Musorujsag
Élő Eredmények

A versenyt és a Ferrarit is megnyerte magának Leclerc

A versenyt és a Ferrarit is megnyerte magának Leclerc

Sky Sports
Foggal-körömmel küzdött Charles Leclerc az Olasz Nagydíjon, két Mercedest kellett maga mögött tartania, ezúttal csapattársa segítsége nélkül. De megnyerte. A versenyt és talán a Ferrarit is!

Óriási feszültség robbant ki Charles Leclerc-ből, amikor győztesként átszelte a monzai célvonalat. 53 körön át gyűlt benne, alig várta, hogy megszabaduljon tőle. Eleve nem volt könnyű helyzetben, mert hiába volt övé a pole pozíció, a Mercedes két autóval sorakozott föl mögé a rajtrácsra, és abban a tudatban, hogy egy hete Spában jobbak voltak a gumikezelés és a versenytempó terén is a vörösöknél.

Aztán jött Sebastian Vettel nagy hibája, amivel magára hagyta csapattársát az élen – taktikai szempontból védtelenül. Lewis Hamilton végig ott loholt Leclerc nyakán, két másodpercre sosem nőtt közöttük a különbség. Kétszer keményen össze is csaptak. Előbb a 23. körben koccantak össze a Roggia-sikánban, aztán a 36. körben az első sikán elfékezése után próbált bebújni mellé a címvédő. De mindent visszavert.

Aztán Hamilton gumija elfogyott, de a ferraris helyette megkapta a 7 körrel frissebb abroncsokon lévő Valtteri Bottast küzdőtársnak. Őt már támadni sem engedte, sőt, egy körrel a vége előtt még egy elfékezésbe is belehajszolta.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)) Charles Leclerc (Fotó: XPB))

„Elképesztő verseny volt. Soha nem voltam még ennyire fáradt” – ismerte el a felszabadult Leclerc a leintés után. „Rendkívül nehéz volt. Gyorsabbak voltak ma nálunk, emellett nekem két autó ellen kellett egyszerre harcolnom. Az egyikük, Valtteri tovább nyújtotta az első etapját, Lewis nagyjából velem egy időben állt ki – nagyon nehéz volt ezek után. De sikerült kezelni. Nagyon boldog vagyok a hazai győzelem miatt.”

E nagy nyomás alatt kétszer azért megremegett. E két hibája után vált támadhatóvá Hamilton számára, és az ütközésükkel járó összecsapásnál Leclerc a fekete-fehér zászlóját is megkapta, ami azt jelenti, amit a futballban a sárga lap: az utolsó figyelmeztetést. „Valóban elkövettem pár hibát, de így is elsőként értem ma célba. Óvatosnak kell lennem a hibákkal, de egyik sem vezetett most számomra pozícióvesztéshez.” – állapította meg megkönnyebbülten.

Mattia Binotto csapatfőnök külön dicsérte a mentális erejét – a hibák ellenére is. „Nagyszerűen versenyez a nyári szünet óta. Láthattuk, hogyan védte a pozícióját. Nagyon kis hibákat vétett. És a csapatnak hála jó volt a taktikánk, jól választottunk gumikat. Nehéz volt védekezni” – magyarázta, hozzátéve, a futamuk kulcsát az jelentette, hogy Leclerc-t a Mercedesekhez képest eggyel keményebb gumira, a kemény keverékre állították a második etapra. „Tudtuk, hogy gond lehet a kopással, és láttuk, hogy a lágy hátul már majdnem elfogyott az első etapja végén. Tudtuk, hogy védekezni a keményen lesz a legjobb esélyünk. Éreztük, hogy az egyenesekben tudunk majd védekezni, de szükségünk volt arra is, hogy a legvégén elég jó legyen a tempónk. Bátor döntés volt, de helyes döntés.”

Charles Leclerc és a tifosi (Fotó: XPB) Charles Leclerc és a tifosi (Fotó: XPB)

A következmény pedig maga lett a katarzis, a bebocsátás a Ferrari-mennyországba. „Ha csak egy futamot nyerhetsz meg a Ferrarival, annak az Olasz Nagydíjnak kell lennie!” – állapította meg Leclerc. „Már a hét is őrületesen kezdődött. Megszereztem az első futamgyőzelmem a múlt héten, aztán újra nyerni tudtam itt, a sok szurkolónk előtt, akik az első sikerem után rendkívüli fogadtatásban részesítettek. Egyszerűen hihetetlen!”

Főnöke is pont ugyanezt érezte. „Elmondani sem tudom, milyen érzés most Ferrari-dolgozónak lenni. Nem számít, hogy csapatfőnök vagy, vagy szerelő, mindenki élvezi. Nagy hét volt ez számunkra Spa után. Nehezen indult a szezonunk, de a mostani két győzelem egymás után nagyszerű érzés. Főleg a hazai közönség előtt ünnepelve. Nagyon-nagyon boldog vagyok.”

Leclerc a szavakat sem találta arra, amit a dobogó tetején és a tifosi ünneplését látva érzett. „Nem lehet szavakkal leírni. Soha életemben nem is álmodoztam ilyesmiről. Egy ilyen dobogó messze túlszárnyalt minden képzeletet” – mondta.

Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)) Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA))

A kérdésre, élete legnagyobb sikerét aratta-e, elmondta: „Talán. Vagyis biztosan! Ezt az ünneplést hallani, látni ezt a dobogót – hihetetlen volt. Életemben most először fordult elő, hogy vezetés közben kinéztem a lelátóra. Ez általában nem helyes, de most nem volt választásom. Mindenki ünnepelt, felugrott egész versenyen át. Elképesztő volt látni, és különleges érzés volt.”

Charles Leclerc egy hete az F1 új győztesévé vált, Monzában pedig már igazi győztesként versenyzett. 2010 óta várt a Ferrari arra, hogy győzelmet ünnepelhessen Monzában, és Leclerc első nekifutásra meg is szerezte nekik a vágyott trófeát. A Ferrari talán pont Leclerc-re várt. Aztán az autóból kiszállva olaszul köszöntötte a szurkolókat, miközben a csapattagok megőrültek a boldogságtól.

Leclerc ezen a vasárnapon újra futamot nyert az F1-ben, és megnyerte magának a Ferrarit is!

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA))

További tartalmak