mondta, bármit is mondana most, azt később akár még ellenük is felhasználhatnák a bíróságon. Annyit azért elárult, hogy a verseny alatt nem is voltak tisztában a szabálytalan adatok tényével. „Csak hat órakor kaptunk értesítést arról, hogy az FIA technikai delegáltja jelentette ezt a versenybíróságon. Utána hat óra negyvenötkor hívtak a bíróság elé meghallgatásra” – mesélte.
Claire Williams és Beat Zehnder (Fotó: XPB) Claire Williams és Beat Zehnder (Fotó: XPB)


Kérdéses, mennyi esélyük van a döntés megmásítására. Az FIA nem arról híres, hogy felülbírálja önmagát, legyen szó bármely testületéről is, és a többi csapat között vannak, akik még azt sem értik, egyáltalán hogyan jöhet újabb vizsgálat. Andy Stevenson, a Racing Point technikai igazgatója rámutatott, ez esetben versenyen kapott sportbüntetésről volt szó, az ilyen ügyeket pedig csak akkor szokás újratárgyalni, ha új bizonyíték kerül elő. Kanada után ezzel próbálkozott a Ferrari is, Sebastian Vettel akkor 30 helyett csak 5 másodperces időbüntetést kapott.


„A versenybíróság ítélete ellen nem lehet új meghallgatást kérni. Az Alfa Romeo egy stop-and-go büntetést kapott, amit harminc másodperces időbüntetésre váltottak át. Tényszerűen nézve ez egy bírói döntés, amit a verseny alatt hoztak meg, még ha utólag is döntöttek a valóságban. Ha ez ellen fellebbezni lehet, a jövőben senki sem fog egyetérteni a versenyeken kapott büntetésekkel, hanem utólagos meghallgatásokat fognak kérni” – figyelmeztetett.


Gay Conelly, az FIA egyik állandó bírája ezzel szemben rámutatott: „Alapvetően mindig mindenki panaszkodhat mindenre, csak az a kérdés, hogy a bíróság meghallgatja-e egyáltalán a panaszukat.”


Az ügynek komolyabb a tétje az Alfa Romeo németországi eredményénél. Két versenyzőjük hátrasorolásával Lewis Hamilton 2 pontot kapott, Robert Kubica pedig egyet. Előbbi egységek a bajnokságban lehetnek fontosak, a lengyel pontja pedig a Williams idei első és eddigi egyetlen egysége. Claire Williams egyelőre nem is mer neki igazán örülni, de a jelentőségét sem tartja olyan nagynak. „Amennyi pontot mi fennállásunk során szereztünk, hiba lenne ezt túllihegni. A Williamsnél mindenki keményen dolgozik ebben a számunkra brutális szezonban. Ez egyfajta fizetség ezért, amit el is fogadhatunk, de várjuk még meg az Alfa fellebbezését! A Williams amúgy sem lehet elégedett ezzel, nem eshetünk eksztázisba” – fogalmazott a grove-iak főnöke.
Kép: M4Sport Kép: M4Sport