A harmadik magyar hokivarázs, de először itthon

Harmadszor sikerült magyar jégkorong-válogatottnak a feljutás a legjobbak közé, de most először a nőknek és most először hazai környezetben.

Az aranyérmes magyar válogatott, a női jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Ausztria mérkőzése után. MTI/Koszticsák SzilárdA magyar női jégkorong-válogatott első lett a budapesti divízió I/A-s világbajnokságon, miután a zárófordulóban 2–1-re legyőzte Ausztriát. A siker azt jelenti, a magyar hölgyek jövőre a legmagasabb osztályban, többek között a világ legjobbjaival, az Egyesült Államokkal és Kanadával is összecsaphatnak.

Magyar válogatott jégkorongcsapat harmadszor mondhatja el magáról, hogy a legmagasabb osztályba jutott, de ez eddig csak a férfiaknak sikerült, a hölgyek most először kvalifikálták magukat az elitosztályban.

Legelőször 2008-ban Szaporóban sikerült a csoda, az eset érdekessége, hogy azt a csapatot, csak úgy, mint most a nőket, Pat Cortina irányította. A dupla feljutással elmondható, hogy a kanadai mester a sportág magyarországi történetének egyik legsikeresebb szakembere.

2008-ban Japánban rendezték a divízió I-es világbajnokságot, melyet a magyar csapat 5 győzelemmel zárt. Észtország (5-3), Litvánia (6-0), Japán (4-2) és Horvátország (3-0) után az ukránok ellen úgy léphettek pályára Ladányiék, hogy a győztes feljut a legjobbak közé.

A magyar együttes azonban nem roppant össze, végig vezetve, megérdemelten nyert 4-2-re és története során először feljutott a legjobbak közé. Bár onnan azonnal kiesett, nem vallott szégyent, hiszen egy hihetetlen tragédia - Ocskay Gábor halála - ellenére is helyt állt, olyan válogatottak ellen volt méltó partner, mint Szlovákia vagy Fehéroroszország.

A bravúrt 2015-ben sikerült megismételni. Akkor Lengyelországban rendezték a vb-t, és a magyar együttes a hatcsapatos csoport második helyén jutott tovább. A japánok elleni 4-2-es siker után a végül csoportgyőztes kazahoktól ugyan kikaptunk 5-0-ra, a folytatásban az olaszok (4-1), az ukránok (4-2) és a házigazda lengyelek (2-1) sem jelentetek akadályt.

Most pedig a női együttes ért el hatalmas sikert, melynek kapusedzője az a Hetényi Zoltán, aki Cortinához hasonlóan, Szaporóban is ott volt. A mostani siker érdekessége, hogy most először élhették át hazai jégen magyar hokisok a feljutás mámorát.