Pat Cortina: Édes ez az érzés, hiszen hatalmas nyomás volt a csapaton

Nem két-három kulcsjátékos teljesítményétől függött a vb-arany, hanem a csapatmunkán – véli a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Pat Cortina.

Budapest, 2019. április 13. Az aranyérmes a magyar válogatott, a női jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Ausztria  döntőmérkőzés győztese a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban 2019. április 13-án. Középen Pat Cortina szövetségi kapitány. MTI/Koszticsák Szilárd Az aranyérmes a magyar válogatott, a női jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Ausztria döntőmérkőzés győztese a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban 2019. április 13-án. Középen Pat Cortina szövetségi kapitány (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


„Minden edző számára óriási elégtétel, ha csapata eléri célját. Édes ez az érzés, hiszen hatalmas nyomás volt a csapaton, nehéz ellenfelekkel mérkőztünk a feljutásért, ami óriási élmény” – értékelt az M4 Sportnak az osztrákok elleni zárómeccs (2–1) után a szövetségi kapitány Pat Cortina, aki rámutatott: tehetséges generáció ez a mostani.

„Szükség volt rá, hogy csapatként játsszunk, és ne két vagy három kulcsjátékostól függjön a teljesítmény. Talán ezt tudtam hozzáadni a válogatotthoz” – mondta a kanadai szakember.

Kitért rá, ez volt a második komoly sikere magyar kapitányként - a 2008-as szapporói divízió I-es vb-n vezette feljutásig a férfi válogatottat -, és mint fogalmazott, „lehet, hogy lesz még esély harmadikra”.

„Ez a siker még szorosabbra fűzte a viszonyom Magyarországgal” – emelte ki Cortina, aki a következő idénytől a német élvonalbeli Grizzlys Wolfsburg vezetőedzője lesz.

A csapatkapitány Kiss-Simon Franciska leszögezte: kiélezett csoportban értek a csúcsra.

„A szlovákokkal szembeni szétlövéses vereség után felálltunk, csapatként dolgoztunk, és ennek meglett az eredménye” – fejtette ki. Hozzátette: védekezésben végig remekül teljesítettek, és emberhátrányban az egész tornán nem kaptak gólt.

„Hatalmas álom volt a feljutás, nem gondoltuk volna, hogy Magyarország női csapata a világelitben tud játszani. Büszkék lehetünk magunkra” – mondta.