„Anyaként sincs lehetetlen, gyerek mellett is lehet világraszólót alkotni”

Kozák Danuta a riói olimpián szerzett három aranyérem után családot alapított, 31 évesen már édesanyaként ült vissza a kajakba, de ez eredményességét egy csöppet sem befolyásolta: 2018-ban a belgrádi Európa-bajnokságon két aranyat és egy ezüstöt szerzett, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon. A Magyar Sportújságírók Szövetségi őt választotta az Év női sportolónőjének, Babos Tímeát és Hosszú Katinkát előzte meg.


Kozák Danuta már a díj átvételekor sziporkázott, a színpadon azt mondta: „általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát”.

Az elmúlt öt évben mindig a háromszoros olimpiai bajnok úszónőt találták a legjobbnak az újságírók, 2012 óta Kozák Danuta az első, aki meg tudta előzni.

A gála után az M4 Sport műsorvezetője, Petrovics-Mérei Andrea beszélgetett hosszabban 2018 legjobb magyar sportolónőjével, aki az anyaság élményéről és az új irányt vett sportpályafutásáról osztott meg néhány gondolatot.

 

„A riói olimpia után teljesen más irányt vett az életem, családot alapítottunk a férjemmel, utána úgy tudtam beülni a hajóba, hogy bár nem abban az állapotban, ahogyan kiszálltam, de elértem egy sokkal magasabb szintre. Ez egy érdekes utazás volt és élveztem minden percét” – mesélte az ötszörös olimpiai bajnok klasszis.

„Köszönetet kell mondanom a családomnak, hogy támogatnak mindenben, segítenek Zora körül, édesanyaként sokkal jobban be kell osztani az időt. Jól bizonyítja ez az év, hogy nincs lehetetlen, anyaként és gyerek mellett is lehet világraszólót alkotni, nem csak a sportban, bárhol máshol is.”

(fotó: MTI/Illyés Tibor)„Rengeteget segített, hogy a férjem az edzőm egyben, nagyon hálás vagyok neki, maximálisan támogat, együtt tudjuk kitalálni, hogyan alakuljon a pályafutásunk, az életünk, ez az egész egy nagy közös utazás, már nem ketten, hanem hárman” – tette hozzá.

A 2019-es célokról a külföldi edzőtáborra készülő Kozák Danuta (Dél-Afrikába gyermeke is elkíséri majd), szerényen annyit mondott, reméli részt vehet majd a szegedi világbajnokságon, amelyre augusztusban kerül sor.

A 61. az M4 Sport – Az Év Sportolója gála díjazottjairól itt olvashat bővebben.