Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas vagy Ocon? A Mercedes Hamilton véleményét is kikérte

Bottas vagy Ocon? A Mercedes Hamilton véleményét is kikérte

F1i, Motorsport
Toto Wolff elismerte, a Mercedes Lewis Hamilton véleményét is latba veszi a 2020-as versenyzője kiválasztásánál. Jelölt csak kettő maradt – de lehet-e oka a késlekedésnek a legfelsőbb szintről érkező nyomás?

A Magyar Nagydíj hétvégéjén a Mercedes csapatfőnöke egyértelművé tette: csak a nyári szünetben fognak alaposabban elmélyedni a dilemmában, kit válasszanak Lewis Hamilton csapattársának 2020-ra, ám még ha meg is hozzák a döntést ez idő alatt, nincs garancia rá, hogy még augusztusban bejelentést is tesznek. A helyzetet már sikerült leegyszerűsíteni: két jelölt jöhet szóba, Valtteri Bottas és Esteban Ocon. Innen nézve az elhúzódó ügy nem tűnik annyira izgalmasnak, mint azt előzetesen a pletykagyártók remélték. Korábban tudniillik Max Verstappentől Fernando Alonsón át Sebastian Vettelig többeket hírbe hoztak velük.

A La Gazzetta dello Sport című olasz lapnak nyilatkozva Toto Wolff e személyek érkezésének lehetőségét azonban határozottan kizárta. Illetve Verstappenét már nem is kell kizárni, hiszen azzal, hogy bajnoki tabella harmadik helyén ment el vakációzni, biztossá vált, hogy nem léphet ki a 2020 végéig szóló Red Bull-os szerződéséből.

Wolff Alonso kapcsán elmondta, eszükben sincs beültetni a spanyolt Hamilton mellé. „Ez így van, mivel nem akarjuk, hogy megismétlődjön az a történet, ami kettejük között lezajlott a McLarennél” – utalt 2007 botrányaira.

Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)

Az általa kedvelt Vettel esetében szintén egyszerűnek látja a helyzetet. „Sebastian továbbra is a Ferrari pillérje. És hogy 2021-ben mit fog csinálni, azt nem tudom” – jelentette ki, utalva a Scuderiával jövő év végéig szerződésben álló német hosszabb távú jövőjének bizonytalanságára.

A juniorprogramjukba tartozó George Russellt eközben meg azért sem szívesen vinné még a Mercedeshez, mert szerinte a második F1-es szezonjában még túl korai és túl veszélyes lenne Lewis Hamilton mellé dobni őt, hiszen az összevetés könnyen megtorpedózhat egy még csak bontakozó ígéretes pályafutást.

Számít Hamilton szava

Ugyanez persze Ocon esetében is megtörténhet, igaz, a francia azért már rutinosabb brit kollégájánál. Egy fiatal alkalmazása ugyanakkor másképp is elsülhet: a csapat aktuális első számú versenyzőjének pozícióját is megingathatja, vagy akár ugyanolyan feszültséget teremthet, mint Hamilton érkezése Alonso esetében a McLarennél. Csak ezúttal Hamilton venné át a idősebb sztár szerepét, akinek trónjára a fiatal foga fáj.

Wolff elárulta, Hamilton véleményét nem tekintik mellékesnek annak eldöntésében, Bottas vagy Ocon legyen-e a végső befutó. „Az efféle döntéseket kizárólag az alapján hozzuk meg, hogy mi szolgálja a csapat érdekét. Lewis már régóta velünk van, szóval igen, elé tettük a szűk listánkat, és kikértük a véleményét. És ő pontosan úgy gondolkodik, ahogyan mi: szerinte mindketten megérdemelnék, hogy a csapattársai legyenek” – szögezte le az osztrák.

Hamilton sosem titkolta, szeret Bottas mellett versenyezni, mivel kapcsolatuk mindenféle viszálykodástól mentes, jobban kijön a finnel, mint elődjével, Nico Rosberggel. És bár ezt nem hangoztatja, azért bizonyára azt sem kellemetlen számára, hogy eddig kényelmes volt az élete Bottas csapattársaként, hiszen sem a csapaton belüli vezető státuszára, sem a bajnoki címvédéseire nem jelentett komoly veszélyt, vagyis mondhatni, kézben tartja kollégáját. Kérdéses, a becsvágyó Ocon esetében meglenne-e ugyanez.

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Bizonytalanság az elnöki nyomás miatt?

Az mindenesetre valahol meglepő, hogy a Mercedes ennyire határozatlannak tűnik. Wolff a nyár elején még sokkal magabiztosabban nyilatkozott Bottas jövőjéről, és Ausztriában azt jósolta, még júliusban döntés születik, mert nem szívesen zavarnák a versenypályán kívüli dolgokkal a bajnokságban akkor még jobban álló versenyzőjüket. Megy is a találgatás arról, mi bizonytalaníthatta el aztán a csapatot. Tény, Bottas teljesítménye azóta ugyanúgy hanyatlásnak indult, mint az előző két idény második felében, ám vannak, akik szerint ez önmagában nem magyarázza, miért nem kötelezte el magát mellette a Mercedes.

Az olasz Motorsport nemrég arról cikkezett, hogy a döntés a csapattagok szemszögéből egyértelműbb, mint amilyenné a késlekedéssel tették. Ők úgy tudják, a versenyzőt már az F1 előtt menedzserként támogató Wolff mellett a csapat mérnökei is szeretnék, hogy Bottas maradjon, mivel jól megy vele a munka, sokat segít a fejlesztésekben is. És Hamilton is az ő maradását preferálná a már említett okokból. Szerintük a bökkenőt a Mercedes felső vezetésében történt változás is jelentheti: miközben a májusban leköszönt Dieter Zetsche mindenben maximálisan támogatta Wolffot, utódja, Ola Källenius állítólag szigorúbban viszonyul a kérdéshez, és jelezte a csapatfőnök felé, hogy annyi kiadott euró után szívesen venné most már, ha a támogatott utánpótlásprogramjuknak végre kézzel fogható eredménye is lenne.

Tekintve, hogy a Red Bull milyen bátran nyúl a tapasztalatlan fiatalokhoz (a most előléptetett Alexander Albon mögött 12 F1-es verseny van csupán), vagy hogy mennyire bevált a Ferrarinál a mindössze második F1-es évét teljesítő Charles Leclerc, valamint a McLarennél az újonc Lando Norris, a Mercedes valóban bátrabban elgondolkodhat Ocon mielőbbi alkalmazásán, de akár még Russell előléptetését is komolyabban megfontolhatná.

Esteban Ocon (Fotó: XPB) Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Hogy valóban létezik-e a Daimler elnökének nyomásgyakorlása, s emiatt húzódik-e az ügy, azt persze nem tudhatjuk biztosan, mindez csupán egy feltételezés az olasz lap részéről. És egyelőre az sem világos, hogyan és mikor dönt a Mercedes. „Már így is túl sokat beszéltünk erről a témáról a sajtónak” – mondta Wolff. „Nem szeretnék határidőket kitűzni. Mondjuk úgy, hogy pár héten belül döntést hozunk.”

Egyvalami viszont már eldőlt: a Mercedes mindenképpen szeretne B-tervet a hoppon maradó versenyzőnek. Bottast a hosszabbítás elmaradása esetén új csapathoz segítenék, míg Ocon kezét akár hosszabb távra is hajlandóak lennének elengedni, ha ez maradna az egyetlen mód arra, hogy egy év kényszerpihenő után visszatérjen az F1-es mezőnybe egy másik csapattal.

Borítókép: Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak