Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc győztesként is egészségesnek érzi kapcsolatát Vettellel

Leclerc győztesként is egészségesnek érzi kapcsolatát Vettellel

Sky Sports
Sebastian Vettelt és az őt gyerekkora óta ismerő Pierre Gaslyt sem lepte meg Charles Leclerc impozáns idei teljesítménye. A monacói felszabadultabb lett, és nem érzi úgy, hogy a rivalizálás megmérgezné viszonyát a csapattársával.

Nemcsak az előző hétvégéje szólt Charles Leclerc-nek „az elsőről”, Monzában máris itt a folytatás. A múlt hétvégén pályafutása első F1-es futamgyőzelmét aratta Belgiumban, és emiatt elmondhatja, az Olasz Nagydíj egyfelől első számára Ferrari-versenyzőként a tifosi előtt, de az első  lesz futamgyőztes versenyzőként is. Arról meg azt mondják, egy új tudatállapot.

Leclerc-t az FIA csütörtöki monzai sajtótájékoztatóján meg is kérdezték, leülepedett-e már benne az érzés, és másképp látja-e már a helyzetét. „Örülök, hogy megtettem ezt a lépést, és meglett az első győzelmem. Sosem könnyű megtenni ezt, de miután sikerült, lehull némi teher a válladról. Büszke vagyok, de nem volt túl sok időm elmélkedni ezen, hiszen négy nappal később már itt vagyunk, Monzában, és most már csak az itt ránk váró feladatainkra koncentrálhatunk” – mondta a friss futamgyőztes.

A kevés idő és a múlt hétvége sajnálatos tragédiája (Leclerc-nek barátja volt az elhunyt Anthoine Hubert) miatt ünnepelni sem igen volt módja. „Nem igazán ünnepeltem, nem igazán volt időm rá. És nem is vettem semmit magamnak. Mindenesetre jó érzés. Ez olyan, hogy amíg nem éred el, nagyon távolinak tűnik, de miután megvan, nagyon jó érzés, és növeli az önbizalmad. De már vége, és mostantól a jövőre összpontosítok. Remélem, hogy lesz még sok további győzelmem is.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Leclerc nem felejtette el újra megemlíteni, hogy sikerében szerepe volt csapattársának, Sebastian Vettelnek is, aki a második kerékcseréje előtt három körig feltartotta Lewis Hamiltont, hogy késleltesse a csapattársára való felzárkózást. „Nagyon nehéz hétvége volt a bizonyos okok miatt. Nyilván a szombaton történtek miatt is, de amiatt is, hogy előre tudtuk a teljesítményünk alapján, hogy a versenyen nehéz lesz, hogy a Mercedes nagyon jó versenytempóval rendelkezik. Sikerült mindent jól csinálnunk, remek csapatmunka volt, főleg Seb részéről, aki elvégezte nekem a feladatot, és körökig tartotta Lewist. Ez sokat segített a futam végén.”

Vettel „vízhordóvá” válása felkapott téma is lett a verseny után. Meg is kérdezték Leclerc-t, milyennek ítéli most a viszonyukat csapattársával. „Szerintem nagyon jó. Úgy vélem, Sebbel megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt a versengés és az autó fejlesztésén való együttműködés között. Ez rendkívül fontos a csapattársak között. Amikor autóba szállunk, minden alkalommal le akarjuk győzni egymást, de amikor kiszállunk, megosztjuk az információkat, beszélgetünk, és próbáljuk a tőlünk telhető legjobb munkával előrébb vinni a csapatot, olyan állapotba hozni az autót, amilyenben lennie kell. Szerintem ez egy nagyon jó kapcsolat” – vélekedett a monacói.

A sajtótájékoztatón eközben ott ült a balján Vettel is, aki csak megerősítette a szavait. „Ahogy Charles is mondta, összedolgozunk, próbáljuk előrébb vinni a csapatot. Az autónk nem olyan jó, mint szeretnénk. Nincs olyan jó autónk, hogy bármely versenyt megnyerhetjük vele, pedig ez a cél. Egy irányba húzunk, mert hiszem, hogy egy nap megadatik egy ilyen autó, és hogy kiharcoljuk ezt” – fogalmazott a német.

Megkérdezték, mi a különbség csapattársként Leclerc és Kimi Räikkönen között. „Több beszéd! Ennyi” – felelte mosolyogva, csapattársát is megnevettetve.

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Leclerc teljesítményét a négyszeres világbajnok is elismeri, meg viszont nem lepődött a jó szereplésén. „Nem lepett meg. Jó hír, hogy a kívülállók közül sokakat meglepett, de mi csapaton belül tudtuk ezt. Már jó ideje a Ferrari Akadémiánál volt, és láttuk, hogy mekkora potenciál van benne. Az Alfa Romeóval is erős újoncévet futott. Jó látni, hogy egyből nagyon gyors. A csapat szempontjából a legfontosabb, hogy együtt dolgozzunk, ne egymás ellen. Ez így is van. Ha nem lenne, csak elpazarolt energia lenne az egész. Ezek a legfontosabbak.”

„Nagy hétvégéje volt legutóbb, még ha Anthoine halála be is árnyékolta. Ez nem volt nagyszerű, de ettől még ez volt az első neki, és biztosra veszem, hogy mivel még biztosan sokáig itt lesz, sok ilyen vár rá.”

Leclerc jobbján eközben az a Pierre Gasly foglalt helyet, akivel gyerekkoruk óta riválisok. Neki is volt pár kedves szava a friss futamgyőzteshez. „Nem lepett meg. Szupertehetséges, szupergyors fickó. Nyolcéves korunk óta ismerjük egymást. Mindig a csúcson volt, minden szériában, amelyben elindult. Voltunk csapattársak is, és akkoriban én is meglepődtem, mennyire gyors. De most nem lepett meg. Örülök annak, hogy bizonyította ezt az első győzelmével. Biztos vagyok benne, hogy sok további jön még.”

A következő akár mindjárt Monzában. Egyenesei miatt fekszik a Ferrarinak a pálya, és Spa alapján van is esélyük az ismétlésre. Ha összejönne, vélhetően felrobbannának a vöröslő monzai lelátók, melyek 2010-ben ünnepelhettek legutóbb Ferrari-sikert.

Pierre Gasly és Charles Leclerc (Fotó: XPB) Pierre Gasly és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Ferrarisként különleges élmény lehet megélni ezt a hangulatot, de Leclerc számára most ez is az első alkalom lesz. Szerdán a milánói utcai bemutatón már kapott ízelítőt abból, mi vár rá, és bejött neki… „Hihetetlen volt! Nekem ez volt az első alkalom, hogy az Olasz Nagydíj előtt Ferrari-versenyzőként érkeztem Olaszországba. Tudtam, hogy az első különleges lesz, de arra nem számítottam, hogy ennyire. Nagyon sokan voltak kint, nagyon szenvedélyesek voltak. Jó látni, hogy ennyien összegyűlnek egy szerdai napon csak értünk, a Ferrariért. Őrületes volt” – mondta az eseményekről.

Ezt felülmúlni már csak egy monzai dobogós élmény tudná…

190905 OlaszGP időtábla

Borítókép: Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak