Musorujsag
Élő Eredmények

Hat helyszín, amit vétek lenne kihagyni az idei Tour de Hongrie-n

m4sport.hu
Kedden a Balaton-partjáról indul és vasárnap Székesfehérváron zárul a 2019-es Tour de Hongrie, amelynek 132 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg. A karaván 11 megyén, több mint száz településen és számtalan gyönyörű tájon halad majd át, mi mégis összegyűjtöttünk hat helyszínt, ahova a verseny és a látnivalók szempontjából is érdemes kilátogatni.

Siófok (prológ, június 11.)

(fotó: Tour de Hongrie) A siófoki víztorony (Fotó: Tour de Hongrie)

Ahogy tavaly, idén is egy siófoki prológgal rajtol a magyar kerékpározás zászlóshajója. A kerekesekre egy 4 kilométeres egyéni időfutam vár a belvárosban: a rajt a város jelképének számító víztoronynál lesz, a célt pedig nem messze onnan, a Fő utcában jelölték ki a szervezők, így a verseny alatt akár nyugodtan fagyizhatunk is a nagyszerű cukrászdák egyikében.

A nyitónap mindig jeles eseménye egy többnapos versenynek, és Siófok nemcsak arra biztosít remek alkalmat a szurkolók számára, hogy egyenként is közelről szemügyre vegyék a bringákat és a versenyzőket, hanem arra is, hogy például sétáljanak a Balaton-parton, a vitorláskikötőben, vagy a Jókai parkban, netán megcsodálják a Rózsa-ligetet, valamint a Makovecz Imre tervezte, lenyűgöző evangélikus templomot, a balatoni fürdőzésről nem is beszélve.

Dobogókő/Esztergom (1. szakasz, június 12.)
Kellemes teher nyomja annak a vállát, aki a verseny első mezőnyszakaszára szeretne kilátogatni, hiszen a 194 kilométeres, dimbes-dombos etap során annyi gyönyörű tájon halad át a mezőny, hogy nehéz köztük választani. A Velencei-tó partján lesz a rajt, majd a Dunántúli-középhegységen át a Pilis felé veszi az irányt a karaván, hogy Esztergom érintésével megérkezzen a dobogókői emelkedőhöz, amelyet kétszer is megmásznak a bringások, mielőtt az esztergomi székesegyház előtt csatáznak a szakaszgyőzelemért.

Esztergom, Bazilika (Fotó: Dronestagram/Interfesz) Az esztergomi bazilika (Fotó: Dronestagram/Interfesz)

A Pilis és Dobogókő a hazai kerékpárosok egyik legkedveltebb célpontja, így minden bizonnyal szakavatott közönség társaságában és fantasztikus hangulatban szurkolhat, aki kilátogat ide. Ráadásul kétszer is testközelből láthatjuk a mezőnyt a helyenként 10% feletti meredekségű emelkedőn! A verseny előtt az idén 50 éves Pilisi Parkerdő területén gyalogszerrel, vagy kerékpáron túrázhatunk, aki pedig inkább a városnézésre szavaz, megteheti a közeli Esztergomban. A Tour – 94 éves története során – először látogat el Szent István király szülővárosába, ahol Európa egyik legnagyobb bazilikája adja a befutó páratlan díszletét.

Bükkszentkereszti emelkedő (2. szakasz, június 13.)
A hatnapos verseny leghosszabb szakasza során 201 kilométer és a Cserhát, a Heves-Borsodi-dombság, valamint a Bükk emelkedői várnak a mezőnyre. A Balassagyarmatról induló etap három hegyi hajrát és összesen 2561 méter szintemelkedést tartogat a kerekesnek, majd a befutó Miskolcon lesz, amely 31. alkalommal szerepel a magyar körverseny programjában.

Lillafüred (Fotó: hellomiskolc.hu) A lillafüredi Palotaszálló és függőkert (Fotó: hellomiskolc.hu)

A nap talán leglátványosabb része, a versenyzőknek pedig legnagyobb nehézsége (a szakasz hosszán túl) egyértelműen a 8,5 kilométeres hegymenet lesz az ország második legmagasabban fekvő településére, Bükkszentkeresztre. Az emelkedő akár a verseny végkimenetére is nagy hatással lehet, szóval aki nagy küzdelmet akar látni, ott a helye a hegyen, ahol garantált a hangulat is. Ha pedig már a környéken járunk, érdemes ellátogatni a meseszép lillafüredi Palotaszállóhoz, hazánk legmagasabb vízeséséhez, esetleg megcsodálni a diósgyőri várat, vagy megmártózni a miskolctapolcai Barlangfürdőben.

Tiszafüred (3. szakasz, június 14.)
Az idei Tour de Hongrie negyedik napján rendezik a verseny talán legkülönlegesebb szakaszát, pontosabban nem is egyet, hanem kettőt. A versenyzők ugyanis két etapot is teljesítenek pénteken: délelőtt Kazincbarcikáról indulva, Egert is útba ejtve Tiszafüreden lesz a befutó, majd rövid pihenőt követően a mezőny újra felkerekedik, és a Hortobágyi Nemzeti Parkon át, 77 kilométer megtétele után Hajdúszoboszlóra érkezik.

Légifotó - Tisza-tó (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor) A Tisza-tó (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

A versenynap jellegéből adódóan egyértelmű választás Tiszafüred, hiszen ritkán van lehetőség pár órán belül megnézni egy kerékpárverseny befutóját és egy rajtját ugyanabban a városban (pláne ilyen sorrendben). Programként adja magát a Tisza-tó, amely páratlan élővilágának köszönhetően az UNESCO Világörökség része. Az ország második legnagyobb tavának környéke gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható, de itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere is, és persze termálvízéről is méltán híres a település.

Kékes (4. szakasz, június 15.)
A két pénteki sík (fél)szakasz után szombaton a Mátra felé veszik az irányt a kerekesek, akik négy, kőkemény versenynappal a lábukban teljesítik majd a verseny egyetlen hegyibefutós szakaszát, amelynek célvonalát hazánk legmagasabb hegyén, a Kékesen jelölték ki a szervezők. A Karcagról induló „alföldi felvezetést” követően Recsk után kezdődik a neheze, hiszen a mezőny 168 méteres tengerszint feletti magasságról mászik fel 984 méterre.

Kékes, Tour de Hongrie (Fotó: Bringasport/Vanik Zoltán) A kékesi befutó a 2018-as TdH során (Fotó: Bringasport/Vanik Zoltán)

Aki valaha követte a Tour de Hongrie-t (és szerepelt az útvonalban a Kékes), netán kerékpárral is járt itt, tudja, Mátraháza után már garantáltan őszinte versenyzést láthat, nincs mismásolás, tartalékolás, vagy pihenés. A mezőny úgy megy majd, ahogy a csövön kifér (no, meg ahogy a hegy meredeksége engedi), szóval erről tényleg kár lemaradni. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag a kékesi hegyibefutó az utolsó esély a legjobbaknak, hogy javítsanak összetettbeli helyezésükön.

Székesfehérvár (5. szakasz, június 16.)

Bory-vár (Fotó: termalfurdo.hu) A Bory-vár (Fotó: termalfurdo.hu)

A 169 kilométeres zárószakasz Kecskeméten rajtol, a karaván Dunaföldvárnál lépi át a Dunát, hogy aztán stílszerűen a királyok városában, Székesfehérváron „koronázzák meg” a 2019-es Tour de Hongrie összetett győztesét. A városközpontban kialakított körpályát négyszer teljesíti a mezőny, így ha látványos versenyre és igazi kerékpáros ünnepre vágyunk, mindenképpen érdemes ott lennünk vasárnap.

A versennyel kapcsolatos minden további információ (pl. rajtidőpontok, tervezett érkezések, útlezárások) a Tour de Hongrie hivatalos oldalán.

Aki pedig nem olyan szerencsés, hogy van alkalma személyesen kilátogatni a hatnapos verseny valamelyik szakaszára, természetesen élőben követheti az összes etapot az M4 Sporton és az m4sport.hu-n!

További tartalmak