Musorujsag
Élő Eredmények

Visszatér a KHL-be a korábbi kiváló magyar jégkorongbíró

Visszatér a KHL-be a korábbi kiváló magyar jégkorongbíró

Kossuth Rádió/m4sport.hu
Ellenőrként tér vissza Európa legerősebb jégkorongbajnokságába, a Kontinentális Jégkorong Ligába (KHL) a korábbi kiváló magyar bíró, Gebei Péter. A szakember a 2018-as budapesti divízió I/A-s világbajnokságról is beszélt, meglátása szerint rendkívül erős lesz a torna mezőnye, ezért egy érem már vélhetően mindenkit nagyon elégedetté tenne, a stabil A csoportos tagsághoz azonban hatalmas előrelépésre lenne szüksége a magyar jégkorongbajnokságnak.

„Nagyon remélem, eljutunk oda, hogy telt házas mérkőzések lesznek Magyarországon. Szerintem jó úton haladunk, hogy az emberek elkezdjenek kijárni a jégcsarnokokba” – mondta Gebei Péter, az Erste Liga ellenőre a Kossuth Rádió munkatársának. A profi játékvezetéstől 2017-ben visszavonult szakember kiemelte, bízik benne, hogy a lelátókat nem huligánok töltik majd meg, hanem azok a vérmes szurkolók, akik családdal és gyermekekkel látogatnak ki a mérkőzésekre.

Gebei egy évig a világszínvonalú orosz jégkorong-bajnokságban, a KHL-ben is fújta a sípot, amelynek a hangulata nagyon hiányzik neki, így vissza is tér a Kontinentális Jégkorong Ligába.

„A KHL-nek ott van az az oldala, amikor minden második nap utaztunk és vagy a transzszibériai expresszen ültem, vagy éppen repülőtereken aludtam és ébredtem. Erre a részre, illetve a mínusz 40 fokra nem vágyik az ember. De az a közönség és az a profizmus, ami ott van, az nagyon hiányzik. De éppen friss hír, hogy visszakerültem a KHL-be, mint ellenőr és videobíró. Pozsonyba éves szinten 25 mérkőzésre szerződtem le.”

Gebei Magyarországon jelenleg az Erste Liga ellenőre, és a magyar játékvezetés fejlesztésével foglalkozik, ez a feladat azonban közel sem egyszerű.

„Júliusban kerültem be ebbe a közegbe, hiszen 14 éve nem dolgoztam itthon. Annak ellenére, hogy ismertem a srácokat, a jégen végzett munkájukkal nem voltam tisztában. Baráti kapcsolataim voltak a játékvezetőkkel. Aztán ezek a baráti kapcsolatok most, hogy én ellenőrzöm és bírálom őket, kezdenek felhígulni, mert nem mindenki szereti és bírja a kemény visszajelzést. Márpedig sokszor elég erős kritikát fogalmazok meg velük kapcsolatban. Én azonban abban hiszek, hogy ha az embert nyomás alá helyezik, akkor egyre motiváltabb lesz és dolgozni kezd.”

Fotó: youtube.com Kemény kritikái miatt egyre fogynak Gebei Péter barátai (Fotó: youtube.com)

2018 áprilisában Budapesten rendezik a divízió I/A-s világbajnokságot. A magyar válogatott esélyeiről Gebei elmondta, bár megsüvegelendő, amit a magyar jégkorong az elmúlt 20 évben elért, hatalmas fejlődére lenne szükség a stabil A csoportos tagsághoz.

„Sokszor erőn felül teljesítenek a srácok a jégen. Ahhoz azonban, hogy stabil A csoportosok legyünk, a magyar bajnokságnak hatalmasat kellene erősödnie, hogy a játékosaink gyorsaságban és technikailag is fejlődjenek. Az idei, hazai vb-n szerintem egy éremmel mindenki nagyon elégedett lenne, hiszen rendkívül erős a mezőny. Az pedig, hogy ez az érem milyen színű, nüanszokon fog múlni. Hihetetlen, hogy egy divízió I/A csoport mennyire szoros tud lenni. Dolgoztam A csoportos világbajnokságon, és annak a végével dolgozni sokkal egyszerűbb, mint egy I/A csoportos vb-n.”

A korábbi kiváló sípmester szerint óriási hangulat várható a budapesti vb-n, ahol az előzetes felmérések szerint minden magyar meccs telt házas lesz.

Hogy meg tudnak-e élni Magyarországon a jégkorongozók, illetve melyik volt Gebei Péter legkalandosabb utazása a transzszibériai expresszen? A többi közt ezek is kiderülnek a szakemberrel készült teljes interjúból, amelyet az alábbi lejátszóra kattintva hallgathat meg.

Gebei Péter-interjú – Kossuth Rádió

További tartalmak