Musorujsag
Élő Eredmények

Majoross: Mindkét kapu előtt kisfiúk voltunk

MTI
A megbízott szövetségi kapitány elismerte, ma az A csoport nagyon távol volt tőlünk, a tavalyi szereplés becsaphat minket.
Szentpétervár, 2016. május 6. Diego Scandella (b) és Majoross Gerely (j) másodedzők magyaráznak a jégkorong-válogatott játékosainak csapat első edzésén a szentpétervári Ljubilejnij arénában 2016. május 6-án. A magyarok – akik legutóbb 2009-ben szerepeltek az élvonalban – a vb-n először május 7-én Szlovákia legjobbjai ellen játszanak. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott még soha nem viselkedett olyan „töketlenül”, mint pénteki mérkőzésén a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, amelyen 6-0-ra kikapott a szlovén csapattól, s ezzel eldőlt: nem juthat fel a világelitbe.

Nagyon hasonlított a mai a dél-koreaiak elleni összecsapásra, a játék egész rendben volt: akkor a fejünk hiányzott, most meg a testünk közepén lévő dolgok, ami elég tragikus és erre a válogatottra soha nem volt jellemző. Ilyen töketlenül nem viselkedtünk még soha, mint ma. Azért veszítettünk hat-nullára, mert mindkét kapu előtt kisfiúk voltunk felnőttek ellen” – értékelt Majoross Gergely, aki elmondta: helyzetek alapján csapatának nézett ki jobban a mérkőzés, mégis megérdemelték ezt a fájdalmas vereséget.

Hozzátette, tovább kell lépniük és összeszedniük magukat a torna zárómérkőzésére, amit vasárnap 15.30-tól a házigazda kazahok ellen játszik. Kifejtette: amíg nagy terület áll rendelkezésre, és sebességből, ügyességből meg tudják oldani a szituációkat, addig tudnak eredményesek lenni, egy számukra kellemetlen stílusban játszó ellenféllel szemben viszont bajban vannak.

Ha reálisan gondolkodunk, akkor ma az A csoport tőlünk nagyon távol van, s az elmúlt jó néhány évben is messze volt. Az, hogy tavaly minden eredmény a legjobban alakult, s az utolsó pillanatig úgy volt, hogy feljuthatunk, becsaphat minket” – utalt a 2018-as budapesti világbajnokságra, amikor saját közönsége előtt 7 ponttal negyedikként zárt a magyar válogatott, amelynek 15,8 másodpercen múlt a britek elleni rendes játékidős győzelem, s – 9 ponttal – a feljutás.

A szlovén szakvezető, Ivo Jan kiemelte, három kemény és elvesztett nurszultani vb-találkozó után a magyarok elleni egy remek mérkőzés volt számukra. „Nagyon büszke vagyok játékosaimra, akik hatvan percen keresztül koncentráltak és igazi csapatként játszottak” – hangsúlyozta.

A sérült Magosi Bálint távollétében Vas János volt a csapatkapitány, aki úgy fogalmazott: nem lehet ilyen gyengén játszani a két kapu előtt. „Hagytuk őket gólokat lőni, mi meg nem voltunk elég tökösek ahhoz, hogy betaláljunk. Sokkal élesebbnek kellett volna lennünk, ma senkiben nem volt meg az a nyerő átütő erő, ami kellett volna” – mondta Vas. Kitért rá, sajnos a játékosok nem saját dolgukkal foglalkoztak, hanem máshol jártak fejben, ám ennek nem tudja az okát. Felidézte, az elsőtől a harmadik meccsig sokat fejlődtek, ám az ellenfél ezúttal egy jó szlovén válogatott volt, amely élt a lehetőségeivel.

Az MTI kérdésére miszerint Magosi és az eltiltás miatt hiányzó Hári János szorosabbá tehette volna-e a találkozót, azt felelte: „Biztos, hogy csak nyertünk volna azzal, ha ők ketten játszanak. Hogy a játék képe változott volna-e, azt nem tudom, az egész csapat kell ahhoz, hogy győztesen jöjjünk le a jégről” – fejtette ki Vas, aki részese volt a 2008-as „szapporói csodának”.

Förtelmes volt, amit mutattunk ma a jégen. Nem akarok és nem is tudok kifogásokat mondani, ez egyszerűen nagyon rossz volt. Remélem, hogy ezt a mérkőzést a mai nappal elfelejtjük, és holnap már semmire sem fogunk emlékezni belőle. Ha a világbajnokság zárómérkőzésén a bennmaradásunk lesz a tét, akkor mindent meg fogunk tenni, hogy sikerüljön kiharcolni” – ismerte el a védő, Szabó Dániel.

Nagyon fájóak ezek a vereségek, a meccs képe szerintem nem ezt mutatta” – vélekedett Nagy Krisztián. Az MTI-nek elmondta: nagyon sok jó helyzetet alakítottak ki, ám a nagy legnagyobb problémájuk az, hogy ezeket továbbra sem tudják kihasználni és értékesíteni. Kitért rá, a hat kapott gólból két-három olyan volt, ahol a korong pattogott „jobbra-balra, és az ellenfél találta meg„. „Kétségtelen, hogy ezeket meg kellett volna akadályoznunk” – mondta. Hozzátette, a vasárnapi mérkőzésen mindent megtesznek azért, hogy tartsák a lelket a szurkolókban – akik egyébként ezúttal is elénekelték a Himnuszt a találkozó után.

A vb első két helyezettje játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

 

További tartalmak