Megbüntették Giovinazzit az időmérő után

Büntetés miatt módosul a vasárnapi Magyar Nagydíj rajtsorrendje. Antonio Giovinazzit sújtotta hátrasorolással az FIA.

Antonio Giovinazzi és Lance Stroll (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A versenyirányítás már a hungaroringi időmérő edzés alatt jelezte, vizsgálatot indít Antonio Giovinazzi ellen, aki gyanújuk szerint feltartotta Lance Strollt a Q1-ben. Az olasz a Mansell-kanyar környékén került a Racing Point versenyzőjének útjába, és csak későn húzódott félre előle. Stroll a történtek után csak a 19. időt autózta, és csapattársával, Sergio Pérezzel együtt már az első felvonásban búcsúzott.

Az FIA a döntést az ügyben a kvalifikáció utánra hagyta. Vizsgálatuk során megállapították, az olaszt elfelejtette megfelelően informálni az Alfa Romeo a csapatrádión, ám hiába e mulasztás, mivel szerintük ettől még a versenyző felelőssége lenne figyelni és félreállni, nem átallták megbüntetni Giovinazzit. Három rajthellyel sorolták hátra, amivel elveszíti az időmérőn megszerzett 14. rajtkockáját, és Kevin Magnussent, George Russellt, valamint Sergio Pérezt maga elé engedve a 17. pozícióba fog besorolni. E büntetéshez ezenkívül még 1 büntetőpontot is hozzácsaptak, ami az utóbbi 12 hónapot tekintve már a 4. Giovinazzi szuperlicencén.


„Dacára a ténynek, hogy a csapata rosszul informálta a 99-es rajtszámú autó (Giovinazzi) vezetőjét arról, hogy a 18-as rajtszámú autó (Stroll) csak lassú körön van, miközben valójában gyorskörön volt, a versenyző felelőssége biztosítani, hogy egy boxba vezető körön figyelemmel kísérje a követő autók érkezését, akik gyorskörön vannak, és neki kell biztosítania, hogy ne tartsa föl őket. A 99-es autónak kék zászlós jelzést adtak a 3-as és a 4-es kanyar között. A telemetria és a GPS adatai megerősítették, hogy a 18-as autó jelentős időt veszített a pálya ezen szakaszán. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a 99-es autó vezetője félreállhatott volna, és félre is kellett volna állnia a 4-es kanyar ívéről. Ennek megfelelően indokolatlanul feltartotta a másik autót” – állt az FIA hivatalos indoklásában.


Lance Stroll az edzést követően nem pusztán Giovinazzi feltartásának tudta be a korai búcsúját. „Ez a pálya nem fekszik nekünk. Elkövettem jó pár hibát is az időmérőn, és még blokkoltak is az egyik körömön. Ha ezek nincsenek, jobb is lehetett volna, de összességében ez egy frusztráló nap volt. Már a harmadik szabadedzéstől nem a mi napunk volt. Csak próbáltam rendbe rakni az autót, de hibázgattam” – értékelt a Q1-ből idén még csak egyszer, Hockenheimben továbblépő kanadai.
Kép: M4Sport Kép: M4Sport