Wolff ellenzi az edzésnap törlését

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff szerint a Forma–1 vezetőinek tanulniuk kellene a DTM példájából, ahol néhány éve dobták a pénteki edzésnapot, döntésük viszont hibásnak bizonyult. A szakember szerint a királykategória is rossz irányba indulna egy hasonló lépéssel.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Az utóbbi időben többször fölmerült, módosítani kellene a hétvégék menetrendjén, a legtöbb szó pedig a pénteki edzésnapról esett. Egyesek szerint le kellene rövidíteni a gyakorlásokat, mások szerint pedig teljesen el kellene törölni az edzésnapot. Ezzel rövidülnének a hétvégék, és megnyílhatna az ajtó a hosszabb versenynaptár előtt.


Másrészt vannak, akik úgy érzik, a futamok is izgalmasabbak lennének, ha előtte kevesebbet gyakorolnának a versenyzők. Véleményüket azokkal a hétvégékkel támasztják alá, ahol az elmaradt edzéseket mozgalmasabb versenyek követték.
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


Wolff szerint ez nem érv a pénteki edzések törlése mellett, példának pedig a DTM hasonló döntését hozta föl példának (ott 2013-ban törölték a pénteki gyakorlásokat, de rövid időn belül újra bevették őket a programba). „Amikor a DTM-ben megléptük ezt, úgy éreztük, a hétvége már nem elég látványos és különleges” – kezdte a szakember.


„Ha a programot két naposra rövidítjük, akkor bizonyos értelemben a hétvégék értéket veszítenek, az F1 pedig a motorsportok csúcsa, világbajnokság versenyzők, mérnökök és a legjobb csapatok számára. Ezért nem változtatnám meg a pénteki programot” – tette hozzá.


Az osztrák azt nem tagadja, a pénteki edzések törlése összefüggésben állhat a futamok mozgalmasságával, ezért a formátum megváltoztatásától nem zárkózik el. „Azon elgondolkodhatunk, hogy csökkentjük az edzésidőt, a két 90 perces gyakorlás helyett mondjuk két 60 perceset tartunk. Ezeket a dolgokat megfontolhatjuk, de nem szeretnénk annyira messzire menni, és olyan radikális megoldást választani, mint az edzésnap törlése” – hangsúlyozta.
A Mercedes egyedi németországi festése (Fotó: XPB) A Mercedes egyedi németországi festése (Fotó: XPB)