Verstappen: Nem érdekel, ki a csapattársam, csak szerezzen pontokat

Max Verstappent nem hatotta meg, hogy új csapattársa lesz a szezon hátralévő részében. Szerinte a legfontosabb, hogy a Red Bull elkezdjen két autóval pontokat gyűjteni. Alexander Albonra sem vár egyszerű feladat.

Pierre Gasly és Max Verstappen (Fotó: XPB)

A nyári szünetet követő első versenytől már nem Pierre Gasly versenyez Max Verstappen mellett a Red Bullnál. Az osztrák istálló hétfőn jelentette be, hogy a gyengén teljesítő franciát Alexander Albonra cseréli, aki a Toro Rossótól lép feljebb a ranglétrán, mindössze 12 F1-es nagydíjhétvégével a háta mögött. Miközben Verstappen már az F1 előttről jól ismerte Gaslyt, s elmondásuk szerint barátok is, Albon sem lesz ismeretlen számára, hiszen ellene is versenyzett már az alsóbb kategóriákban.


Az idén már két versenyt nyerő holland először a Telegraaf című holland lapnak nyilatkozott a Red Bull versenyzőcseréjéről, melynek kapcsán egyértelművé tette, őt tulajdonképpen hidegen hagyja, mi zajlik körülötte. „Természetesen nagy kár Pierre miatt, de személy szerint nem igazán érdekel, hogy ki a csapattársam. A lényeg, hogy a másik autónkkal jobban teljesítsünk, és a csapat több pontot gyűjtsön” – nyilatkozta Verstappen, aki a Red Bull eddigi pontjainak 75%-át szerezte.


A Red Bullnak éppen ez volt az elsődleges indoka Gasly Toro Rossóhoz történt visszaküldése kapcsán. Christian Horner csapatfőnök a Magyar Nagydíj után nyíltan kritizálta a franciát, és idén már másodszor hívta föl a figyelmet arra, hogy gyengélkedése miatt értékes pontokat veszít csapatuk a Ferrarival a konstruktőri második helyért vívott csatában. Gaslyra a Hungaroringen is nagy szükségük lett volna, hiszen ha csak megközelítően olyan tempóra lett volna képes, mint csapattársa, akár ott autózhatott volna Lewis Hamilton mögött a harmadik helyen, olyan távolságban, amivel lehetetlenné tette volna a brit második kerékcseréjét, mely végül a győzelmet hozta meg számára. Vagyis jobb teljesítménnyel nemcsak előkelőbb helyezések révén hozhatott volna több pontot a csapatnak, de Verstappen hátvédjeként is.
Max Verstappen és Pierre Gasly (Fotó: Red Bull) Max Verstappen és Pierre Gasly (Fotó: Red Bull)


A korábbi F1-es versenyző, a holland Jan Lammers innen nézve érthetőnek tartja a Red Bull mostani döntését. „Egyfelől ez kemény Gaslyval szemben, másfelől viszont a csapat már egy ideje emlegette, hogy jobban kéne teljesítenie. Szerintem az egész érthető. Ha a Red Bull jövőre világbajnok akar lennie Maxszal, olyan versenyzőre van szüksége mellette, amilyen Daniel Ricciardo volt” – vélekedett.


Arra persze nincs garancia, hogy Alexander Albonnal többre viszi az osztrák gárda. Így látja ezt a brit Sky Sports szakkommentátora, Martin Brundle is, aki szerint bátor és kockázatos döntés volt a Red Bull részéről előléptetni a thaiföldi színekben versenyző újoncot, aki ugyanúgy bele is bukhat e nagy lehetőségbe, mint Gasly. „Együtt érzek Pierre-rel, de azért még versenyben marad. Alexnek pedig sok szerencsét kívánok! Stílusosan érkezett meg az F1-be, de minden képességére és trükkjére szüksége lesz ahhoz, hogy túléljen Max barlangjában. A sztárcsinálók/elkaszálók bírói alapossággal fogják figyelni az adatait” – mutatott rá, miért sülhet el nagyon jól és nagyon rosszul is Albon következő Red Bull-os 9 versenye.Bizonyítani, hogy többet ér ennél


De eközben Gaslyra sem vár egyszerű feladat. Ő most ugyanarra a sorsa jutott, mint 2016 elején Danyiil Kvjat, akit szintén Max Verstappen miatt – igaz, más körülmények között – soroltak vissza a Toro Rossóhoz. Nála ez teljes önbizalomvesztést eredményezett, és egy évre még az F1-ből is kikerült. Gasly már eleve nem állt jól az önbizalmat illetően, hiszen mind a beilleszkedéssel (tapasztalatlan mérnökökkel kellett dolgoznia), mind az autóval voltak gondjai. Kérdéses, milyen hatással lesz rá mentálisan a lefokozás.


A francia RMC Sport című portál úgy tudja, a versenyzőt csak nem sokkal a bejelentés előtt értesítette döntéséről a Red Bull. Hétfő reggel 9 órakor közölték vele a hírt, hogy Belgiumtól újra a Toro Rosso versenyzője. Emellett arról is említést tettek, hogy Gasly nem ápolt jó viszonyt a mérnökeivel, és nem is kapott azonos feltételeket Verstappennel.
Pierre Gasly (Fotó: Red Bull) Pierre Gasly (Fotó: Red Bull)


A lapnak röviden a 23 éves versenyző menedzsere is nyilatkozott, aki azt reméli, Gasly a Toro Rossónál helyreállíthatja az utóbbi 12 verseny által megtépázott renoméját. „Egy olyan csapatnál, amit szeret, és amellyel már korábban bizonyított, meg fogja mutatni, mennyit ér valójában” – mondta.


A hollandok korábbi F1-es versenyzője, Giedo van der Garde eközben biztatni próbálta Gaslyt. „Ne add föl barátom, visszaszerzed az önbizalmad, lendületbe jössz, ahogy tavaly, és biztosra veszem, hogy bizonyítani tudod, hogy mindenki tévedett” – írta az Instagramon.