Musorujsag
Élő Eredmények

Cigi, részegség, bulizás – Räikkönen nem titkolja, nem is bánja

Cigi, részegség, bulizás – Räikkönen nem titkolja, nem is bánja

Motorsport-Total
A vadabb évek már Kimi Räikkönen mögött vannak ugyan, de meghazudtolni sosem fogja magát. A német Motorsport-Totalnak adott interjúban alkoholmámoros napokról, a házasélettel és az apasággal jött kiteljesedésről beszélt, és elmondta, miért nem vitte volna többre az F1-ben a „hagyományosabb”, alázatosabb hozzáállással.

Versenyezhet az élmezőnyben vagy a középmezőnyben, Kimi Räikkönent a hű hívei mindenhová követik, gyakran elnöknek is követelve őt (bármi elnökének). Az F1-es mezőny igazi különcének számít már legelső királykategóriás tesztje óta. Őszinteségével, egyszerűségével és hűvösségével csak erősíti népszerűségét, ahogy azzal is, hogy magasról tesz a népszerűségre vagy arra, ki mit gondol róla. Minél jobban elzárkózik az F1-et övező felhajtástól, a közönség számára annál érdekesebb – pont azért, mert tetszelgés helyett csak önmaga kíván lenni, az elvárások, a sablonok és az általános normák pedig kicsit sem foglalkoztatják.

Azért néha persze előfordul, hogy Räikkönen is megenyhül, és kicsit közelebb engedi magához az embereket, bepillantást nyújtva az életébe, az érzéseibe. Személyiségével kissé szembement például, hogy egyszer csak megjelent az Instagramon, vagy hogy egy finn író, Kari Hotakainen segítségével életrajzi könyv megírásába kezdett. Nemrégiben pedig a német Motorsport-Totalnak egy nyitottabb hangvételű interjút is adott, melynek egyik fő témáját pont a különcsége jelentette.

Nem botránykönyv, de őszinte

A kérdező e kérdéskört éppen a múlt évben megjelent könyve említésével vezette föl, megkérdezve a benne magáról a megszokott egyenességgel valló Räikkönent, volt-e bármi, amire azt mondta, inkább ne kerüljön bele az életrajzba. „Nem igazán” – felelte az Alfa Romeo versenyzője. „Talán egy apróság, de alapvetően nem volt ilyesmi. Nem akartam semmit sem rejtegetni. Persze volt még egy csomó történet, amit bele lehetett volna írni, de egy könyvnek meghatározott oldalszáma van, és túl vastag lett volna, ha mindent beleveszünk. Emellett nem akartam botránykönyvet, ami elmondja, mi hogyan történt pontosan. De nem volt olyan téma, aminél azt mondtam volna, hogy ez így nem kerülhet bele. Teljesen nyitott voltam.”

Így került bele például az a rész, amelyben a 2013-as utolsó lotusos idénye kapcsán elmesélte, hogy a bahreini dobogós helyezése után a barcelonai hétvége kezdetéig 16 napon át folyamatosan részeg volt, és csak bulizott a barátaival, köztük a bahreini herceggel. Räikkönen elismerte, mivel túl sok mindenre nem emlékezett ezekből a napokból, némi segítségre volt szüksége a történések elmeséléséhez… „A felét más emberek mesélték el nekem. Keresztülutaztuk egész Európát, és szórakoztunk kicsit. Nem ez volt az első eset, és ez teljesen normális volt számunkra” – mondta, hozzátéve, ezt a részt sem szégyellte a könyvbe foglalni. „Nincs ebben semmi helytelen. Mi lenne a rossz ebben a történetben? Semmi rossz nincs benne. Számunkra ez normális volt, gyakran megtörtént, és nem is a könyv ezen fejezetében említett volt az első, hogy ilyesmit csináltam. Csak szórakoztam.”

Jó pár részlet azért kimaradt Kimi Räikkönennek 2013-ból... (Fotó: MTI/EPA/Harish Tyagi) Jó pár részlet azért kimaradt Kimi Räikkönennek 2013-ból… (Fotó: MTI/EPA/Harish Tyagi)

Cigizés a Lotus-főnökkel

Egy élsportolótól mindenesetre nem arra számít az ember, hogy így készüljön egy hétvégére, amelyen mindenki csúcsteljesítményt vár tőle. Räikkönent viszont az is hidegen hagyta, mik az általános elvárások egy csúcsversenyző, egy világbajnok felé. És akkoriban a Lotusnál sem törődtek ezzel annyira, mint mondjuk korábban a McLarennél, ahol volt is feszültsége Ron Dennisszel, aki mindig próbálta megszabni neki, mit tehet, és mit nem. Egy boxutcai pletyka szerint Räikkönen a Lotusnál olyannyira laza volt, hogy időnként még egy-egy mérnöki megbeszélésen is zavartalanul rágyújtott egy cigarettára…

„Azt nem tudom, hogy ez valóban megbeszéléseken történt-e, nem hinném. Teljesen biztos viszont nem vagyok benne, elég régen volt” – mondta e legendáról Räikkönen, meg is erősítve azt, meg nem is. Azt viszont nem titkolta, hogy sportember létére dohányzott korábban. „Már nem emlékszem, mikor gyújtottam rá utoljára. A könyvben viszont szerepel, hogy dohányoztam korábban, de már leszoktam. Mint mondtam, nem vagyok biztos benne, de azt nem hiszem, hogy értekezleteken dohányoztam volna. A motorhome-ban viszont biztosan. A teraszon. Sokszor a főnököm társaságában. És nem zavarta. Az egyik ilyen Abu-Dzabiban volt, arra emlékszem. Egyáltalán nem volt probléma. Legalábbis nekem nem mondták.”

Már a család a minden

A vadabb éveket Räikkönen viszont már maga mögött hagyta. Miközben korábban gorillajelmezben bulizott, és részegen ugrált vízbe a monacói kikötőben, manapság már inkább épít faházat svájci otthonukban fiának és kislányának. A család és a házasság érezhetően megváltoztatta őt, és megismertette velünk Räikkönen egy új arcát. „Mindenképpen megváltozott az életem. Most már más élvezi az elsőbbséget” – ismerte el a finn. „Akkoriban ott volt nekem a munka, de azon fölül… Ha valahová el akartam repülni, akkor megtettem, senkit sem kellett megkérdeznem. Elég idős voltam ahhoz, hogy megtehessem, amit csak akartam. Amikor viszont már családod van, ez megváltozik.”

Kimi Räikkönen és fia, Robin (fotó: XPB) Kimi Räikkönen és fia, Robin (Fotó: XPB)

„Én a gyerekeimmel akarok lenni. A versenyzés miatt eleve sokat vagyok távol, ezért élvezem a családommal töltött időt. Van, hogy még így is elmegyünk szórakozni a feleségemmel, de ez már teljesen más. Mindannyian öregszünk, nemde? És tizenhat átmulatott nap manapság már nem is menne olyan jól, mint korábban. Vannak már az életben fontosabb dolgok is. Ez nem jelenti azt, hogy ma már nem mehetek bulizni, természetesen mehetek. De fontosabb számomra a gyerekekkel és a családdal töltött idő.”

Az a bizonyos FIA-gála: „Ők hívtak meg!”

Azért a korábbi bulizós, italozós énje így sem veszett el végleg. Ezt többek között a múlt évi szentpétervári FIA-gálán is láthattuk, ahol kissé illuminált állapotban társalgott indokolatlan lelkesedéssel bárkivel, és Sebastian Vettelt ölelgetve bohóckodott a színpadon a bajnoki harmadik helyért járó díj átvételekor, már akkor előlépve, amikor még nem is szólították… Az ott készült felvételeket egyesek esetében talán kínosnak találnánk, Räikkönen esetében viszont inkább csak mosolygunk rajtuk. Mert ő már csak Kimi.

Az interjú során a kérdező is megjegyezte, ő jól szórakozott a gálát nézve. „Na látja! Pokolian unalmas szokott lenni. De talán azért hívtak meg, hogy gondoskodjak a szórakoztatásról” – felelte Räikkönen nevetve.

Hozzátette, a történteket felesége, Minttu jól viselte, mert nem ez volt az első eset, hogy hasonló helyzetben látta őt. Emellett az FIA sem teremtette le utólag. „Semmi nem volt. Még egy telefonhívás sem. Miért is lett volna? Miért kellett volna mérgesnek lenniük? Végső soron ők hívtak meg engem, szóval nem az én hibám volt. És semmi rossz nem történt” – mentegette magát a „Jégember”.

Teljesebbnek érzi magát, mint valaha

Räikkönen személye ettől persze megosztó is, hiszen bármennyire is szerethető vagy mókás, nem mindenki képes azonosulni stílusával, kritikusai gyakran flegmának vagy lustának nevezik őt. És vannak, akik szerint „hagyományosabb” hozzáállással messzebbre is juthatott volna. Nico Rosberg nemrég azt mondta, bár tetszik neki Räikkönenben, hogy mindig hű maradt önmagához, szerinte némiképp elpazarolta tehetségét, mivel ilyen kvalitásokkal sokkal sikeresebbé is válhatott volna az F1-ben, ha kicsit alázatosabb.

2007 bajnoka ezt másképpen látja. Nem érzi úgy, hogy ezen életstílus, az ivászat vagy a dohányzás hátráltatta volna a pályafutását. „Nem, nem igazán. Talán még jobbá is tett, hogy úgy éltem, ahogyan akartam. Aki szeret könyveket olvasni, annak könyveket kell olvasnia. Mindenkinek azt, ami illik hozzá. A legfontosabb, hogy tudd magadról, mi a legjobb neked. Ha valakit kényszerítenek rá, hogy megtegyen valamit, amit más versenyzők is tesznek, az lehet, hogy másnak jó, de nálad nem működik. Neked kell a legjobban tudnod, mi a jó neked. Mindenkinek más a módszere. Ez a legfontosabb, és mindegy, hogy mi az.”

„Biztosra veszem, hogy mások kicsit másképpen élik az életüket. Minél idősebb az ember, annál jobban megismeri önmagát, és annál jobban kitapasztalja, mi a jó neki, és mi nem. És a lényeg, hogy élvezd. Ha egész idő alatt más mondja meg, hogy mit tegyél és hogyan, az nem élvezetes, és hosszú távon nem működhet” – vélekedett Räikkönen.

Összességében viszont elismerte, ő is megváltozott az F1-ben töltött ideje alatt, és ma már érettebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érzi magát, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. „Sok szempontból igen. De az életem nem változott meg nagyon. Most már családom van, és már nem olyan könnyű stresszelni. Az életem ma egy kicsit teljesebb, mint korábban volt. És vannak más fontos dolgok is. Fontosabb dolgok” – összegzett a közkedvelt különc.

Kimi Räikkönen az ötödik helyen végzett a Német Nagydíj időmérő edzésén (Moy / XPB Images) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)
Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak