Musorujsag
Élő Eredmények

Az erő nem volt Verstappennel

Az erő nem volt Verstappennel

Sky Sports, F1
A motorerő hiányával magyarázta Max Verstappen a pénteki nagy lemaradását. Vissza kellett fojtaniuk a régi Honda-erőforrást.

Csak a 6. idővel, Sergio Pérez mögött zárta a pénteket Max Verstappen. Charles Leclerc-től 1,3 másodperccel maradt el, a Mercedesektől 0,4-del. A vártnál gyengébb teljesítményre viszont volt magyarázata a holland versenyzőnek. „Az autó nem volt olyan rossz. A második szektorban egészen versenyképesek is vagyunk. Viszont egész nap nem használhattam a maximális motorerőt, végig visszatekert motorral kellett mennem, ahhoz képest is, amit általában péntekenként szoktunk használni” – árulta el.

Az idén már két versenyt nyerő Verstappen új csapattársával, Alexander Albonnal ellentétben ezen a hétvégén még nem kapja meg a Honda továbbfejlesztett 4-es motorspecifikációját, az eddig használt erőforrásaival kell még gazdálkodnia. „Ez nem volt ideális, és ezért is vagyunk ennyire lemaradva. De jobb lesz szombaton, mivel kapok egy másik motort. Nem állítom, hogy le fogjuk tudni győzni a Ferrarit, de sokkal közelebb kerülhetünk hozzájuk.”

Ám bármilyen motorral is folytatja, Verstappen nem venne mérget rá, hogy Spában megismételhetik a szünet előtti versenyeken nyújtott erős produkciójukat. A motorerő ugyanis általában véve is hiányzik nekik. „Úgy vélem, a Ferrarit nehéz lesz legyőzni, mert nagyon gyors. De próbálunk fölzárkózni a Mercedesre. Meglátjuk, mire leszünk képesek. Ez a pálya nekik jobban fekszik, mint nekünk. Nagyon jók, az egyenesekben sok időt nyernek, de ez nem meglepetés. Mi próbáljuk a maximumot kihozni az autónkból. Az egyensúly rendben van, és bár van még min javítani, de összességében nem volt rossz.”

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen a második edzésen többször is panaszkodott az erőforrása viselkedésére, vezethetőségére is. Hosszú etapjára is rányomta bélyegét a motorfékkel kapcsolatos problémája. Mivel szombatra egy frissebb, de korábban már használt hajtóegységet kap, a helyzet magától is megoldódhat. A megbízhatósággal pedig szerinte nem lesz gond. „Nem aggódom. Tudtuk, hogy mire számíthatunk. Van pár motorunk, amit bevethetünk. Egyesek már régebbiek, jobban elhasználtuk őket, és gondolnunk kell az élettartamukra.”  

Mindent egybevetve elégedett a Honda eddigi idei teljesítményével, ám szerinte Spa is azt bizonyítja, hogy a japánok még mindig nem értek célt. „Összességében meglepetés lehetett sokak számára a javulásuk, de még mindig nyomnunk kell. A korábbi versenyek már elmúltak, előre kell lépnünk, és jobbnak kell lennünk ahhoz, hogy versenyképesebbé váljunk.”

190901 BelgaGP időtábla

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak