A címvédő nyerte a Tour de Hongrie 1. szakaszát, Valter a legjobb magyar

A címvédő Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie első mezőnyszakaszát, amivel összetettben is átvette a vezetést. A Velence és Esztergom között rendezett etapon Valter Attila volt a legjobb magyar, a CCC kerekese a hatodik helyen ért célba, míg Fetter Erik a 12., Dina Márton pedig a 19. lett.


A Velence és Esztergom közötti 194 kilométeres etap védnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek volt.

Valter Attila - aki épp szerdán ünnepelte 21. születésnapját - a szakasz előtt az MTI-nek elmondta: tíz-húsz fős szökevénycsoportra számít a dobogókői emelkedő kétszeri megmászása alatt. Kiemelte ugyanakkor, hogy a szökés csak akkor lehet sikeres, ha erős csapatok versenyzői vannak benne, egyébként nagyobb esélyt adott a mezőnyhajrára. Bizakodott benne, hogy bármilyen forgatókönyv esetén harcban lesz a szakaszgyőzelemért.

A velencei rajt néhány órával még az utat javították. A rajt után közvetlenül három versenyző szökött el: Lovassy Krisztián (magyar válogatott), Rózsa Balázs (Differdange-Geba) és a szlovén Jon Bozic (Adria Mobil). A hármas a 32 fokos melegben 9:18 perces előnyt dolgozott ki, s mintegy 140 kilométert szökött együtt. A dobogókői emelkedő első megmászásakor a 2015-ös szlovén időfutambajnokság ezüstérmese eltekert a két magyartól, akiket a lejtmenetben befogott a főcsoport.

Lovassy Krisztián, Jon Bozic és Rózsa Balázs szökésben a Tour de Hongrie első szakaszán (Fotó: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie) Lovassy Krisztián, Jon Bozic és Rózsa Balázs szökésben a Tour de Hongrie első szakaszán (Fotó: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie)


A Két-bükkfa-nyeregnél fantasztikus hangulat és mintegy ezer szurkoló várta a megrostálódott mezőnyt, amely utolérte Bozicot az újabb hegymászás előtt. Lejtmenetben az Adria Mobil másik versenyzője, a szerb Dusan Rajovic nagy tempóval el tudott lépni a többiektől, ám a síkon befogták.

A Bazilika előtti emelkedőn, a Várhegyen is több százan figyelték a befutót, amelyre együtt érkezett az Androni Giocattoli-Sidermec vezette boly, s a címvédő olasz Manuel Belletti megnyerte a sprintet a 2191 méter szintkülönbséget tartalmazó kemény szakaszon. Másodikként a francia Hugo Hofstetter, harmadikként pedig Rajovic zárt, a születésnapos Valter pedig hatodik helyen ért célba.

„Nagyot dolgozott a csapatunk, nekem csak be kellett fejeznem a munkát. Boldog vagyok, hogy címvédőként szakaszt tudtam nyerni” – értékelt Belletti. Elárulta: egy másik csapattal együttműködtek, ez segített nekik abban, hogy utolérjék a szökevényeket.

Manuel Belletti a Tour de Hongrie első szakaszán (Fotó: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie) Manuel Belletti ünnepli győzelmét a Tour de Hongrie első szakaszán (Fotó: Vanik Zoltán/Tour de Hongrie)


Valter - aki egy tortát vett át a rendezőktől a szurkolók vastapsa közepette - az MTI-nek azt mondta, percről percre egyre elégedettebb, pláne annak fényében, hogy az első háromban végző versenyzők mindegyike kiváló sprinter, akik komoly nemzetközi versenyeken érnek el jó eredményeket.

„Kicsit hátulról kezdtem meg a hajrát, onnan sikerült előre kúszni. Tudtam, hogy ma erős lehetek, da ha előbbről vágok neki, nyerni akkor sem tudtam volna, Belletti túl gyors volt a végén” – fogalmazott. Jó előjelnek nevezte, hogy a sprintes szakaszon így tudott teljesíteni, hiszen az emelkedőkön remekül érezte magát.

Kitért rá, nem pánikolt a mezőny, mikor a szökevények előnye kilenc perc fölé nőtt, hisz hosszú volt a szakasz, nagy a hőség, és két emelkedő is hátra volt. Mint mondta, a mezőnyben volt nagyjából húsz olyan versenyző, akik ha összeállnak, síkon 65 kilométeres átlagsebességet is tudnak hozni akár egy órán át is.

Lovassy az MTI kérdésére elárulta: Rózsával tervezték, hogy megpróbálnak bekerülni egy szökésbe, de nem gondolta, hogy rögtön az elsőbe sikerül is. Mint mondta, az elején nagyon haladtak, ezért tudtak nagy különbséget kidolgozni, ám már Tát környékén fáradni kezdtek a lábai a rettentő melegben.

„Ezzel együtt örülök, hogy sikerült sprinthajrákat elvinni” – emelte ki Lovassy, aki végül negyedórás hátránnyal, Rózsával és Boziccsal együtt ért célba.

Dina Márton leszögezte: nem esett jól neki ez a nap, nem voltak jók a lábai.

„Kicsit túlpihent voltam talán, kell egy-két nap, és beleszokom a körforgásba” – értékelt Dina, aki hétfőn csatlakozott a Kometához.

Csütörtökön a 40. Tour de Hongrie leghosszabb szakasza, a Balassagyarmat és Miskolc közötti 201 kilométer vár a mezőnyre, amely összesen 890 kilométert teljesít a vasárnapi székesfehérvári befutóig.

Eredmény,
Tour de Hongrie 1. szakasz, Velence-Esztergom (194 km):

tdh 1