Kopasz edzője tudta, hogy a fiáé a leggyorsabb utolsó 250 méter

A Minszkben zajló Európa Játékok kajak-kenu-versenyén Kopasz Bálint meggyőző evezéssel nyerte a férfi kajakozók, 1000 méteres döntőjét. A győzelem után a versenyző és edzője – egyben édesanyja – is arról eszélt, hogy előzőleg nagyon bíztak abban, hogy a magyar kajakos képes lesz megverni a portugál Fernando Pimentát.

Kopasz Bálint győzelme az Európa Játékokon (m4sport.hu)


„Amikor befutottam a célba, elfordultam balra és láttam, hogy Pimentát ha kicsivel is, de le tudtam hagyni. Ez köszönhető volt az erős finisemnek, amit az utolsó 200 méteren nyújtottam, rendkívül jól jött ki ez a pálya. Úgy érzem, hogy zseniálisan osztottam be az erőmet, ennél jobban nem is tudtam volna megcsinálni, hihetetlenül elfáradtam. Az utolsó 50 méteren éreztem, hogy jön (a portugál Pimenta). Nem szoktam figyelni az ellenfeleket, de valahogy mégis érzékeltem, de igazából ennél többet már nem tudtam beleadni az erőmből, mert hihetetlen mértékben elsavasodott a kezem, alig tudtam mozgatni. Az utolsó pár méteren már csak beeveztem… Hatalmas dolog számomra, hogy megnyertem az Európa Játékokat, még nem vettem részt ilyen típusú versenyen, de örülök, hogy sok nagy név elindult és ilyen kemény mezőnyben tudtam nyerni. Jó alapokkal indulhatok ezzel az eredménnyel a világbajnokságon. Pár nap pihenő után keményen fogok készülni, hogy még ennél is jobb formát tudjak nyújtani a szegedi világbajnokságon” – mondta futamgyőzelme után Kopasz Bálint.

Édesanyja, egyben edzője, Kopaszné Demeter Irén nagyon elégedett volt fia teljesítményével Minszkben.

„Boldog vagyok, a várakozásnak megfelelően teljesített Bálint. Reggel felkelt, közösen megreggeliztünk, ilyenkor meg szoktuk beszélni az aznapi teendőket, akkor mondta nekem, hogy ’anya, most vagy soha, ezt most nagyon meg akarom nyerni’. Boldog vagyok, hogy sikerült is neki… Előre készítettünk tervet a futamra. Tudni kell Pimentáról, hogy ő egy olyan versenyző, aki ha megszerzi az előnyt, nagyon nehéz megtörni lelkileg. De, ha valaki ott van közel hozzá, akkor ez nem sikerült. Bálinttal azt beszéltük meg, hogy rögtön az elejétől lépést tart vele úgy, hogy ő azt lássa, és ez meg fogja törni. A taktika bejött. A végén azért nem izgultam, mert évek óta Bálinté a leggyorsabb utolsó 250 méter, ezt az elemzésekből tudjuk. Bíztam abban, hogy az a gyorsaság, ami Bálintban megvolt az utolsó 250-en, most sem hagyja cserben."