Aranyérmes a női jégkorong-válogatott a hazai rendezésű vb-n

A magyar női jégkorong-válogatott 2–1-re legyőzte Ausztriát a vb zárómeccsén, ezzel aranyérmet szerzett a budapesti divízió I/A-s világbajnokságon.

Képgaléria: Magyarország–Ausztria 2–1

Eredmény:
Magyarország–Ausztria 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)
gól: Gasparics (1.), Németh (49.), illetve Meixner (5.)

A dánok norvégok felett aratott délutáni sikere nyomán már az utolsó mérkőzése előtt biztosan az A csoportba jutott a magyar válogatott, amely így felszabadultan lépett jégre. Ennek eredményeként alig 21 másodperc elteltével Gasparics Fanni megszerezte a vezetést.

Az osztrákok - akik sikerük esetén szintén a világelitbe kerülhettek - kisvártatva négy a négy ellen egyenlítettek.

A második húsz percben nem láthatott gólt a telt házas káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum 1944 fős közönsége - Magyarországon ennyien korábban nem voltak női jégkorong-mérkőzésen - így a zárófelvonás döntött arról, melyik csapat nyeri a tornát. Németh Bernadett emberelőnyből visszaszerezte az előnyt, majd a végjátékban emberelőnyben próbált egyenlíteni az osztrák együttes, amely még a kapusát is lehozta, ám nem tudta feltörni az egész tornán jól játszó hazai védelmet.

A magyar mellett így a dán válogatott szerepelhet a 2020-as A csoportos vb-n, melynek a magyar szövetség (MJSZ) honlapja szerint Kanada ad otthont.

A káposztásmegyeri torna legjobb kapusa Ena Nyström (Norvégia), védője Charlotte Wittich (Ausztria), míg csatára - egyben legeredményesebb játékosa - Gasparics Fanni lett.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, a kanadai Pat Cortina a 2008-as szapporói divízió I-es vb-n vezette feljutásig a férfi válogatottat.

Korábban:
Szlovákia-Olaszország 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
Dánia-Norvégia 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

A világbajnokság végeredménye:
1. (és feljutott) Magyarország 13 pont
2. (és feljutott) Dánia 9
3. Norvégia 9
4. Ausztria 8
5. Szlovákia 6
6. (és kiesett) Olaszország 0

Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.