A fehéroroszok is feljutottak az A csoportba

A fehérorosz jégkorong-válogatott is biztosította feljutását a nurszultani divízió I/A-világbajnokságon, miután szombaton egy pontot szerzett azzal, hogy hosszabbításban 3-2-re kapott ki a már biztos feljutó kazah csapattól.

A házigazdák a szlovénok ellen duplázó Nyikita Mihajlisz találatával az első játékrészben vezetést szereztek, és mivel támadásban aktívabbak voltak, még a szünet előtt növelték előnyüket – a kapura lövések száma 11-5 volt a javukra.

Az első három mérkőzését megnyerő fehérorosz csapatnak egy pont elég volt a jövő évi A csoportos szereplés biztossá tételéhez. Noha a második húsz percben is számos lövőhelyzetet alakított ki a kazah válogatott – 17, illetve 8 kísérlet –, a belorusz együttes szépíteni tudott egy távoli lövéssel, majd kivédekezett egy emberhátrányt, amelyben több nagy hazai lehetőséget is láthatott a Barisz Aréna 7418 fős közönsége.

A záró felvonás elején egyenlített a fehérorosz válogatott: a litvánok és a magyarok ellen is betaláló Nyikita Feoktyisztov volt eredményes. Ezt követően is inkább a kazahok maradtak veszélyesek, de már hátul is törekedtek a biztosabb játékra.

Újabb találat azonban nem esett a rendes játékidőben, így következhetett az első hosszabbítás a vb-n.

A három a három elleni ötperces ráadásban is veszélyesen játszott a kazah válogatott, amely végül megőrizte veretlenségét Arkagyij Sesztakov 64. percben szerzett győztes találatával.

4. forduló:
KazahsztánFehéroroszország 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után
gólszerzők: Mihajlisz (9.), Zajlauov (16.), Sesztakov (64.), illetve Gyemkov (27.), Feoktyisztov (45.)

Litvánia – Koreai Köztársaság 2-1 (1-0, 0-0, 1-1)
g.: Kumeliauskas (14.), Gintautas (50.), illetve Kim Sz. V. (43.)

Az állás: 1. (és feljutott) Kazahsztán 11 pont, 2. (és feljutott) Fehéroroszország 10, 3. Koreai Köztársaság 6, 4. Szlovénia 3, 5. Magyarország 3, 6. Litvánia 3

Az ötödik (utolsó) forduló programja magyar idő szerint:
Szlovénia-Litvánia 8.30
Fehéroroszország-Koreai Köztársaság 12.00
Kazahsztán-Magyarország 15.30

Pontazonosságnál az egymás elleni eredmény rangsorol.