Musorujsag
Élő Eredmények

Az orosz hokiválogatott több kulcsjátékosa sem szerepelhet az olimpián

Az orosz hokiválogatott több kulcsjátékosa sem szerepelhet az olimpián

MTI
Nem szerepel a téli olimpiára meghívandó orosz sportolók listáján az orosz jégkorong-válogatott több kulcsjátékosa - közölte kedden az R-Szport orosz sporthírügynökség.

A Phjongcshangban indítható orosz sportolók kérdésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyező testülete foglalkozik.

„Oroszország válogatottjának több aktív játékosa, akik vezető szerepet játszanak a nemzeti csapatban, nem szerepelnek a phjongcshangi olimpiai játékokra meghívottak listáján. Jelenleg az Orosz Jégkorong Szövetség (FHR) nagyszabású tárgyalásokat folytat arról, hogy ezek a sportolók a végleges listára felkerüljenek” – írta egy meg nem nevezett informátorra hivatkozva az R-Szport.

Az FHR sajtószolgálata a nap folyamán közölte, hogy az öt érintett hokis, Anton Belov, Alekszej Bereglazov, Mihail Naumenkov, Valerij Nyicsuskin és Szergej Plotnyikov. A szövetség szerint a játékosokat „csak” az olimpiától tiltották el, más versenyeken részt vehetnek.

A közleményben az FHR rámutatott: a NOB hangsúlyozta, hogy a hokisok nem doppingvétség miatt nem kaptak meghívást. A szövetség igyekszik megtudni a nemzetközi testülettől a kizárás konkrét okát.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottságnak az orosz doppingügyekről készített jelentése az orosz férfi jégkorongosokról nem tett említést. Nem vezetett be szankciókat az orosz hokisok ellen NOB azt követően sem, hogy lezárult a Denis Oswald vezette bizottságnak a szocsi doppingtesztek manipulálására vonatkozó vizsgálata. Kifogások csak a női jégkorong-válogatottal kapcsolatban merültek fel.

Phjongcshangban csak a NOB engedélyező bizottsága által jóváhagyott orosz versenyzők szerepelhetnek, akik nem követtek el doppingvétséget. Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) egy 500 jelöltből álló listát terjesztett be, akik közül a NOB 111 sportolót elutasított. Az érintettek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

Moszkvában megütközést keltett, hogy az elmúlt két nap alatt kiderült: több orosz világklasszis nem kapott meghívást az olimpiára.

„A sportolókat és a szurkolókat ez sokként érte. A sportolók sosem szegték meg a szabályokat és rendszeresen szolgáltattak (dopping)mintát. A döntés megalapozatlan, kellemtelen” – mondta Pavel Kolobkov sportminiszter.

Az orosz sajtóban kedden megjelent egy olyan információ is, amely szerint egy meg nem nevezett elnöki tanácsadó a télisport-szövetségek vezetőivel tárgyalva azt pedzegette, hogy a jelenlegi körülmények között az orosz sportolóknak maguknak kellene lemondaniuk az olimpiai szereplésről. (A hivatalos bojkott felfüggesztené az orosz szövetséget az olimpiai mozgalomban).

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az OKR alelnöke újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a helyzet nem fajul bojkottig.

A Szovjetszkij Szport című napilap, egy névtelenül nyilatkozó illetékesre hivatkozva azt állította kedden, hogy a NOB azokat a sportolókat zárja ki a téli olimpiáról, akik szerepelnek a moszkvai doppingellenes laboratórium adatbázisában.

„Főszerepet játszott ebben a moszkvai doppingellenes laboratórium elektronikus adatbázisa, amely 2017 novemberében került a WADA birtokába. Ebben megtalálható az orosz sportolók összes teszteredménye a 2012 januárja és a 2015 júliusa közötti időszakból. Ezen információ alapján utasítják el az orosz sportolók 2018-as phjongcshangi szereplésre való jelentkezését” – idézte a lap anonim forrását.

További tartalmak