Philippe Gilbert nyerte a Paris–Roubaix-t

A belga Philippe Gilbert nyerte meg a kerékpározók egyik klasszikus egynapos viadalát, a 117. Paris-Roubaix versenyt vasárnap.

epa07506489 Deceuninck Quick Step team rider Philippe Gilbert (C) of Belgium celebrates his win as he crosses the finish line of the 117th Paris Roubaix cycling race, France, 14 April 2019. Team Katusha Alpecin Nils Politt (L) finishes with second position.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Philippe Gilbert ünnepli győzelmét (Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)


A 36 éves Gilbert egy hatfős szökevénycsoport tagjaként haladt a cél felé, amelyből technikai problémák miatt egyik riválisa lemaradt, ő pedig a német Nils Politt társaságában meglépett a többiektől. A hajrára szokás szerint a legendás Roubaix-i pályakerékpár-stadionban került sor, és Gilbert az utolsó kanyarban előzött, Politt már nem tudott újítani.

Az öt legnagyobb presztízzsel bíró egynapos verseny közül Gilbert most már négyen diadalmaskodott: a Paris-Roubaix előtt a lombardiait kétszer, 2009-ben és 2010-ben, a Liege-Bastogne-Liege-t 2011-ben, a flandriait 2017-ben nyerte meg, így már csak a Milánó-Sanremo hiányzik a gyűjteményéből. Utóbbin idén a 68. helyen végzett.

Eddig csak két belga, Eddy Merckx és Roger De Vlaeminck tudta megnyerni mind az öt egynapost (The Monuments), ami a honfitárs Gilbertnek is célja.Eredmények, Paris-Roubaix (257 km):
1. Philippe Gilbert (belga, Deceuninck) 5:58:02 óra
2. Nils Politt (német, Katyusa) azonos idővel
3. Yves Lampaert (belga, Deceuninck) +13 másodperc