Kilencven százalék, hogy véget ért Janics Natasa pályafutása

Könnyen lehet, hogy nem láthatjuk többé versenyezni a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasát. Erről a jelenleg Kínában edzőként dolgozó kajak-kenus beszélt a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában.

Douchev-Janics Natasa (fotó: MTI/Kovács Tamás) Douchev-Janics Natasa (fotó: MTI/Kovács Tamás)Douchev-Janics Natasa – egy kisebb megszakítással – másfél éve él és dolgozik Kínában a válogatott edzőjeként, férjével közösen. A lehetőségek tehát megtalálták a háromszoros olimpiai bajnok kajakost, de mint elmondta, versenyzői karrierje könnyen lehet, hogy a végéhez ért – annak ellenére, hogy a 2018-as nyári válogatón még Európa- és világbajnoki szereplésben reménykedett.

„Sajnos az utóbbi időben egy nyaki sérv kínoz és nagyon meguntam a fájdalmat, a gyötrelmet” – mesélte Janics Sportvilágnak adott interjúban, amit teljes egészében ide kattintva hallgathat meg.

„Amióta nem edzek, rendbe jött és jól vagyok. Fejben még mindig nem tudtam elengedni a kajak-kenut, nem tudom, mit hoz a jövő. Azt viszont igen, hogy nem szabad sokat kihagyni, ha olimpiára akarok menni. Mostanában fog eldőlni, hogy edző maradok vagy esetleg visszatérek.”

„A fájdalom elvette a kedvemet a versenyzéstől. Nem bírtam aludni, sírva ébredtem fel, nem kívánom magamnak és senkinek a világon” – tette hozzá Janics, akit pályafutása során négyszer választottak az év magyar kajakozójának és kétszer lett az év magyar sportolónője.

Douchev-Janics Natasa - MTI Fotó: Kovács Tamás Douchev-Janics Natasa (fotó: MTI/Kovács Tamás)Jelenlegi állapotát látva és a magyar mezőny erősségét felmérve kizárta, hogy a szeptemberben a szegedi világbajnokságon rajthoz tudjon állni.

„Remélem, ott leszek és látom a versenyt élőben, szurkolok majd a magyaroknak és a csapatomnak.”

A Kínában végzett munkájáról azt mondta, hogy kiválóak a körülmények, a kínai sportolóknak remek lehetőségeik vannak, jelenleg 22 fokban edzenek egy tökéletes kajak-kenu pályán.

„Tényleg mindenünk megvan, én is tudnék edzeni, csak a fájdalom, ami hátráltat” – tette hozzá.

Janics Natasa már a londoni olimpia előtt küzdött hasonló problémákkal, akkor a derekával volt probléma, amit meg is műtöttek. A közelmúltban a nyakával akadtak gondok, ami az edzésmunka növelésével csak rosszabbodott.

„Van az a pont, amikor az mondja az ember, hogy elég” – jelentette ki Janics Natasa, aki 90%-ra mondta, hogy véget ért a versenyzői pályafutása, azaz 10% az esélyt hagyott a folytatásra.