Musorujsag
Élő Eredmények

A kapitány előre aláírta volna a kajak-kenu válogatott minszki eredményeit

mti
A magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya elégedett a csapat Európa Játékokon nyújtott teljesítményével. A küldöttség a 16 számban összesen kilenc érmet, négy aranyat és öt ezüstöt szerzett, Hüttner Csaba pedig különösen annak örül, hogy az olimpiai számokban három arany- és négy ezüstérem született Minszkben.

„Természetesen elégedett vagyok, mivel olimpiai számban hét érmet szereztünk, három aranyat és négy ezüstöt. Ezt előre aláírtuk volna. Összességében vannak szívfájdalmaink, de haladunk előre és a világbajnokságon megpróbáljuk ezeket javítani” – utalt a kapitány az M4 Sportnak nyilatkozva az augusztus 21. és 25. között Szegeden zajló vb-re.

Hüttner Csaba szerint a női kajaknégyes sokadszorra bizonyította be, hogy a kétes helyzetekből jobban tud kijönni. A szakember ezzel arra utalt, hogy akárcsak a tavalyi, portugáliai vb-n, ezúttal is csak egyszer vezetett az 500 méteres táv során a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika összetételű magyar hajó, a célban.

„Nagyon kellett Csipes Tamara és Medveczky Erika, az ő tapasztalatukra szüksége volt a négyesnek. Danutából hiányzik sajnos most a betegség miatt a frissesség. Annának a sérülése nem volt jól az első két napon, a négyesre sokkal jobban ment, ez látszott is a teljesítményükön.”

Az 1000 és 5000 méteren aranyérmes kajakos, Kopasz Bálint teljesítményét értékelve Hüttner kiemelte, hogy utóbbi számban még soha nem nyert magyar versenyző semmilyen versenyt. „Most bebizonyította, hogy odakerült a top-top kategóriába.”

Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág a női kenu párosok 500 méteres döntője után a minszki Európa Játékokon 2019. június 27-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az olimpiai számban, 500 méteren győztes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenupárossal kapcsolatban a kapitány úgy fogalmazott, hogy nagyon hosszú még a felkészülés, de a kettős nagyon jó úton jár. „Itt is nagyon magabiztosan nyertek, egyértelműen a legszebben evező páros a mezőnyben. Ha ezen az úton mennek tovább, akkor nagy baj nem lehet.”

Az újonc Kiss Balázs, Dóri Bence kenus duóról Hüttner Csaba elmondta, nagyon fiatal, kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkező kettősról van szó, amely tavaly még U23-ban versenyzett. „El kell hinniük magukról, hogy oda tudnak érni és akkor ez a fiatal páros is eredményes tud lenni.”

A kapitány hozzátette, a Kammerer Zoltán, Gál Péter István kajakpárosban is van fejlődési lehetőség. „Ők is egy nagyon frissen alakult páros, remélhetőleg a világbajnokságig hátralévő hat hét alatt tudnak annyit fejlődni, hogy beverekszik magukat a döntőbe.”

Kozák Danuta a női kajak egyesek 500 méteres döntője után a minszki Európa Játékokon 2019. június 27-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összetételű férfi kajaknégyessel kapcsolatban a kapitány nem tudott semmit leszűrni, mivel az előfutamban egy technikai hiba miatt nem tudták kievezni magukat, a döntőben pedig teljesen esélytelenek voltak a szélső pályák hullámzása és a szembeszél miatt, ráadásul a rajtot is elrontották. „Ennek az egységnek ez volt az első éles pályája, míg a többi egység nagy része több éve együtt evez. Hosszú az út még addig, hogy ez egy tudatos egység legyen és bármilyen körülményhez tudjon alkalmazkodni.”

Kérdésre válaszolva a szövetségi kapitány elmondta, hogy a szegedi világbajnokságon Kozák Danuta nem fog négy számban indulni. „Ha párost fognak menni, akkor a négyesben nem lesz, a másik három számot vállalhatja. A 200 egyes kapcsán még vannak kétségei, bár szerintem ebben a számban is nagyon jó teljesítményt nyújtott a betegsége ellenére.”

További tartalmak