Musorujsag
Élő Eredmények

Fábiánné kapta a Prima Primissima Díjat

Fábiánné kapta a Prima Primissima Díjat

MTI/m4sport.hu
Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző harminc éve "szállítja" versenyzőivel a világraszóló sikereket.

Tíz kategóriában 15-ödször vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, Kocsis Ferenc olimpia bajnok birkózó, és Wichmann Tamás, kilencszeres kenus világbajnok voltak a jelöltek. A díjat végül az egyetlen női jelölt kapta.

Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző titokban kezdett el kajakozni az Újpesti Dózsában, ahol nagyon hamar technikás versenyző lett. 1966 és 1973 között tagja volt a válogatott keretnek. Az 1968-as olimpián Mexikóvárosban ezüstérmet szerzett K-2 500 méteren. Pályafutása befejezése után 1977-ben kezdett edzősködni.

Első kiemelkedő versenyzője Mészáros Erika volt, aki két világbajnoki címet is szerzett 1986-ban. A későbbiekben, Douchev-Janics Natasának, Fazekas-Zur Krisztinának, Kovács Katalinnak, Kozák Danutának, Kőbán Rita Szabó Gabriellának és a férfi kajaknégyesnek (Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid) volt az edzője. Valamennyi versenyzőjével jelentős sikereket ért el, hatszor választották az év edzőjének.

Tavaly úgy tervezte, az olimpia után abbahagyja, de mint mondta, számos elfoglaltsága mellett is szüksége van a napi munkára. Ezért úgy döntött, az idén Eb-, és vb-címet szerző Takács Tamarával nekivág a 2020-as tokiói olimpiáig tartó felkészülésnek.

További tartalmak