Az ezres középfutamok kenusainknak értek döntőt

Kiss Tamás és az ugyancsak kenus Kiss Balázs, Dóri Bence duó bejutott a döntőbe a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében, amely idén a legjelentősebb kontinentális viadal a sportágban. A kajakos Kammerer Zoltán, Gál Péter István páros ugyanakkor búcsúzott.

Magyar szempontból a keddi programot három 1000 méteres középfutam zárta, mindháromban az első három hely ért finálét, és borítékolható volt, hogy a magyaroknak nagyon nehéz dolga lesz.

Az első, aki ezt megtapasztalta, a kenus Kiss Tamás volt, aki óriásit küzdött, s végül 37 ezredmásodperccel megelőzve moldovai riválisát lett harmadik. Az immár szegediként versenyző olimpiai bronzérmes taktikusan, az erejét jól beosztva lapátolta végig az egy kilométert, s miközben az orosz Kirill Samsurin fölényes győzelmet aratott, ő nagy csatát vívott a másik két továbbjutó helyért a litván Vagyim Korobovval és moldovai Oleg Tarnovschival. Végül a három kenus között mindössze 112 ezred volt a különbség a célban, a sorrend pedig Korobov, Kiss, Tarnovschi lett.

Montemor-o-Velho, 2018. augusztus 24. A döntőbe jutott Kiss Tamás a férfi kenu egyesek 500 méteres középfutama végén a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon 2018. augusztus 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás Kiss Tamás (fotó: MTI/Kovács Tamás)Az első felnőtt világversenyén szereplő Kiss Balázs és Dóri Bence is hatalmasat harcolt, és a délelőtti hatodik hely után most sikerült megkaparintaniuk a harmadik pozíciót, így ők is készülhetnek a szerda délelőtti döntőre.

 

Kammereréknek ugyanakkor nem sikerült beverekedniük magukat a legjobb kilenc közé, ugyanúgy ötödikként zártak, mint a délelőtti előfutamban. A 41 éves, háromszoros olimpiai bajnok és 16 évvel fiatalabb társa, Gál néhány hete ült össze, és meglepetésre nyerte meg otthon a múlt heti válogatót.

„Gondoltam, hogy nehéz lesz a mai nap, de azt hiszem, maximálisan elégedettek lehetünk – kezdte az értékelést Hütter Csaba szövetségi kapitány. – Örülök, hogy a férfi kenupáros élete első felnőtt nemzetközi versenyén be tudott kerülni a döntőbe. Emellett is voltak nagyon jó teljesítmények, gondolok itt a női kenupárosra vagy Kozák Dana összes számára. Kopasz Bálint is a legjobb idővel jutott be a döntőbe, ami persze még semmit nem jelent, majd a döntő végeredményét kell megnézni.”

Kammererékről szólva Hüttner úgy fogalmazott, ő továbbra is bízik bennük. „Zolikáéknak ez volt az első nemzetközi pályájuk, még az út elején járnak. Szerintem sok van még ebben a párosban, a világbajnokságig tudnak még fejlődni. Hat-nyolc hét van a felkészülésre, persze meg kell velük beszélni, hogy mit szeretnének, de én bízok bennük” – jelentette ki.

Minszkben 16 számban rendeznek versenyeket, a döntők szerdán és csütörtökön lesznek.

Az első finálés napon négy magyar hajóért – Kiss és az 1000 méteres kenupáros mellett az egyformán kajakos Kopasz Bálintért és Kárász Anna, Kozák Danuta duóért – lehet majd szorítani.