Musorujsag
Élő Eredmények

Alonsót elsőre sokkolták a hatalmas homokdűnék

Alonsót elsőre sokkolták a hatalmas homokdűnék

Autosport
Hatalmas homokdűnékkel ismerkedik Fernando Alonso a Namib-sivatagban. Elismerte, elsőre ijesztő volt számára a feladat.

Ahogy arról a hét elején beszámoltunk, Fernando Alonso egy kedden kezdődő négynapos teszt keretében megkezdte azt a hónapokon át tartó terepralis programot, melynek végét a 2020 januárjában rendezendő Dakar-ralin való indulása jelentheti. A mostani teszt helyszíne a Namib-sivatag Afrika déli részén, a spanyol munkaeszköze pedig az idei Dakart is megnyerő Toyota Hilux. A négykerekűt idén márciusban már vezette a Kalahári-sivatagban, ám ezúttal komolyabb erőpróba várt rá, hiszen az előzőnél jóval magasabb homokdűnéket is le kellett küzdenie.

Köztük volt a híres 7-es dűne is, amelynek magassága meghaladja a 380 métert. A kétszeres F1-es bajnok elismerte, elsőre ijesztő volt számára a feladat. „Érdekes tapasztalat volt először fölmászni a nagy dűnékre Namíbiában. Elsőre talán sokkoló is volt, ezért nagy tisztelettel viszonyultam hozzá. Kifinomult technikát igényelnek, ami nálam még nincs meg, ezért ki kellett másznunk párszor a bajból, amibe időről időre belekeveredtem” – mesélte első élményeiről Alonso az Autosportnak.

Persze nem maradt segítség nélkül, hiszen mellette a Toyota 2009-es Dakar-győztes versenyzője, Giniel de Villiers is ott volt, aki ellátta pár tanáccsal, csakúgy, mint a motorral ötször Dakart nyerő Marc Coma. A folytatásban várhatóan utóbbi versenyző lesz Alonso navigátora, igaz ahhoz, hogy majd a Dakaron is egy csapatot alkossanak, még engedélyt kell kapnia a vele szerződésben álló KTM-től.

Fernando Alonso (Fotó: Toyota Gazzoo) Fernando Alonso márciusban az első terepralis tesztjén (Fotó: Toyota Gazzoo)

Alonso hangsúlyozta, ezek még csak az ismerkedés napjai, kockázatot nem vállalnak, veszélyben nem érzi magát. „Minden, amit eddig csináltunk, nagyon kontrollált teszt volt, követtük a térképet, amit nagyon jól állított össze a tapasztalt csapat. Ők minden egyes alkalommal pontosan tudták, hogy mi vár majd rám. Nem próbálok futni, mielőtt megtanulnék járni. Apró lépésenként fejlődök, próbálunk a lehető leggyorsabban javulni, és remélhetőleg minden egyes menettől kevésbé kell tartanunk.”

Alonso a mostani namíbiai tesztjét pénteken zárja, ezt követően a dél-afrikai tereprali-bajnokság idei 5. állomásán, a szeptember 13-14-én rendezendő Harrismith 400-ason fog rajthoz állni, igaz, a távot a hivatalos versenyen kívül fogja teljesíteni.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek