Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari: Meglepetést okozott Leclerc, de zavart nem

Ferrari: Meglepetést okozott Leclerc, de zavart nem

Motorsport
Tisztában volt a Ferrari Charles Leclerc képességeivel, amikor őt választotta 2019-re, ám Mattia Binotto elárulta, egyvalamivel még így is tudott nekik meglepetést okozni a monacói.

Elkövetett pár „újonchibát”, és voltak hullámzásai, Charles Leclerc első ferraris idényének első fele összességében azért ígéretesen alakult. Voltak villanásai, Bahreinben és Ausztriában is nagyon közel állt az első győzelme megszerzéséhez, két pole pozíciót és öt dobogós helyezést jegyzett, a félév második felében pedig látványosan javult a teljesítménye, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Sebastian Vettel a kanadai pole-szerzése óta egyszer sem tudta legyőzni őt időmérő edzésen. Leclerc jelenleg 132 ponttal áll a bajnokság 5. helyén, 24 egységgel lemaradva csapattársától.

A Ferrari elégedett is az eddigi teljesítményével. Az olasz Motorsportnak nyilatkozó csapatfőnökük, Mattia Binotto külön kiemelte, hogy a monacói milyen gyorsan tanul. „Szerintem nagyon jó első félévet teljesített, és Charles szépen fejlődik. Mivel eleinte magasak voltak az elvárások, nagy nyomás nehezedett rá. A Ferrarinál versenyez, ráadásul ennyire fiatalon. Tudtuk róla, hogy tehetséges, de még fontosabb, hogy képes tanulni a hibáiból. Versenyről versenyre egyre jobban dolgozik együtt a csapattal, egyre jobban segíti őket az autó fejlesztésében, ami szintén fontos pozitívuma az első félévének.”

Hogy egyenlő ellenfele a négyszeres világbajnok Vettelnek, az a korábbi eredményei alapján a Ferrarit nem lepte meg. Ám így is volt valami, amire még Binottóék sem számítottak. „Tudtuk, hogy tehetséges, tudtuk, hogy mennyire jó a védekezésben és a támadásban is, hiszen láttuk őt a GP3-ban és a Forma–2-ben versenyezni. Ha valami meglepett minket, az leginkább a versenyek során mutatott fejlődése. Futamról futamra egyre jobb hétvégéket teljesít, és szerintem még annál is jobbra képes, mint amit legutóbb láttunk tőle. Lehet még ennél is jobb, és ez magabiztossá tesz minket a jövőt illetően” – mondta Binotto.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Miközben egy éve voltak, akik veszélyesnek ítélték, hogy a rutinos Kimi Räikkönent egy ennyire tapasztalatlan ifjú titánra cserélik, ma már nemigen hallani bárkitől, hogy a versenyzőcsere túl korai volt a Ferrari részéről. Sőt, Binottót ma már arról kérdezik, nem bánja-e, hogy a Ferrari korábban nem volt elég bátor fiatal tehetséget ültetni az autójába, és ilyen sokáig várt e lépéssel. „Én nem foglalkozom a múlttal, csak a jövőbe tekintek, és nincs bennem semmiféle megbánás” – felelte. „Most egy fiatal versenyzőt ültettünk egy nagyon tapasztalt versenyző mellé, és működik. De a csapatunk is nagyon fiatal. Ami Charles-t illeti, jól ismertük őt, és tudtuk, hogy nem vállalunk vele kockázatot.”

Vettel oldaláról viszont némi kockázat talán mégis volt Leclerc alkalmazásában. Vannak, akik szerint a versenyzőcseréből a német jött ki legrosszabbul, hiszen Räikkönennel harmonikus viszonyban voltak, míg most egyfajta fenyegetést érezhet házon belül. Így látja ezt például az F1-es szakújságíró, a korábban a Williams-csapatnál is dolgozó Peter Windsor. „Érdekes megfigyelni, milyen hatással volt Leclerc Vettelre a Ferrarinál. Szerintem ennek is köszönhető, hogy a Ferrari még nem nyert idén, és nem harcolhat a bajnoki címért, ahogy azt várta. Charles Leclerc gyorsasága miatt van, és amiatt, ahogyan megváltoztatta a csapaton belüli egyensúlyt. Sebastian önképét is kizökkentette az egyensúlyából – versenyzőként is, és a csapaton belül betöltött szerepe szempontjából is. És ez az egész csapatot összezavarta. Charles bosszantja Sebastiant, és amíg így van, a csapatnak is nehéz lesz irányt találnia” – vélekedett.

Binotto ezzel szemben úgy érzi, hogy Vettel nagyon is jól reagált az új helyzetre, és a csapatnak sem okozott problémát az új felállás. „Jól kijön Charles-lal, jó csapattársak. Sebastian nagyon okos, motivált, és bár számára is sokkal nehezebben alakult a szezon eleje, összességében tisztában van azzal, mire képes, és elég okos ahhoz, hogy átlássa a helyzetet. Még mindig nagyon támogatja a csapatot, és tudja, hogy fontos tartópillére annak, mind a jelent, mind a jövőt tekintve” – mondta a négyszeres világbajnokról Binotto.

Borítókép: Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak