A magyar kerékpársportért is dolgozik Alberto Contador és Ivan Basso

Alberto Contador, a Kometa Cycling Team tulajdonosa és Ivan Basso sportigazgató magasabb szintre emelné a magyar kerékpársportot.

Ivan Basso és Alberto Contador (Fotó: velo.hu) Ellenfelekből barátok: Ivan Basso és Alberto Contador (Fotó: velo.hu)


„A kerékpársport véleményem szerint hamarosan ki fogja nőni magát Magyarországon, és fontos nemzeti sportággá válik” – hangsúlyozta a közmédiának adott interjúban a kétszeres Giro d'Italia-győztes Ivan Basso a csapat edzőtáborának helyszínén, a spanyolországi Olivában. „Mi pedig szeretnénk ebben együttműködni, hogy minél többen megszeressék a kerékpározást, legyen több versenyző, és általában is minél többen kerékpározzanak.”

A csapat decemberi és január végi-február eleji edzőtáborában hat magyar fiatal kerékpáros vett részt, közülük ketten biztosan szerephez jutnak az idény második felében a kontinentális besorolású spanyol-olasz együttesben. Azonban ezen túl is szoros kapcsolatot szeretnének ápolni a Magyar Kerékpáros Szövetséggel.

„Hosszabb távú kihívásban gondolkozunk, az egész magyar kerékpársportot, annak utánpótlásával együtt szeretnénk magasabb szintre emelni az Alberto Contador Alapítvánnyal közösen” – hangsúlyozta az olasz Basso. Kifejtette, tapasztalataikat, gondolataikat tervezik megosztani a szövetséggel az utánpótlásnevelésről, és további magyar bringásokat kívánnak elhívni az edzőtáborokba, együtt készülni velük és kiválasztani közülük azokat, akik elérték az a szintet, hogy csatlakozzanak a Kometa Cycling Teamhez.

„Szeretnénk egy olyan iskolát létrehozni a szövetséggel együtt, ahol már kisgyermek koruktól toborozzák a versenyzőket, majd a 15-17 éves fiatalok Olaszországban és Spanyolországban készülhetnének tovább a hasonló korú helyi bringásokkal, ezzel is segítve a fejlődésüket” – fejtette ki a sportigazgató.

Basso elárulta, ugyanazok az érzések keringenek benne, mint amikor még aktív sportoló volt, ugyanúgy megvan benne a szenvedély és a győzni akarás. Kifejtette, sok mindent tud hasznosítani versenyzői tapasztalataiból, s azt igyekszik belenevelni a fiatal bringásokba, hogy ne féljenek semmitől, és mosollyal az arcukon sportoljanak.

Ivan Basso és Alberto Contador Ivan Basso és Alberto Contador a tavalyi Tour de Hongrie-n (Fotó: tourdehongrie.hu)


Az MTI kérdésére úgy fogalmazott, a legnagyobb előnyük, hogy a fiatalok látják, hogy Contador és ő mit vittek véghez, és hogyan folytatják a munkájukat.

„Azért megy jól, mert nagyon hiszünk abban, amit csinálunk. Mindent, ami bennünk van, próbálunk átadni és hasznosítani, s ezáltal megyünk előre” – fogalmazott Basso. Leszögezte: nem akarja, hogy csak azért maradjon meg a neve ebben a sportban, mert 2006-ban és 2010-ben megnyerte a Girót, hanem azért is, amit adott ennek a sportágnak.

A tavalyi Tour de Hongrie kapcsán azt mondta: jól sikerült viadal volt a csapatnak, amelynek idén is a szezon egyik legfontosabb állomása lesz június 11-16. között a magyar körverseny.

Hasonlóan vélekedett a spanyol Alberto Contador is, aki egyaránt két-két Tour de France és Giro d'Italia, valamint három Vuelta a Espana diadallal a sportág egyik legnagyobbjának számít. Kifejtette: az előző idény szép sikereket is hozott a csapatnak, hisz tíz győzelemmel zárták a szezont, közte - az azóta már a Trek-Segafredóhoz igazolt - Matteo Moschetti szakaszsikerével a Tour de Hongrie-n, mely a legkülönlegesebb volt mind közül.

„A tavalyi Tour de Hongrie kellemes meglepetés és jó élmény volt számomra, izgalmas és jó verseny volt. Ugyanakkor a sportág előtt még hosszú út áll a fejlődésre Magyarországon az elkövetkező években” – fogalmazott Contador.

A Kometa Cycling Teamre áttérve elmondta: bár még fejlődniük kell a fiatal versenyzőknek, a csapat jó munkát végzett, és felkészülten várja az idényrajtot, melynek első megmérettetése a szerdán kezdődő valenciai körverseny lesz.

Contador elárulta, Basso nemzetközi kapcsolatrendszerét kamatoztatva vezeti a fiatal tehetségek felfedezését. Kiemelte, a csapat fő célkitűzése az ígéretes fiatalok nevelése versenyzőként és személyiségként egyaránt, s bár a sportban fontos a győzelem, nem ez a legfontosabb cél számukra, így nem fognak például ennek érdekében tapasztalt idősebb kerékpárosokat szerződtetni.

Az MTI érdeklődésére elmondta, amikor csak tud, részt vesz a csapat edzésein, ami mindig jó érzés számára, ám egyéb kötelezettségei miatt nem mindig van erre lehetősége.

Kitért rá, számára is különleges érzés, hogy olyan fiataloknak is átadhatja a tudását, akik az ő hatására kezdtek el kerékpározni.

„Az idő a legfőbb tényező, sok munka vár ránk, míg kiderül, a csapatban lesz-e az új Alberto Contador” – mondta mosolyogva.