Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Leclerc szükségtelen manőverrel tette tönkre a futamom

Bottas: Leclerc szükségtelen manőverrel tette tönkre a futamom

Motorsport, Motorsport-Magazin
Charles Lerclerc-t hibáztatja Valtteri Bottas a félresiklott hungaroringi versenyéért. Visszanézte a felvételeket, és teljesen fölöslegesnek találta a szárnytörő monacói manőverét.

Újabb félresikerült verseny, újabb jelentős pontvesztés Lewis Hamiltonnal szemben. Valtteri Bottas a győzelemért akart harcba indulni a Magyar Nagydíjon, ám reményei már az első körben szertefoszlottak. Az első kanyarban bemutatott elfékezésével alapozta meg mélyrepülését: lendületet veszített, és autója is alulkormányzottá vált a kockás gumi miatt, így támadhatóvá vált Lewis Hamilton számára. Ezek után előbb csapattársa koccant neki első szárnyának a hármas kanyarban, majd nem sokkal később az őt szintén megelőző Charles Leclerc. A jobboldali véglapja le is tört a második incidensnél, ezért körök múlva új első szárnyért kellett a boxba hajtania, és az utolsó helyre esett vissza.

Bottas ugyan úgy érezte, Hamilton sem hagyott neki elegendő helyet, vesztét szerinte Leclerc okozta. A leintést követően még nem sokat mondott a történtekről, ám miután visszanézte a felvételeket, megállapította, hogy a monacói túlzásba vitte a keménykedést.

„Külső íven voltam Verstappen mellett az első kanyarban, és próbáltam későn fékezni, hátha támadni tudom őt. Ő is későn fékezett, ezért kicsit blokkoltam, amitől a gumik kockás lett. A kettes kanyarban alulkormányzottá vált ettől az autóm. De ez még rendben volt. Lewis kívül volt, de maradt elegendő hely kettőnk számára. Azt hiszem, talán még túl sokat is hagytam neki, mivel egészen jó lendületben tudott maradni a hármas kanyarig.”

„Egymás mellett haladtunk, és nem hagyott nekem elég helyet, amivel elrontotta a kigyorsításomat a hármas kanyarból. El kellett emelnem a lábam a gázról. Aztán a négyes felé haladva jött Charles jobbról, hirtelen bevágott elém keresztbe, és elkapta az első szárnyam. Ez tönkretette a versenyemet, nagyon sok időt veszítettem az elején, korán is kellett kiállnom, egész versenyen a forgalmon kellett átverekednem magam.”

Mint mondta, megfordult a fejében, hogy ő maga hibázott, ám a videózás egyértelművé tette számára, mi is történt pontosan. „Amikor ez történt, még azt hittem, valami másra figyeltem, és talán nem vettem észre Charles-t emiatt. Elég gyorsan történt. De miután visszanéztem a fedélzeti kamerás felvételeket, a Vettel autójáról készültet, egyértelművé vált, hogy én csak egyenesen haladtam, ő (Leclerc) jobbra volt, és mindenképpen elém került volna a négyesben. De mégis hirtelen bevágott elém, és nekem már nem volt időm reagálni erre. Én szeretem a kemény versenyzést, de ez teljesen szükségtelen volt a részéről, és tönkretette vele a versenyem. Mázlija volt, hogy nem kapott tőle defektet. Ennek nem kellett volna így történnie” – méltatlankodott Bottas.

A fölzárkózás végül a 8. helyig vitte a finnt. A verseny közepén előbb Daniel Ricciardo, majd Lando Norris mögé ragadt be hosszú időre. Csapata egy második kerékcserére is kihívta, ám hiába a friss gumija, a végén Kimi Räikkönent már nem tudta megelőzni, így a stratégák által a versenye elején jósolt hatodik helyre esélye sem volt. Bottas szerint a fölzárkózását lassította, hogy Lewis Hamiltonhoz hasonlóan a fékek túlmelegedésével bajlódott a forgalomban. „A pedál egyre puhább és hosszabb lett, és a teljes futamot forgalomban töltöttem Nem számoltunk ilyen mértékű túlmelegedéssel. Tudtam, hogy nehéz lesz előzni a mezőnyben. Ez a gumik miatt is van, valamint az egyes autók erősségeitől is függött. Az utolsó szaktorban nagyon nehéz közel maradni a másikhoz, főleg, ha a másik szűk íveket használ. Így nem ér tiszta levegő, és a tizenkettes és a tizenhármas kanyarban nem sikerül a kigyorsítás” – magyarázta nehézségei kapcsán.

Bottas végül négy egységet szerzett, ám miután csapattársa megnyerte a versenyt, már 62 pontos hátrányban van vele szemben az összetettben. És már nemcsak azon kezdheti törni a fejét, hogyan csökkentse le ezt a különbséget, elkezdhet hátrafelé is figyelni, hiszen Max Verstappen a Red Bull-lal 7 pontos közelségbe került hozzá.

Borítókép: Valtteri Bottas elfékezése az első kanyarban (Fotó: XPB)

További tartalmak