Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Van, hogy a Honda már erősebb nálunk

Hamilton: Van, hogy a Honda már erősebb nálunk

F1
Lewis Hamilton úgy érzi, a Red Bull Honda-motorja időnként már nagyobb teljesítménnyel rendelkezik a Mercedes erőforrásánál. Egyre komolyabbnak tartja az osztrákok által jelentett veszélyt.

Lehet, hogy az év első nyolc versenye a Mercedes diadalmenetét hozta, ám a legutóbbi háromból két győzelmi trófea nem hozzájuk, hanem Max Verstappenhez és a Red Bullhoz került. Az osztrák csapat fejlődése szembetűnő Ausztria óta. Egy futammal korábban, Franciaországban vetették be nagy fejlesztési csomagjukat és a Honda új erőforrását, és miután sikerült őket finomítani, jött is az első, aztán a második győzelem, míg a kettő között ott volt Silverstone, ahol a Sebastian Vettellel történt baleset nélkül az istálló meggyőződése szerint második lett volna tehetségük.

Lewis Hamilton szerint a folytatásban egyre jobban szorongatni fogja őket a Red Bull, főleg úgy, hogy autójuk mellett immár az erőforrásuk is igazán versenyképessé kezd válni. A Honda Monza környékére készül el az idei 4. motorjával, amely a találgatások szerint 25 lóerővel tud majd többet a mostaninál, és ezzel eléri a Mercedes jelenlegi teljesítményszintjét. A csillagosok címvédője szerint viszont már most sem mindig érzékelhető, hogy lenne különbség a két istálló erőforrása között.

„Az embereket érdemes emlékeztetni arra, hogy ők egy többszörös világbajnok csapat. Mindig is jó autójuk volt. Ott volt nekik Adrian Newey, aki a sportág egyik legjobb tervezője. A kisebb motorteljesítmény miatt volt egy kis visszaesésük, és jött egy olyan korszak, amikor kevesebb leszorítóerővel mentek, mint a legtöbben. De most kezdenek visszatérni, és jobban használni az autójukat. Mindkét versenyzőjük kezd jó eredményeket hozni, és nyilvánvaló, hogy nagyon jó az autójuk.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

„Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyes autók bizonyos helyeken jobbak, mint máshol. Egy autó nem lehet egész évben mindig jó. Ausztriában a Red Bull csomagja jobb volt, jobban működött az adott hőmérséklet mellett, hozzánk, de a Ferrarihoz viszonyítva is. Úgy vélem, ezen a hétvégén is így lesz, aztán Szingapúrban is erősek lesznek. De amikor a hosszú egyenesekkel jellemezhető pályákra megyünk, mint Monza, ott lesz nekik az új motorjuk, és már nem lesznek annyira lemaradva tőlünk teljesítményben. Szerintem egyes helyszíneken már most nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, mint mi. Érdekes lesz látni, hogy ezeken a helyeken hogy mennek majd” – elmélkedett Hamilton.

A két istálló autójának összevetése kapcsán Verstappen a közelmúltban elmondta, nehéz megmondani, hogy melyiküknek van jobb karosszériája, mivel több esetben egymástól eltérő leszorítóerővel versenyeznek. Fordult már elő, hogy emiatt a Red Bull meglepően erős volt az egyenesekben hozzájuk viszonyítva. Ugyanakkor az is látszik, hogy a motor terén már nincs akkora hátrányuk, amit az egyre javuló időmérős teljesítményük, és a meggyőző versenytempójuk is megerősít.

Hamilton kiemelte, bízik benne, hogy ez a tendencia folytatódik, mert örülne, ha szoros csatákat vívhatnának az élen a folytatásban.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak