Marko: Elkerülhetetlenné vált a versenyzőcsere

Mivel Pierre Gasly gyengén teljesített, pozíciókat veszített és az előzéssel is gondjai voltak, Alexander Albon pedig remekelt az első félévben, a Red Bullnak lépnie kellett – jelentette ki a versenyzőcsere kapcsán a bikások tanácsadója, Helmut Marko.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

Meglepő bejelentéssel kezdte a Red Bull a 2019-es nyári szünetet: egy rövid közleményben tudatták a nyilvánossággal, a Belga Nagydíjtól már nem Pierre Gasly, hanem Alexander Albon lesz Max Verstappen csapattársa, a fiatal francia pedig visszakerül a Toro Rossóhoz, Danyiil Kvjat mellé. A lépést most a bikások mindig őszinte, és szigorú tanácsadója is kommentálta.


Az osztrák szerint Gasly és Albon cseréje bár váratlannak és meglepőnek tűnhet, az első félév történéseit figyelembe véve teljesen indokolt volt és most már elkerülhetetlenné vált (noha korábban még ő maga is úgy nyilatkozott, az év végéig megtartják a franciát).
Pierre Gasly (Fotó: Red Bull) Pierre Gasly (Fotó: Red Bull)


„Gaslynak problémái vannak a forgalomban, pozíciókat veszít, és nem tud előzni” – kezdte brutális őszinteséggel Marko. „Szóval reagálnunk kellett, és adnunk kellett egy esélyt Albonnak a szezon végéig. Gasly most átveszi a helyét a Toro Rossónál, aztán majd meglátjuk, ki lesz Max csapattársa jövőre” – tette hozzá.


A Red Bull programjába idén visszavett (még F1-es debütálása előtt egyszer kikerült a juniorok közül) Albon első tizenkét futama kapcsán Marko elmondta, a thai versenyző „óriási első félévet produkált, és a lehető legtöbbet hozta ki a rendelkezésére álló autóból.”


A bikások szezonja kapcsán elmondta, az év elején kissé alábecsülték a Hondát, ezért is kezdtek kissé döcögősen. „Kisebb leszorítóerős autót építettünk, mert alábecsültük a motorpartnerünket, az általuk elért fejlődést. Erősebb motorokat szállítottak, mint gondoltuk. A hiányzó lóerőket akartuk kompenzálni. De ezt javítottuk, és az előző versenyeken már szinte a Mercedesszel egy szinten álltunk, és felülmúltuk a Ferrarit. A második félévben mindenhol versenyképesek leszünk” – mondta.  
Alexander Albon (Fotó: XPB) Alexander Albon (Fotó: XPB)