Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Vettel segítségével könnyebb lett volna

Leclerc: Vettel segítségével könnyebb lett volna

FIA
Belgiumi győzelmével ellentétben Monzában nem számíthatott Sebastian Vettel segítségére Charles Leclerc a Mercedesek ellen. Meg is izzadt az újabb sikerért.

Két héten belül két futamgyőzelmet aratott Charles Leclerc, és ezzel végleg megérkezett az F1-es mezőny csillagai közé. Egyik sikere sem akármilyen körülmények között született. Belgiumban barátja, Anthoine Hubert egy nappal előtte lelte halálát ugyanazon pályán egy F2-es balesetben. Akkor emiatt még ünnepelni sem igazán tudta a legelsőt. Aztán Monzában többszörösen is bepótolta ezt: ami a verseny után zajlott, az maga volt a mámor!

De az első helyig ezúttal sem vezetett könnyebb út. A rajttól kezdve a célig szorongatta őt valamelyik Mercedes, s hogy mekkora nyomás nehezedett rá, azt a menet közben elkövetett két kisebb hibája is megmutatta. „Sok minden járt a fejemben a versenyen és utána is. Sok-sok érzés. Nagyon nehéz volt a futam, mögöttem Lewisszal. A legnagyobb különbség talán 1,7-1,8 másodperc lehetett közöttünk, szóval végig a sarkamban volt. Tudtam, hogy Lewis alig hibázik, ezért muszáj volt tartanom magam. Elkövettem pár hibát, de nem veszítettem velük pozíciót. Bár egyszer nagyon közel kerültem hozzá. Őrület volt” – mesélte a monacói.

„Aztán az utolsó két körben kezdtem elhinni, hogy meglehet a győzelem. A forgalom miatt Valtteri visszaesett kicsit, és ez segített növelni a távolságot. Majd végre átszeltem a célvonalat, és minden érzésemet kiadtam a rádióban. Nem vagyok benne biztos, hogy mindent lehetett érteni belőle, de elképesztő volt, ahogy utána a dobogó is. Minden gyerekkori álmomat felülmúlta annak látványa, ahogyan a sok ember együtt örül a csapatnak, együtt énekeltek.”

Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA) Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)

Leclerc-t megkérdezték, melyik győzelmét érezte nehezebbnek a kettő közül. „Ez volt a nehezebb” – felelte. És nem csak a hangulat és a hazai pálya miatt érezte így. Egy héttel korábban Spában is a Mercedes hajszájáról szólt a futam, ám Leclerc-t akkor megmentette a csapatmunka: Sebastian Vettel három körön át tartotta föl neki Lewis Hamiltont, és ez pont elég volt az első hely megmentéséhez. Most viszont Vettel a megpördülésével és balesetével magát vette ki a versenyből már a hatodik körben – és ezzel csapatának, csapattársának sem tett szívességet, hiszen taktikai szempontból védtelenné tette őket.

A monacói a futamot követően meg is jegyezte, megkönnyítette volna az életét a német élmezőnyben való jelenléte. „Nyilván mindig könnyebb a helyzeted, amikor két autód van, nem csak egy. De Seb szombaton rendkívül balszerencsés volt. Teljesíthette volna a második körét a Q3-ban. Biztosra veszem, hogy a következő versenyei jobban alakulnak” – kommentált.

Jobb híján maradt az alternatív védekezés – a pályán és taktikai fronton is. Előbbit Leclerc agresszív manőverekkel vitte véghez, utóbbit csapata a gumiválasztással. A kemény keveréket rakták fel autójára az egyetlen kerékcseréjekor. A Mercedes csodálkozott is ezen, mivel a kemény gumi lassan melegedett és nehéz is volt tartományban tartani, ráadásul körönként két tizeddel volt lassabb a közepesnél. Mattia Binotto csapatfőnök szerint viszont a kisebb kopása miatt még így is ez volt az egyetlen fegyverük Hamiltonék ellen.

„A taktikánk jó volt” – erősítette meg Leclerc, azt is elismerve, hogy valóban bajlódott kicsit e típussal. „Nehéz helyzetben voltunk, mivel két Mercedes volt a nyomomban, és én voltam az egyetlen ferraris, szóval játszadozhattak egy kicsit. Az egyik autóval sokáig kint maradtak, a másikat korábban boxba hívták. Nehéz volt, de szerintem jól választottunk a kemény gumival. Elég nehéz volt beosztani. Az első három-négy körben jónak éreztem, aztán visszaesett a tapadásuk, és küzdöttem az első blokkolásokkal. A végére pedig a hátsókat is kezdtem elveszíteni. Ekkor kezdtem kicsit lassítani. Nem voltak rossz állapotban, és szerintem még több körig tudtam volna tartani magam.”

Győzelmi fotó a Ferrarinál (Fotó: XPB) Győzelmi fotó a Ferrarinál (Fotó: XPB)

Hátvéd nélkül is megoldotta. De Leclerc nemcsak boldogult Vettel nélkül, ismét teljesen a háttérbe is szorította őt a teljesítményével. Ettől függetlenül tisztelettel beszélt róla, amikor megkérdezték, őt tekinti-e az eddigi legjobb csapattársának. „Igen, egyértelműen. Ő a legteljesebb versenyző, akit eddig láttam csapattársként. Nagyon sokat tanultam Sebastiantól. Elképesztő versenyző, nagyon gyors. Nagy tapasztalattal rendelkezik, és nagyon módszeresen dolgozik, nagyon részletes. Ebből nagyon sokat tanultam tőle.”

A diák viszont már kezd túlnőni a mesterén. A bajnokságban például már előtte áll 13 ponttal. És ha azt vesszük, hogy Vettel Kanada óta képtelen legyőzni őt egy körön, és a nyári szünet óta versenytempóban sem tartja vele a lépést, jó esélye lehet a monacóinak a négyszeres bajnok év végi legyőzésére is. „Fogalmam sincs, hogy megtartom-e ezt a pozíciót, és Seb előtt maradok-e a bajnokságban. Össze kell dolgoznunk, próbálni csapatként a legjobb teljesítményt nyújtani. Ő le akar győzni engem, én le akarom győzni őt. Meglátjuk, hogy alakul a bajnokság” – tekintett előre a Ferrari új hőse.

Borítókép: Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak