Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Nem azért jöttem ide, hogy két évig lézengjek valahol!

Ricciardo: Nem azért jöttem ide, hogy két évig lézengjek valahol!

BBC
Daniel Ricciardo továbbra sem bánja, hogy elhagyta a Red Bullt és a Renault-hoz igazolt, noha ő maga is többet várt új csapatától. Bár a 2019-es szezon nem a tervek szerint alakult, az ausztrál még hisz az alakulatban, és ha jövőre fejlődnek, örömmel folytatja a közös kalandot.

A tavalyi átigazolási időszak legnagyobb meglepetését Ricciardo szállította, aki ahelyett, hogy meghosszabbította volna szerződését a bikásokkal, elfogadta a Renault ajánlatát, és két évre a francia csapathoz szegődött. A magas fizetésen túl a csapattal való közös fejlődés lehetősége is motiválta az ausztrált, aki többször elmondta, új kihívásokra vágyott pályafutásában.

A Renault pedig jó állomáshelynek tűnt, hiszen visszatérésük óta folyamatosan fejlődtek, idénre pedig már a három élcsapat megközelítését tűzték ki célként. Ehelyett azonban maradtak a középmezőnyben, Ricciardo azonban nem bánja döntését.

Sőt, ha 2020-ban javítanak, örömmel hosszabbít is csapatával. „Hogy szeretnék-e maradni? Igen, mert ideális esetben a következő szintre léphetünk” – nyilatkozta a BBC-nek. „Ide akartam szerződni. Nem az volt a célom, hogy két évig csak lézengjek valahol. Tudom, hogy az emberek még mindig ezt hiszik, viszont nagyon akarom, hogy ez a projekt működjön. Úgy gondolom, a munkaórák, amit ebbe az egészbe tette, megmutatják, hogy van bennem akarat.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

„Nem mondanám, hogy a szezon eddig negatív. Függetlenül attól, hogy a legjobb, amit elérhetek a hatodik hely egy hétvégén, még mindig vannak komolyabb céljaink, de még nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Való igaz, néha hátrébb vagyunk, mint terveztük, de tudtam, hogy sok lesz a munka. Fel voltam készülve erre az egészre. Még ha úgy érzem, hogy többet és keményebben is kell dolgoznom, mint az előző években, a munka élvezetes, mert új környezetben vagyok, és új emberi kapcsolatokat létesíthetek. Ebben megvan az, amit ettől a sporttól akarok” – magyarázta.

Persze időnként vannak kiemelkedően nehéz hétvégék, melyekről Ricciardo ismét őszintén beszélt. Példának az osztrák futamot hozta, ahol a Renault roppant versenyképtelen volt. „Szó szerint fel tudom idézni, mi járt akkor a fejemben. Csak körözgettem, és – nem azt mondom, hogy nem voltam jelen – arra gondoltam, nem akarok itt lenni. Arra gondoltam, nem akarok abban a pozícióban lenni, amiben voltam. A 14. helyen voltam, vagy valami hasonló, és ez volt az egyik legrosszabb hétvégénk. Nem egy könnyen viselt vereség volt. Arra gondoltam, vigyetek vissza az élre! Nem itt kell lennem, nekünk nem itt kell lennünk!”

Ezzel szemben a kanadai hétvégére örömmel gondol vissza, ott ugyanis kiugró eredményt ért el az időmérőn (4. volt megelőzve mindkét Red Bullt és beférkőzve a két Ferrari közé). „A nehézségek közepette az idei év pozitív is volt. Tényleg arra vezetett rá, hogy még többet akarjak. Voltak pozitívumok, például Kanada. Voltak mélypontok, de az ott olyan érzés volt, mintha megszereztem volna a rajtelsőséget.”

Noha nem a győzelmekért harcol, Ricciardo élvezi a középmezőnyben zajló intenzív küzdelmet, a Renault-s kaland pedig eddig megítélésének sem ártott, hiszen a szintén elismert Nico Hülkenbergnél eddig jobb teljesítményt nyújt (a német tizennégyből csak négyszer győzte le őt az időmérőn). Persze boldogabb lenne, ha ez a csata előkelőbb helyekért zajlanak, de bízik csapatában, hogy jövőre már ott lehetnek, ahol lenni szeretnének, főleg miután a mérnökök már látják, elsősorban a karosszéria területén kell majd fejlődniük, és ezen a téren komolyabb váltás várható.

Daniel Ricciardo (Fotó: MTI/EPA) Daniel Ricciardo (Fotó: MTI/EPA)

„Amikor a csapattal beszélek, nekem úgy tűnik, korlátozottak a lehetőségeink ezzel az alappal. Fejlesztettünk ugyan az autón, de úgy látszik elértük a… nem azt akarom mondani, hogy a csúcsot a jelenlegi filozófiával, ennél többet viszont nem igazán tudunk már kihozni a koncepcióból. Szóval a következő év előtt változtatni akarnak ezen a koncepción” – árulta el.

A folytatással kapcsolatban elmondta, bár jól érzi magát, és ha a Renault fejlődik, szívesen marad, döntést még nem hozott 2021-ről. „Még nem is beszéltem erről Cyrillel (Abiteboul). Nem akarok a nevében nyilatkozni, de őt is frusztrálja az idei év. Kicsit úgy érzi… nem akarom azt mondani, hogy cserbenhagyott minket, de ő is jobbat várt. Amikor tavaly beszélgettünk, komolyabb reményei voltak. Talán arra gondol, ha nem javulunk, Daniel miért akarna itt maradni? Talán innen erednek ezek a találgatások. Ő mindig brutálisan őszinte, és csak azt akarja, hogy jobb legyen a csapatnak. Meg szeretne tartani engem, és bevetni minden más eszközt.”

„Mit kell tehát látnom jövőre? Egyértelmű, hogy fejlődést. Nemcsak egy lépést az egyik pozícióból a másikba, hanem egy komolyabb fejlődést. Azt, hogy a szezon egy bizonyos pontján a dobogóért harcoljunk. Az az egész csapat számára biztató lenne, és nagy lökést adna. Tudom, hogy ettől messze vagyunk, de hiszem, hogy elérhetjük. Nem mondanám, hogy álmodozók vagyunk, csak pár dolgot helyre kell tennünk. Nézzünk csak vissza Kanadára, ha az év hetedik versenyén sikerült negyediknek kvalifikálnom magam, akkor továbbra is hiszem, hogy ezekkel a srácokkal bármi lehetséges” – zárta gondolatát a hétszeres futamgyőztes.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak